Πολιτική

Συνάντηση Μενδώνη με τον ΥΠΕΞ του Λιβάνου – Στο επίκεντρο η πολιτιστική συνεργασία των δύο χωρών

Συνάντηση Μενδώνη με τον ΥΠΕΞ του Λιβάνου – Στο επίκεντρο η  πολιτιστική συνεργασία των δύο χωρών
Η Λ. Μενδώνη αναφέρθηκε στην ελληνική αρωγή για την αποκατάσταση ζημιών σε πολιτιστικά κτίρια που προκλήθηκαν στην Βηρυτό κατά την καταστροφική έκρηξη της 4ης Αυγούστου 2020

«Η Ελλάδα είναι απολύτως θετική και ανοικτή σε οποιαδήποτε πολιτιστική συνεργασία», τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, στον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, Charbel Wehbe.
Η κ. Μενδώνη συναντήθηκε στο γραφείο της στις 16/4 τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου Charbel Wehbe, με τον οποίο συζήτησαν για την πολιτιστική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρθηκαν στους μακραίωνους πολιτιστικούς δεσμούς, αλλά και την φιλία των δύο λαών.
Όπως δήλωσε η κ. Μενδώνη, «τα στοιχεία του κοινού παρελθόντος, και φυσικά ο πλούτος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αποτελούν παρακαταθήκη για το μέλλον των σχέσεων Ελλάδας και Λιβάνου. Η Ελλάδα είναι απολύτως θετική και ανοικτή σε οποιαδήποτε πολιτιστική συνεργασία».

Κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων από το ΥΠΠΟΑ στην πρωτεύουσα του Λιβάνου το καλοκαίρι

Η υπουργός αναφέρθηκε στην ελληνική αρωγή για την αποκατάσταση ζημιών σε πολιτιστικά κτίρια που προκλήθηκαν στην Βηρυτό κατά την καταστροφική έκρηξη της 4ης Αυγούστου 2020. Σε επιστολές που έχουν ανταλλαγεί μεταξύ της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Λιβανέζου ομόλογού της κ. Abbas Mortada έχει διατυπωθεί η πρόθεση του ΥΠΠΟΑ να συμβάλει καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην αποκατάσταση του πολιτιστικού πλούτου της Βηρυτού.
H Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού επανέλαβε την πρότασή της να αποσταλεί κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων από το ΥΠΠΟΑ στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, στις αρχές του καλοκαιριού, προκειμένου να γίνει προκαταρκτική εκτίμηση και καταγραφή της κατάστασης και των ζημιών στα ιστορικά, διατηρητέα κτήρια. Η πρόταση έγινε αμέσως αποδεκτή.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου κ. Wehbe, ανέφερε ότι μεταξύ των κτιρίων αυτών συμπεριλαμβάνεται η βίλα Bestros, η οποία στεγάζει το Υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου, αλλά και κτίρια της ελληνορθόδοξης κοινότητας, η οποία εδράζεται κατά κύριο λόγο στην πληγείσα περιοχή.

Τι συμφώνησαν

Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη να επισπευσθεί η κατάρτιση της συμφωνίας για την πολιτιστική και εκπαιδευτική συνεργασία, με στόχο να υπογραφεί κατά τη τριμερή συνάντηση μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου και Λιβάνου, η οποία είχε αρχικά προγραμματισθεί για το 2020, αλλά ανεβλήθη εξαιτίας της πανδημίας.Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη πρότεινε να διοργανωθεί κοινή αρχαιολογική έκθεση των τριών χωρών- Ελλάδος Κύπρου Λιβάνου, η οποία να περιοδεύσει και στις τρεις χώρες.
Ο κ. Wehbe μετέφερε πρόσκληση στην Υπουργό Πολιτισμού να επισκεφθεί σύντομα τον Λίβανο, ενώ η ίδια, με τη σειρά της, απηύθυνε μέσω του Λιβανέζου Υπουργού Εξωτερικών, πρόσκληση στον Λιβανέζο ομόλογό της κ. Abbas Mortada να επισκεφθεί την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης