Τελευταία Νέα
Πολιτική

Προειδοποίηση Μητσοτάκη για Πάσχα: Όχι σε πρόωρες εκτιμήσεις – Παράπονα βουλευτών για υπουργούς-ντίβες στην Κ.Ο.

Προειδοποίηση Μητσοτάκη για Πάσχα: Όχι σε πρόωρες εκτιμήσεις – Παράπονα βουλευτών για υπουργούς-ντίβες στην Κ.Ο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι πρόωρες οι εκτιμήσεις για το Πάσχα

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προς υπουργούς και βουλευτές σχετικά με τις εκτιμήσεις που κάνουν δημοσίως σχετικά με την πανδημία, κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.
Οι αποφάσεις για το Πάσχα θα ληφθούν σε συνεργασία με τους ειδικούς και οι όποιες εκτιμήσεις είναι πρόωρες, ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Βαδίζουμε, όπως όλα δείχνουν, στην τελευταία αλλά και στην πιο ευαίσθητη φάση της πανδημίας.
Έχουμε τρεις συμμάχους και έναν αντίπαλο.
Από τη μία πλευρά έχουμε με το μέρος μας τα εμβόλια, τον καιρό και τα μαζικά τεστ είτε αυτά είναι τα δεκάδες χιλιάδες test του ΕΟΔΥ είτε τα εκατομμύρια self-test στην εκπαίδευση και από Δευτέρα στους χώρους εργασίας.
Από την άλλη εχθρός παραμένει η κούραση, όμως, η χαλάρωση στους περιορισμούς δεν μπορεί, δεν επιτρέπεται, να φέρει χαλάρωση στην επαγρύπνηση», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Έχει τεράστια σημασία να συνεχίσουμε να βαδίζουμε με υπευθυνότητα στο δρόμο που χαράξαμε, συνδυάζοντας από τη μια την προστασία της υγείας μας με την προσεκτική επαναλειτουργία δραστηριοτήτων στην οικονομία, στην καθημερινότητα, στην εκπαίδευση.
Να αποφύγουμε, δηλαδή, υπερβολές που θα μας ανάγκαζαν να κάνουμε βήματα πίσω», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός ζήτησε την στήριξη από τους βουλευτές του νομοσχεδίου για τα εργασιακά καθώς «πρέπει να κερδηθεί η μάχη» και στην Βουλή και στην κοινωνία καθώς έχει πολύ ευεργετικές διατάξεις για τους νέους.

Πρόσθετο αμυντικό όπλο τα self tests

Αναφερόμενος στα self-tests ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως είναι «ένα σημαντικό πρόσθετο αμυντικό όπλο δίπλα στα υπόλοιπα, στη μάσκα, στις αποστάσεις, στην ατομική υγιεινή», ενώ χαρακτήρισε τους εμβολιασμούς ως «ένα σοβαρό προγεφύρωμα προς το τείχος ανοσίας το οποίο χτίζεται με γρήγορους ρυθμούς».

Στόχος ένα ασφαλές Πάσχα και ένα πιο ελεύθερο καλοκαίρι

«Στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα ασφαλές Πάσχα αλλά και σε ένα ακόμα πιο ελεύθερο καλοκαίρι», ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός, ζητώντας «να μη γίνονται πρόωρες εκτιμήσεις για τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται».
«Η απειλή παραμένει και γι’ αυτό έχουμε αποδείξει ότι προχωράμε πάντα βήμα-βήμα και αφού κάθε εβδομάδα, σε συνεργασία με τους ειδικούς, αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα», επεσήμανε.
Αναλυτικά, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «τα self test είναι ένα σημαντικό πρόσθετο αμυντικό όπλο δίπλα στα υπόλοιπα, στη μάσκα, στις αποστάσεις, στην ατομική υγιεινή.
Και για το λόγο αυτό θα σας παρακαλούσα όλους, πρώτα από όλα τα μέλη της κυβέρνησης αλλά και όλους τους συναδέλφους, να μη γίνονται πρόωρες εκτιμήσεις για τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται.
Η απειλή παραμένει και γι’ αυτό έχουμε αποδείξει ότι προχωράμε πάντα βήμα-βήμα και αφού κάθε εβδομάδα, σε συνεργασία με τους ειδικούς, αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Γιατί, όπως έχω πει, στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα ασφαλές Πάσχα αλλά και σε ένα ακόμα πιο ελεύθερο καλοκαίρι.
Ηδη, στα τέλη Απριλίου οι εμβολιασμοί συνολικά θα ξεπεράσουν τα 3.000.000, θα φτάσουν στα 3.200.000. 2.000.000 πολίτες θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, ακόμα 1.200.000 θα είναι πλήρως θωρακισμένοι.
Είναι ένα σοβαρό προγεφύρωμα προς το τείχος ανοσίας το οποίο χτίζεται με γρήγορους ρυθμούς.
Παρακολουθούμε και εμείς τις εξελίξεις.
Πιστεύω, ελπίζω, εύχομαι ότι η καθυστέρηση των δεδομένων για το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα είναι προσωρινή, όμως σε καμία περίπτωση -και θέλω να το επαναλάβω αυτό- κανείς δεν αμφισβητεί την ασφάλεια, αλλά κυρίως και τη σημασία των εμβολίων για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία».

Τι είπε για τα εργασιακά

Ειδική αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις μεταρρυθμίσεις που συνεχίζει η κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα στο υπό κατάρτιση εργασιακό νομοσχέδιο.
«Η κυβέρνηση με αυτόν το νόμο κοιτάει στα μάτια την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας.
Ανοίγει τα αυτιά της στην αλήθεια και συνομιλεί με τον υπαρκτό κόσμο της εργασίας και όχι με ένα φάντασμα που έρχεται από το παρελθόν, συνδυάζει τις προοπτικές της ατομικής προκοπής με την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας προς όφελος όλων.
Με λίγα λόγια δίνει τον πρώτο ρόλο στον εργαζόμενο και στην πρόοδο του τόπου».
Πρόκειται, όπως είπε, «για το νέο χάρτη για την εργασία που, ύστερα από σαράντα χρόνια, φέρνει, επιτέλους, και τα ευρωπαϊκά δεδομένα για τον Έλληνα εργαζόμενο, τι προβλέπει, τι προστατεύει, ποιον προστατεύει από καταχρήσεις των εργοδοτών σχετικά με απλήρωτες υπερωρίες ή αδήλωτη εργασία καθώς στην ψηφιακή του κάρτα θα δηλώνει ο ίδιος το πόσο δούλεψε.
Θεσπίζει πρώτη φορά άδεια μετ’ αποδοχών και για τον πατέρα και δίνει γονική άδεια για το ζευγάρι.
Κατοχυρώνει -και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό- για πρώτη φορά το δικαίωμα αποσυνδέσης στην τηλεργασία. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι συχνά δίνεται άλλοθι υπέρ απασχόλησης και θέτει, επιτέλους, ένα πλαίσιο ασφάλισης αλλά και ασφάλειας για όσους εργάζονται σε εργασίες delivery και κούριερ.
Και κάτι ακόμα: εξισώνεται, επιτέλους, η αποζημίωση απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες με εκείνη των υπολοίπων υπαλλήλων.
Ένα πάγιο αίτημα του Κομμουνιστικού Κόμματος πραγματοποιείται από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση.
Για το νομοσχέδιο θα μιλήσει σε λίγο εκτενέστερα ο Υπουργός.
Θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση ώστε να διαλυθούν και μύθοι, όπως αυτός που καλλιεργείται περί οκταώρου.

Κατοχυρωμένο το οκτάωρο

Λοιπόν, λίγες κουβέντες και καλές.
Το οκτάωρο παραμένει κατοχυρωμένο ως έχει.
Έκείνο που προστίθεται είναι το δικαίωμα του εργαζόμενου να ζητήσει ο ίδιος, σε συνεννόηση με τον εργοδότη του, να εργαστεί πιο πολύ για ένα διάστημα, κερδίζοντας σε άδεια, σε μία εποχή που θα το επιλέξει ο ίδιος. Τόσο απλά. Τόσο λειτουργικά.
Τις άλλες καινοτομίες με κορυφαία την προστασία των γυναικών και την προώθηση ισότητας».

Νέο κεφάλαιο με τη Λιβύη

O Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, κάνοντας λόγο για «μια γόνιμη συζήτηση στο πλαίσιο ενός πραγματικά νέου κεφαλαίου στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών».
«Ο κ. Menfi με διαβεβαίωσε, ακόμα μία φορά, ότι το μέλλον της χώρας του περνά μέσα από την ειρήνη και από την απαλλαγή από ξένους στρατούς.
Και φυσικά μέσα από την οδό της Ευρώπης.
Ενώ και εγώ, με τη σειρά μου, υποδέχτηκα την επιλογή της Λιβύης να συνεργαστεί πρώτα και πάνω από όλα με τους φυσικούς της γείτονες, όπως είναι η Ελλάδα. Εξάλλου μας συνδέουν πολιτιστικοί και ιστορικοί δεσμοί που χάνονται στα βάθη των αιώνων», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Δικαιολογημένη αναταραχή για τους δασικούς χάρτες

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα που έχει προκύψει με τους δασικούς χάρτες, χαρακτηρίζοντας δικαιολογημένη την αναταραχή ως ένα βαθμό.
«Ο Κωστής Σκρέκας να μιλήσει περιληπτικά για το ζήτημα των δασικών χαρτών και για τις παρεμβάσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση για να διορθωθούν ατέλειες και αστοχίες οι οποίες έχουν προκαλέσει, θεωρώ ως ένα βαθμό, μία δικαιολογημένη αναταραχή, αλλά επειδή υπάρχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο για το πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα τα οποία αναπόφευκτα θα προέκυπταν, το γνωρίζαμε αυτό, από την τολμηρή απόφαση να αναρτήσουμε, επιτέλους, τους δασικούς χάρτες», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Οι παρεμβάσεις των βουλευτών για τους υπουργούς-ντίβες
Οι κύριες παρεμβάσεις των βουλευτών που μίλησαν – οι οποίοι δεν ξεπέρασαν τους 17- κυμάνθηκαν γύρω από τις ανησυχίες των ψηφοφόρων γύρω από το θέμα της πανδημίας και της επανεκκίνησης της οικονομίας.
Πιο πριν είχε προηγηθεί «φροντιστήριο» από τους υπουργούς Χατζηδάκη και Σκρέκα προς τους βουλευτές για το επικείμενο νομοσχέδιο των εργασιακών ζητημάτων αλλά και για τους δασικούς χάρτες.
Ορισμένοι βουλευτές, όπως ο κ. Μπουκώρος αναφέρθηκαν για τα μέτρα στήριξης της εστίασης ότι με τα κριτήρια που βάζει το Υπουργείο Οικονομικών μένουν πολλοί έξω από την περίμετρο των ωφελούμενων επιχειρήσεων.
Ο κ. Κατσανιώτης βουλευτής Αχαΐας μετέφερε τα έντονα παράπονα των εμπόρων της περιοχής που νόμιζαν ότι θα ανοίξουν από τις 5/4 αλλά τελικά η κυβέρνηση αποφάσισε να μην ανοίξουν.
Ο κ. Τζαβάρας τα έβαλε με την Υπ. Παιδείας για το ζήτημα ότι με το πρόσφατο νομοσχέδιο και την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ, αρκετά τμήματα του Πύργου κλείνουν.
Πλεύρης- Λοβέρδος ζήτησαν την αυτοκριτική του επικοινωνιακού επιτελείου για το ζήτημα Φουρφιώτη, το οποίο στοίχισε ιδιαίτερα στην κυβέρνηση.
Η πιο σημαντική παρέμβαση, όμως, ήταν από βουλευτές όπως οι Λοβέρδος, Δεμερτζόπουλος κ.α που μίλησαν για υπουργούς-ντίβες που βγαίνουν συνεχώς σε κανάλια και άλλα ΜΜΕ και οι οποίοι παραπλανούν και μπερδεύουν με τις παρεμβάσεις τους ενώ πολλές φορές ανακοινώνουν θέματα τοπικού ενδιαφέροντος χωρίς να ειδοποιούν τους ντόπιους βουλευτές.
Ο κ.Κέλλας υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός στους λοιμωξιολόγους που επίσης έχουν ευθύνη για την ανησυχία του πληθυσμού.
Ο κ. Καιρίδης έθεσε, τέλος, το ζήτημα της νεολαίας ότι πρέπει να γίνουν δράσεις υπέρ των νέων καθώς όπως τόνισε οι νέοι αρχίζουν και γυρνάνε την πλάτη στους πολιτικούς και ρέπουν προς την αντισυστημικότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης