Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το πείραμα του Μαΐου και τα μέτωπα που ανοίγουν ξαφνικά – Τέλος η περίοδος χάριτος για κυβέρνηση

Το πείραμα του Μαΐου και τα μέτωπα που ανοίγουν ξαφνικά – Τέλος η περίοδος χάριτος για κυβέρνηση
Είναι εξαιρετικά αμφίβολο το εάν η κυβέρνηση αντέχει να πάρει ένα ρίσκο που θα θέσει σε κίνδυνο το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού και της εστίασης
Σχετικά Άρθρα

 Η πιο αργή αποκλιμάκωση της επιδημιολογικής κατάστασης δημιουργεί νέα δεδομένα τόσο στο πλήρες άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων όσο και στην άρση των μετακινήσεων το Πάσχα, σενάριο που μένει ακόμα θολό.
Οι ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής που συμβουλεύεται η κυβέρνηση, εκτός ότι αρνήθηκαν να δώσουν το πράσινο φως για περαιτέρω άνοιγμα του λιανεμπορίου (χωρίς sms) και των μεγάλων εμπορικών κέντρων, έχουν κλείσει προς στιγμή κάθε συζήτηση για «ανοικτό» Πάσχα.

Μέχρι Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου οι αποφάσεις για το Πάσχα

Παρ’ όλο που οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, είναι εξαιρετικά αμφίβολο για το εάν η κυβέρνηση αντέχει να πάρει ένα ρίσκο που θα θέσει σε κίνδυνο το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού και της εστίασης.
Άλλωστε, εάν ο Απρίλιος φαντάζει δύσκολος μήνας για την κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαιτίας των περιορισμών που υπάρχουν ακόμα στην οικονομία και στις μετακινήσεις, ο Μάιος θα αποτελέσει ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση διότι όλα θα ανοίξουν και αν στραβώσει κάτι, πισωγυρίσματα δεν συγχωρούνται…

Το «πείραμα» του Μαΐου για την κυβέρνηση περιλαμβάνει τα εξής δεδομένα:

1. Πρώτα στο μέτωπο της οικονομίας θα δούμε να ανοίγει το λιανεμπόριο πλήρως,
χωρίς sms και μόνο με τους περιορισμούς για αποφυγή του συνωστισμού στα μαγαζιά.

2.
Τον Μάιο θα έχουν ανοίξει και τα εμπορικά κέντρα αλλά, κυρίως, θα έχουν ανοίξει τα μαγαζιά εστίασης στους εξωτερικούς χώρους.
Οι συνωστισμοί θα είναι αναπόφευκτοι ενώ δεν αποκλείεται για λόγους αύξησης τζίρου να καταστρατηγηθεί το πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης.

3
.Τον Μάιο θα έχουμε καλοκαιρινό καιρό, οι πολίτες θα θελήσουν να εκτονωθούν από τον πολύμηνο εγκλεισμό και θα γεμίσουν την εστίαση, θα ξεκινήσουν την κατανάλωση στο λιανεμπόριο και κυρίως θα μπορούν να πάνε στις παραλίες.

4. Στα μέσα Μαΐου θα δούμε μία πολύ μεγάλη σύγκρουση της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση για το θέμα των εργασιακών αλλαγών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί «κόλαση» στις πλατείες και στους δρόμους προκειμένου να καρπωθεί τις αντιδράσεις από τα συνδικάτα και τον κόσμο της εργασίας.
Ουσιαστικά θα παίξει τα ρέστα του, όπως και με το νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοίδη για την πανεπιστημιακή αστυνομία, μήπως και κερδίσει δημοσκοπικά.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει κλείσει τα ζητήματα της πανδημίας, να έχει αποσυμπιέσει το ΕΣΥ ώστε να μην πιέζεται το σύστημα από τις διαδηλώσεις.
Βεβαίως, η κυβέρνηση δεν θα καθίσει με τα χέρια δεμένα. Εκτός από το οπλοστάσιο επιχειρημάτων για τις αλλαγές που χρειάζεται να τρέξει το Σχέδιο Ανάκαμψης, υπάρχουν και τα ζητήματα διαπλοκής στα οποία είναι ανοικτός ο ΣΥΡΙΖΑ (Παππάς, Καλογρίτσας κ.α)

5.Τα ελληνοτουρκικά θα μπουν ξανά στην ατζέντα
μετά την προχθεσινή επεισοδιακή συνάντηση Δένδια-Ερντογάν-Τσαβούσογλου καθώς πολλοί θεωρούν ότι θα υπάρξει συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη. Αλλά και μία τέτοια συνάντηση να μη γίνει, θα υπάρξει λογικά κάποια ημερομηνία για τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών.
Οι διαβουλεύσεις της Τουρκίας με τους ευρωπαίους θα κορυφωθούν με ορίζονται τα τέλη Ιουνίου, στη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής (24-25/6) 
Ενδεχομένως, πάντως να δούμε και νέες εστίες έντασης στη Μεσόγειο και το Αιγαίο πριν από αυτή τη κρίσιμη ημερομηνί

6. Το πρόγραμμα των εμβολιασμών θα συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερους ρυθμούς.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του«Ελευθερία» που χειρίζεται απόλυτα ο Άκης Σκέρτσος, τέλη Απρίλη θα έχουμε περίπου 3,2 εμβολιασμούς και αναμένονται οι ρυθμοί να ανέβουν καθώς θα παραλάβουμε από τις εταιρείες που συνεργάζεται ο ΕΜΑ, πάνω από 3 εκατ. εμβόλια.
Οι χρόνοι θα είναι ασφυκτικοί καθώς θα πρέπει να ανοίξουν με ασφάλεια, οι τουριστικές επιχειρήσεις, η εστίαση, τα ξενοδοχεία και να έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλος μέρος του πληθυσμού σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Ο Μάιος και ο Ιούνιος θα είναι οι πιο κρίσιμοι μήνες για το εμβολιαστικό πρόγραμμα.
Ο προγραμματισμός του κ. Σκέρτσου είναι να πιάσουμε για κάθε μήνα (Μάιο - Ιούνιο) το όριο των 2,5 εκατ. εμβολιασμών, δηλαδή για το δίμηνο 5 εκατ. εμβολιασμούς.

Πιο κρίσιμος ο Μάιος από τον Απρίλιο 2021 

Τούτων δοθέντων, καταλαβαίνει κανείς πόσο πιο σημαντικό για την κυβέρνηση είναι να έρθει σε πέρας ομαλά ο κρίσιμος Μάιος από το ζήτημα των μετακινήσεων του Πάσχα.
Γι’ αυτό και σε αυτή τη φάση, το Μαξίμου θα ήταν ικανοποιημένο και με ένα μερικό άνοιγμα των μετακινήσεων το Πάσχα μόνο για όσους είναι εμβολιασμένους ή με την μετακίνηση μόνο σε νομούς με το ίδιο επιδημιολογικό φορτίο.
Με άλλα λόγια, το κύριο μέλημά της είναι να πετύχει το πείραμα του Μαΐου.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης