Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στο Μαξίμου ο Δένδιας μετά το επεισόδιο με Cavusoglu - Ικανοποίηση Μητσοτάκη - ΥΠΕΞ: Διαφωνίες υπήρχαν και υπάρχουν

Στο Μαξίμου ο Δένδιας μετά το επεισόδιο με Cavusoglu - Ικανοποίηση Μητσοτάκη - ΥΠΕΞ: Διαφωνίες υπήρχαν και υπάρχουν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη στάση του Νίκου Δένδια απέναντι στον Mevlut Cavusoglu
Σχετικά Άρθρα

(upd 2) Ικανοποίηση επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για το ταξίδι του Νίκου Δένδια στην Τουρκία και τα αντανακλαστικά του στις προκλήσεις του Τούρκου ομόλογο του, Mevlut Cavusoglu.
Λίγες ώρες μετά την επιστροφή στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό. Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις επαφές που είχε στην Άγκυρα τόσο με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Recep Tayip Erdogan όσο και με τον Τούρκο ομόλογο του.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός φέρεται να εξέφρασε την ικανοποίηση του στον κ. Δένδια για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τις κοινές δηλώσεις με τον Cavusoglu.
Εν τω μεταξύ, σε σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για θετική ατζέντα, ενώ τονίζεται ότι οι διαφορές με την Τουρκία υπήρχαν και υπάρχουν.

Θετική ατζέντα με προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο

Με αναφορές στο Διεθνές Δίκαιο, στη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για θετική ατζέντα αλλά την επισήμανση ότι με την Τουρκία υπήρχαν και υπάρχουν διαφορές, είναι η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών «αναφορά με προτάσεις για θετική ατζέντα με την Τουρκία».
Σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν, «όπως τονίστηκε κατά τις χθεσινές επαφές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, υπάρχει σαφής βούληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις των δύο χωρών και ενός φάσματος συνεργασίας».
«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν για τα επόμενα βήματα σε αυτόν τον τομέα κατά τις προσεχείς επαφές μεταξύ των δύο χωρών, σε όλα τα επίπεδα», καταλήγει η ανακοίνωση.
Capture2_1.JPG

Το μπρα ντε φερ Δένδια - Cavusoglu

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο Σκάι, ο on camera τοποθετήσεις του Νίκου Δένδια «μούδιασαν» την τουρκική πλευρά με τον Mevlut Cavusoglu να προσπαθεί να συνεννοηθεί με βλέμματα ή νοήματα με τους διπλωμάτες του όσον αφορά την αντίδραση του.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε σε κάθε πρόκληση του Τούρκου ομολόγου του καταρρίπτοντας κάθε ισχυρισμό της Τουρκίας για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τα περί τουρκικής μειονότητας, αποστρατιωτικοποίησης νησιών. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές «θερμό επεισόδιο» για τα διπλωματικά δεδομένα.
Η πρώτη αντίδραση μετά την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου ήρθε από την ελληνική πλευρά, με το Μέγαρο Μαξίμου να σπεύδει να επισημάνει ότι ο κ. Δένδιας σύμφωνα με τις οδηγίες του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Άλλωστε, οι κκ. Μητσοτάκης και Δένδια είχαν επικοινωνήσει τηλεφωνικά τόσο μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, όσο και πριν τη συνάντηση του με τον Mevlut Cavusoglu.
Όλα άρχισαν μετά τις αναφορές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών περί «τουρκικής μειονότητας» με τον Νίκο Δένδια να σηκώνει το γάντι και μιλάει για «μουσουλμανική μεινότητα» επικαλούμενος και τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό τονίζοντας ότι μετά τα γεγονότα στον Έβρο, «η Τουρκία δεν θα έπρεπε να κάνει μάθημα στην Ελλάδα».
Τη σκυτάλη πήρε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, βάζοντας στο τραπέζι την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών ενώ ζήτησε δίκαιο διαμοιρασμό στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, ο κ. Δένδιας απάντησε επισημαίνοντας ότι στα νησιά υπάρχει στρατός διότι απειλούνται, ενώ ως προς το θέμα των 6-10 μιλίων σχολίασε -χαμογελώντας- ότι η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν μισό αιώνα.
Το καλύτερο όμως ο κ. Δένδιας το επεφύλασσε για το τέλος όπου είπε: «Ελπίζω η αντιπαράθεση να μην σε οδηγήσει να ματαιώσεις την πρόσκληση για δείπνο. Πεινάω εξαιρετικά».


Η αντίδραση των διεθνών ΜΜΕ

Το πρωτοφανές διπλωματικό λεκτικό επεισόδιο Δένδια – Cavusoglu, όπως ήταν αναμενόμενο, κέντρισε το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου.
«Εάν δεν ήταν κάτι σοβαρό, θα μπορούσε κανείς να πει άνετα: οι κυβερνήσεις Τουρκίας- Ελλάδας δεν θα είναι πλέον φίλες.
Αλλά το θέμα είναι σοβαρό.
Οι διπλωματικοί παρατηρητές δεν έχουν δει τέτοια σύγκρουση εδώ και πολύ καιρό» αναφέρει η Deutsche Welle, η οποία υποστηρίζει πως παρά τη συνεννόηση για μία τοποθέτηση από τον κάθε υπουργό, πήραν και οι δύο εναλλάξ τον λόγο στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου απαντώντας ο ένας στον άλλο, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να μεταβαίνει στην Τουρκία «οπλισμένος».
«Η συνέντευξη Τύπου που ξεκίνησε με θερμά λόγια ανάμεσα στους επικεφαλής της διπλωματίας Ελλάδας και Τουρκίας γρήγορα μετατράπηκε σε ανταλλαγή κατηγοριών.
Η συνάντηση άρχισε σε εγκάρδιο κλίμα αλλά οι δύο πολιτικοί άνδρες σύντομα άρχισαν ανοιχτά να τσακώνονται όταν ο Δένδιας είπε πως οι παραβιάσεις της ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας θα αντιμετωπιστούν με κυρώσεις» επισημαίνει η Deutsche Welle.
Από την πλευρά του και το Reuters έκανε λόγο για «ανοιχτή σύγκρουση»
«Επιχειρώντας εκτόνωση έπειτα από μήνες έντασης λόγω διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνάντησε τον Τούρκο πρόεδρο και τον Τούρκο ομόλογό του, στην πρώτη επίσκεψη αφότου το ναυτικό των δύο χωρών βρέθηκε κοντά σε πόλεμο πέρσι.
Ωστόσο, η αρχικά εγκάρδια ατμόσφαιρα στη συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσεις έγινε πιο δύσκολη όταν ο Νίκος Δένδιας υποστήριξε πως οι παραβιάσεις της ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας θα αντιμετωπιστούν με κυρώσεις και ο Cavusoglu απέρριψε ως απαράδεκτα τα σχόλιά του.
Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) αναφέρει ότι στόχος της συνάντησης ήταν «οι δύο δύσκολοι γείτονες και μέλη του ΝΑΤΟ να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους, έπειτα από έναν χρόνο διαφωνιών».
«Η συνέντευξη άρχισε με συμφιλιωτικά σχόλια από τον M. Cavusoglu, στα οποία επαίνεσε τον πολύ θετικό διάλογο που είχαν στην Άγκυρα με τον Νίκο Δένδια.
Ο Δένδιας όμως στην αρχική τοποθέτησή του εξέφρασε πολλά πολύχρονα παράπονα σχετικά με την Τουρκία, από τις έρευνες για φυσικό αέριο σε διαφιλονικούμενα ύδατα ως την αντιμετώπιση της ελληνορθόδοξης μειονότητας και τη συνεχιζόμενη διαφωνία των δύο χωρών αναφορικά με τους μετανάστες» αναφέρει το AFP.

Τουρκικός Τύπος: Αλαζονία Δένδια

Όπως ήταν αναμενόμενο ο Έλληνας ΥΠΕΞ βρέθηκε στο στόχαστρο του τουρκικού Τύπου, ο οποίος έκανε λόγο για αλαζονική παρουσία και σκανδαλώδεις δηλώσεις από την πλευρά του κ. Δένδια.
«Ήρθε για να σπάσει τις σχέσεις και όχι για να τις βελτιώσει» αναφέρει η Yeni Safak ενώ η Turkiye υποστηρίζει ότι ο Ν. Δένδιας «ήρθε για να προκαλέσει ένταση και όχι για να συμφωνήσει» επισημαίνοντας ωστόσο ότι «έλαβε σκληρή απάντηση από τον Cavusoglu».
«Πάλι τα ίδια από την Ελλάδα», γράφει η Hurriyet, η οποία κάνει λόγο για «σκάνδαλο Δένδια σε μια φιλική συνάντηση» ενώ η Milliyet κάνει λόγο και αυτή για «σκάνδαλο Δένδια», τονίζοντας ότι «μια συνέντευξη που ξεκίνησε θετικά εξελίχθηκε σε τεταμένη λόγω της προκλητικής ρητορικής του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης