Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κωστής Χατζηδάκης (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Οι τρεις παρεμβάσεις μας για την επόμενη ημέρα

Κωστής Χατζηδάκης (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Οι τρεις παρεμβάσεις μας για την επόμενη ημέρα
Με τρεις σημαντικές παρεμβάσεις το Υπουργείο Εργασίας στην ανάκαμψη της Ελλάδος αναφέρει ο Κωστής Χατζηδάκης Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Διανύουμε το τελευταίο μίλι μιας μακράς πορείας στη μάχη με την πανδημία.
Η ταχύτητα του εμβολιασμού αυξάνεται και έτσι μπορούμε βάσιμα να ελπίζουμε ότι η μέρα της ελευθερίας δεν είναι μακριά.

Στην οικονομία η κυβέρνηση έχει μέχρι τώρα κάνει το καθήκον της:
Απόδειξη είναι το άνευ προηγουμένου πρόγραμμα κοινωνικής στήριξης το οποίο θα φτάσει συνολικά τα 40 δις ευρώ.
Μόνο το Υπουργείο Εργασίας έχει δώσει 7,1 δις ευρώ σε 3 εκατομμύρια ωφελούμενους. Με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη στη συγκράτηση της ανεργίας μέχρι τώρα.

Πρέπει όμως να παραμείνουμε σε εγρήγορση. Διότι ο αγώνας δρόμου για τη μέρα μετά τον κορωνοϊό έχει σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο ήδη ξεκινήσει και η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει πίσω.
Αυτό το γνωρίζει τόσο η κυβέρνηση όσο και εμείς στο Υπουργείο Εργασίας. Και για αυτό προωθούμε ως Υπουργείο 3 σημαντικές για την επόμενη μέρα παρεμβάσεις:

Ανασχεδιασμός πολιτικών απασχόλησης

Η πρώτη παρέμβαση αφορά σε ένα συνολικό ανασχεδιασμό των πολιτικών απασχόλησης για να προσαρμοστούμε στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται μετά την κρίση του κορωνοϊού.
Έχει ήδη πιάσει δουλειά στο Υπουργείο μας Ομάδα Εργασίας με επικεφαλής τον Υφυπουργό και καθηγητή κ. Τσακλόγλου.
Το σχέδιο που επεξεργάζονται έχει βασικά δύο πτυχές.
Από τη μια μεριά είναι οι πολιτικές επιδοτούμενης απασχόλησης, στο βαθμό που αυτές επιτρέπονται από το κοινοτικό δίκαιο.
Και από την άλλη πλευρά οι πολιτικές για την κατάρτιση και την επανακατάρτιση εργαζομένων και ανέργων.
Επεξεργαζόμαστε σχετικό νομοσχέδιο το οποίο βασίζεται στις αρχές της αξιολόγησης και της πιστοποίησης τόσο των παρόχων κατάρτισης όσο και των καταρτιζομένων.
Ώστε να πιάνουν τα χρήματα τόπο και να διασφαλίζονται οι εγγυήσεις υψηλής ποιότητας.
Ενώ θα δίνεται έμφαση στην απόκτηση σύγχρονων δεξιοτήτων.
Ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας και να μπορέσουν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον, εξοπλισμένοι με τις ικανότητες που ζητά η αγορά. Σε αυτή την κατεύθυνση προωθούμε την έναρξη, μέχρι το φθινόπωρο, προγραμμάτων ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ!

Εκσυγχρονισμός εργατικού δικαίου

Η δεύτερη παρέμβασή μας συνίσταται στον εκσυγχρονισμό του εργατικού δικαίου με νομοσχέδιο που θα παρουσιάσουμε σύντομα προς διαβούλευση.
Με ρυθμίσεις που φιλοδοξούν να φέρουν την Ελλάδα στην κατεύθυνση των προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών: Εισάγουμε την ψηφιακή κάρτα εργασίας, για να πληρώνονται κανονικά οι υπερωρίες των εργαζομένων και να μην υπάρχει εκμετάλλευση από τους εργοδότες.
Ενισχύουμε το πλαίσιο για τις γονικές άδειες και για τα δύο φύλα και εισάγουμε για πρώτη φορά την άδεια πατρότητας 14 ημερών μετ’ αποδοχών.
Προωθούμε μέτρα για τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας.
Ενισχύουμε τη διαφάνεια στο συνδικαλισμό.
Εκσυγχρονίζουμε το πλαίσιο για τη διευθέτηση ατομικών και συλλογικών διαφορών μέσω του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Εισάγουμε σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις στο ατομικό εργατικό δίκαιο: μέτρα για τις νέες μορφές απασχόλησης (delivery, κλπ.), μία πολύ προοδευτική ρύθμιση για την τηλεργασία και το λεγόμενο «δικαίωμα αποσύνδεσης», αλλά και ρύθμιση για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρόκειται για παρεμβάσεις που συνδυάζουν δύο στόχους:
Την προστασία των εργαζομένων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να διατηρηθούν και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Μεταρρύθμιση επικουρικής ασφάλισης

Η τρίτη παρέμβαση είναι η μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης για την οποία θα φέρουμε νομοσχέδιο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021.
Μια μεταρρύθμιση που αφορά τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και όσους νέους ασφαλισμένους (μέχρι 35 ετών) θέλουν να συμμετέχουν εθελοντικά (με παράλληλη φροντίδα να μην επηρεαστούν οι παλαιοί ασφαλισμένοι).
Μια μεταρρύθμιση σύγχρονη και ευρωπαϊκή που δίνει στους νέους μεγαλύτερο έλεγχο στο τελικό ύψος της σύνταξής τους.
Μία μεταρρύθμιση η οποία, μέσω των επενδύσεων που θα κινητοποιήσει, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ενίσχυσης της απασχόλησης και της παραγωγικότητας, αύξησης των μισθών και των δημοσίων εσόδων, επιτάχυνσης της ίδιας της οικονομικής ανάπτυξης!

Ας θυμόμαστε στην έξοδο από την πανδημία ότι η χώρα μας βγαίνει όχι μόνο από ένα και πλέον χρόνο μάχης, αλλά και από μια δεκαετή κρίση που προηγήθηκε, με πολλές από τις πληγές να μην έχουν ακόμα κλείσει. Είναι συνεπώς υποχρέωση όλων όσων έχουμε θέσεις ευθύνης, να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και ακόμα παραπάνω για να κερδίσει η Ελλάδα εκείνο το επιπλέον μερίδιο ανάπτυξης που της αναλογεί.
Οι τρεις αυτές παρεμβάσεις που περιέγραψα είναι μέρος του συνεκτικού σχεδίου με το οποίο το Υπουργείο Εργασίας συμμετέχει στην ευρύτερη προσπάθεια.
Μια προσπάθεια που τη χρωστάμε στις Ελληνίδες και στους Έλληνες.
Και την οποία θα φέρουμε εις πέρας!

www.bankingnews.gr

χορηγοί αφιερώματος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης