Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεραπετρίτης: Eίμαστε όλοι στα πρόθυρα εξάντλησης – Μεγάλο το πολλαπλασιαστικό όφελος των πολιτών που εμβολιάζονται

Γεραπετρίτης: Eίμαστε όλοι στα πρόθυρα εξάντλησης – Μεγάλο το πολλαπλασιαστικό όφελος των πολιτών που εμβολιάζονται

"Ελπίζω και εύχομαι ότι θα επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση, αλλά αυτό εναπόκειται στην υγειονομική μας Επιτροπή να μας το εισηγηθεί", ανέφερε ο Γ. Γεραπετρίτης

«Να δούμε πώς θα είναι η κατάσταση μετά από 2 έως 4 εβδομάδες και με βάση αυτό να μπορέσουμε να αποσυμπιέσουμε την κοινωνία», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.
«Αυτή τη στιγμή λειτουργούμε με δύο βασικές παραδοχές: αποδίδουμε μείζονα σημασία στη δημόσια υγεία και εξετάζουμε επίκαιρα τα επιστημονικά δεδομένα και αποφασίζουμε επί τη βάσει αυτών», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989, σημειώνοντας πως σε αυτή τη φάση ανοίγουν σταδιακά κάποιες δραστηριότητες της κοινωνίας και της αγοράς με μία προοπτική λογική.
Υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμός πηγαίνει καλά, ο καιρός βελτιώνεται και έχουμε στη διάθεσή μας νέα εργαλεία (κυρίως τα νέα αυτοδιαγνωστικά τεστ) που θέτουμε ως εφόδιο στην κοινωνία για να μπορέσει να δραστηριοποιείται, με όλο αυτό το πακέτο προσπαθούμε να δούμε λίγο πιο μπροστά.
Πρόσθεσε πως «η κοινωνία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πολύ μεγάλη κόπωση. Οι πολίτες έχουν φθάσει στα όριά τους. Αιθεροβάμονες δεν είμαστε και επιπλέον είμαστε κι εμείς κουρασμένοι. Πρέπει να μετατοπίσουμε λίγο την πολιτική ώστε διοχετεύοντας τους πολίτες σε πιο ελεγχόμενα κυκλώματα να μπορέσουμε να ελέγξουμε την καλή συμμόρφωση στα υπόλοιπα».
Με αναφορά στις υπερτοπικές μετακινήσεις το Σαββατοκύριακο, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι υπάρχει μία λογική σταδιακού ανοίγματος των δραστηριοτήτων ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε τις συνέπειές του, ενώ σημείωσε ότι «υπάρχει ένα αναβαθμισμένο επίπεδο σε ό, τι αφορά τη συμμόρφωση των πολιτών αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στο Σύστημα Υγείας. Βρισκόμαστε ελπίζω στον τελευταίο γύρο αυτού του φαινομένου που μας τάραξε. Χρειάζεται πολύ μεγάλη υπομονή, χρειάζεται πάνω απ' όλα όπως επεσήμανε και ο πρωθυπουργός να πείσουμε τους πολίτες και ειδικά τους ηλικιωμένους να εμβολιαστούν. Είναι μεγάλο το πολλαπλασιαστικό όφελος των πολιτών που εμβολιάζονται».
«Πρέπει ταυτόχρονα να τρέξουν πολλά προγράμματα μαζί έτσι ώστε όσο το δυνατόν γρηγορότερα να απεμπλακούμε», συμπλήρωσε.

Για το Πάσχα

«Είναι περίπου το 95% των ερωτήσεων που λαμβάνω. Καταλαβαίνω και συμπάσχω αλλά η πραγματικότητα είναι πως είναι σχετικά νωρίς», απάντησε ο κ. Γεραπετρίτης σε σχετική ερώτηση για ένα πιθανό άνοιγμα.
«Ελπίζω και εύχομαι ότι θα επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση, αλλά αυτό εναπόκειται στην υγειονομική μας Επιτροπή να μας το εισηγηθεί. Είναι ένα πολύ σημαντικό πείραμα αυτό που γίνεται σήμερα με το άνοιγμα δραστηριοτήτων της κοινωνίας και της αγοράς και είναι μεγάλη η πρόκληση που εμφανίζουν τα αυτοδιαγνωστικά τεστ. Υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από τους γονείς και τους μαθητές, έχουν διατεθεί 300.000 αυτοδιαγνωστικά τεστ σε δύο ημέρες, οι πολίτες αγκαλιάζουν ως αν θέλετε και μια συνθήκη ελευθερίας για τους ίδιους τα τεστ. Έχω την ελπίδα ότι με όλες αυτές τις συνθήκες θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα καλύτερο Πάσχα από το περσινό. Την επόμενη εβδομάδα θα αξιολογηθούν τα δεδομένα», τόνισε.
Για τουρισμό και εστίαση
«Η χώρα έχει να προσφέρει πολλά πέρα από την εστίαση και την ψυχαγωγία. Ωστόσο. θα ανοίξουμε με προσοχή, θα δοθεί επαρκής χρόνος στους εμπλεκόμενους με την ψυχαγωγία και την εστίαση, θα δοθούν και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, θα είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι για το άνοιγμα του Τουρισμού», υπογράμμισε.
Όπως εξήγησε, ίσως αρχικά λειτουργήσει πιλοτικά ένα ελεγχόμενο τουριστικό ρεύμα που σημαίνει πως μπορεί να μην είναι απολύτως ανοιχτές όλες οι δραστηριότητες που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον Τουρισμό. «Το βέβαιο είναι ότι θα δοθεί επαρκής χρόνος προετοιμασίας σε όλες τις τάξεις που συνδέονται με τον Τουρισμό έτσι ώστε να είμαστε πανέτοιμοι. Φέτος θα είναι μια πάρα πολύ καλύτερη χρονιά σε σχέση με την περσινή», πρόσθεσε.

Για το ΕΣΥ

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας περιλαμβάνει και τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Είναι πολύ μεγάλη κατάκτηση το γεγονός ότι καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια μεγάλη ομπρέλα που περιλαμβάνει και δημόσιο και ιδιωτικό», είπε ο κ. Γεραπετρίτης.
Ο ίδιος εξήρε το επίπεδο συνεργασίας αναγνωρίζοντας ότι κατά κανόνα υπήρξε οικειοθελώς προσφορά υποδομών και υπηρεσιών πέραν της εξαίρεσης κάποιων ειδικοτήτων γιατρών και αναγνώρισε ότι «είναι ένα μοντέλο που έχει αποδώσει πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Είναι αλήθεια ότι στηρίξαμε πολύ το δημόσιο σύστημα υγείας και θα συνεχίσουμε να το στηρίζουμε και θα παραμείνει μια μεγάλη παρακαταθήκη».
Την επόμενη μέρα θα βγούμε πολύ πιο δυνατοί στο κομμάτι της δημόσιας υγείας, όπως και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και της ψηφιακής οργάνωσης του κράτους, σημείωσε.
«Γενικά εν μέσω κρίσης θα υπάρξουν κεφάλαια που θα απομείνουν και θα έχουν μια μεγάλη πρόσθετη αξία για την κοινωνία. Μέσα στην κρίση καταρρίψαμε στερεότυπα πολλών δεκαετιών», συμπλήρωσε.

Για υπόθεση Καραϊβάζ

«Κατ' αρχάς νομίζω είναι ακριβές να μην αθροίζουμε όλα τα γεγονότα διότι έχουν τελείως διαφορετική φυσιολογία», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, κληθείς να σχολιάσει τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, αλλά και γενικότερα το αρνητικό κλίμα στην ελληνική κοινωνία με την καταγραφή πολλών βίαιων περιστατικών τις τελευταίες μέρες.
Τόνισε ότι το χθεσινό δυστυχές γεγονός είναι κάτι το οποίο πράγματι είναι αποτροπιαστικό και πρέπει να διερευνηθεί πολλώ δε μάλλον όταν αφορά έναν λειτουργό της δημοσιογραφίας άρα στρέφεται κατά της ελευθερίας της έκφρασης.
«Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα γεγονότα, χωρίς να κάνουμε γενικούς αφορισμούς θα έλεγα ότι υπάρχει ένα κλίμα στην κοινωνία το οποίο είναι πολύ μεγάλης πίεσης. Οι τελευταίοι 14-15 μήνες της πανδημίας έχουν σοβαρότατα επιδεινώσει την ψυχολογία των πολιτών. Δεν είναι πάντοτε εύκολο να στερείσαι την ελευθερία σου κι επειδή η ελευθερία για τη δικιά μας γενιά είναι κάτι δεδομένο, δεν την έχουμε στερηθεί, είναι η πρώτη φορά που πραγματικά βρισκόμαστε σε ένα φαινόμενο που είναι πολύ δύσκολη η διαχείρισή του», ανέφερε μεταξύ ο κ. Γεραπετρίτης.

Για τα ελληνοτουρκικά

Αναφερόμενος στο θέμα των ελληνοτουρκικών, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι «η Ελλάδα αυτή τη δεδομένη στιγμή βρίσκεται στην ισχυρότερη θέση μεταπολιτευτικά σε διπλωματικό επίπεδο ιδίως απέναντι στη γείτονα. Με πάρα πολύ ισχυρά διπλωματικά ερείσματα περιφερειακά και οικουμενικά. Με πολύ ισχυρή θέση στην ΕΕ έχοντας καταφέρει να αναγάγει το ελληνοτουρκικό πρόβλημα σε ευρωτουρκικό. Με πολύ ισχυρές θέσεις σε ό,τι αφορά τα ερείσματα στο διεθνές δίκαιο, με διεθνείς συμφωνίες θεωρώ ότι σήμερα έχουμε μία πολύ καλή θέση σε αυτού του τύπου τη συνέργεια που έχουμε στο διεθνές περιβάλλον και απέναντι στην Τουρκία».
Κατά τον ίδιο, «η Τουρκία θα πρέπει εκκούσα άκουσα να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μία πιο διαλλακτική και συνεπή θέση. Έχει απωλέσει τα περισσότερα από τα ερείσματα που είχε».
Ακόμη, ο υπουργός Επικρατείας εξήρε την επίσκεψη στη Λιβύη του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών που όπως είπε άνοιξε έναν επιπλέον δίαυλο στους ελάχιστους θυλάκους που είχαν απομείνει στην Τουρκία.
Σημείωσε πως η Τουρκία έχει έναν και μόνο δρόμο μπροστά της το δρόμο του διεθνούς δικαίου και της συνεργασίας με την Ελλάδα, πρέπει να εγκαταλείψει τις ακραίες και εχθροπαθείς θέσεις και δηλώσεις.
«Να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να συζητήσουμε επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου, την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και η υφαλοκρηπίδα», πρόσθεσε.
«Είμαι αισιόδοξος για την πατρίδα μου, θεωρώ ότι η Ελλάδα με οποιονδήποτε τρόπο θα παραμείνει είτε με τη συναίνεση είτε με την αντίθεση της Τουρκίας, ισχυρή στο διεθνές στερέωμα», ανέφερε και πρόσθεσε πως η Τουρκία που βρίσκεται σε ένα καθεστώς μερικής απομόνωσης πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική της.

Για τη στάση της αντιπολίτευσης

Αναφορικά με τη στάση της αντιπολίτευσης ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «στην πλειονότητα των περιπτώσεων, καλώς πράττει και ασκεί την πολιτική κριτική απέναντι στην κυβέρνηση. Όμως σε ορισμένες περιπτώσεις κι εγώ γίνομαι κοινωνός μίας ρητορικής που άπτεται περισσότερο ενός πολιτικού μηδενισμού δηλαδή να μη δεχόμαστε οτιδήποτε προέρχεται από την κυβέρνηση χωρίς να το υποβάλλουμε στη δοκιμασία του ορθού λόγου. Αυτό δεν είναι παραγωγικό».
«Θα ευχόμουν να σταθούν όλες οι πολιτικές παρατάξεις με ευθύνη όχι μόνο απέναντι στην κρίση αλλά και στην πορεία της χώρας μας καθώς διάγουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη φάση. Με την επόμενη μέρα θα ανοίξουν πολλοί νέοι κύκλοι. Είναι μεγάλες οι προκλήσεις και δεν χωρούν την πολυτέλεια των διχασμών», συμπλήρωσε.
Ακόμη, τόνισε ότι μια παρέχεται μία μεγάλη ευκαιρία με τους πόρους που θα εισέλθουν στην Ελλάδα, «το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μεγάλη ευκαιρία για διαρθρωτικές μεταβολές, το βλέμμα μας πρέπει να είναι στις επόμενες γενιές. Πρέπει όλοι να καθίσουμε στο τραπέζι, η κυβέρνηση έχει διαβουλευτικό χαρακτήρα, μακάρι να έχουμε εποικοδομητικές προτάσεις από την αντιπολίτευση. Μακάρι να έχουμε κρίσιμη μάζα κοινού ορθού λόγου για να μπορέσουμε να πορευτούμε».

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->