Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δένδιας: Δεν κρύβονται κάτω από το χαλί οι διαφορές με την Τουρκία - Ίσως ανοίξει ο δρόμος για συνάντηση Μητσοτάκη - Erdogan

Δένδιας: Δεν κρύβονται κάτω από το χαλί οι διαφορές με την Τουρκία - Ίσως ανοίξει ο δρόμος για συνάντηση Μητσοτάκη - Erdogan
"Δεν βλέπω σκλήρυνση της τουρκικής θέσης στα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο", σημειώνει ο Ν. Δένδιας

Δεν θα είναι εύκολη υπόθεση η σταδιακή βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία και «δεν είναι δυνατόν να κρύψουμε κάτω από το χαλί τα ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορετική αντίληψη και προσέγγιση», δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, αναφέροντας ότι προσκάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του, Mevlut Cavusoglu, για συνάντηση στην Αθήνα, η οποία μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για μια συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον R.T. Erdogan.
Ο κ. Δένδιας, λίγες ημέρες μετά την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Mevlut Cavusoglu, δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Κυριακής σχετικά, ότι παρά τη δημόσια αντιπαράθεση μπορεί να αποτελέσει μια πρώτη πράξη σταδιακής βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία.
Όπως αναφέρει «υπήρξε όντως διαφοροποίηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, τον φίλο μου Mevlut Cavusoglu, παρά το πολύ καλό κλίμα που είχε δημιουργηθεί κατά τις συνομιλίες μου. Κάθε πλευρά εξέφρασε τις θέσεις της, τόσο κατά τις συζητήσεις, όσο και δημοσίως.Στο πλαίσιο αυτό, ανέπτυξα τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας, οι οποίες είναι εξάλλου γνωστές. Ήταν εμφανές ότι δεν υπάρχει σύγκλιση σε αρκετά ζητήματα. Όμως, και θέλω να το υπογραμμίσω αυτό, σκοπός της επίσκεψης στην Άγκυρα, η πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών από το 2015, ήταν να αναζητηθούν προοπτικές για μια θετική ατζέντα με την Τουρκία, προκειμένου να υπάρξει, σε πρώτη φάση, κλίμα αποκλιμάκωσης, όχι συμφωνία. Ευελπιστούμε ότι με την προσέγγιση αυτή, σταδιακά θα υπάρξει σημαντική βελτίωση των διμερών σχέσεων. Προς το συμφέρον και των δυο γειτονικών χωρών».
Ο κ. Δένδιας, αφού υπογραμμίζει πως «πάγια επιδίωξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η βελτίωση τόσο των διμερών σχέσεων, όσο και των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, σημειώνει  πως «έτσι υποβάλαμε συγκεκριμένες προτάσεις σε μία σειρά από σημαντικούς τομείς, όπως της οικονομίας, του εμπορίου, των μεταφορών, της ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο της συνεργασίας και με τη Βουλγαρία, στις τηλεπικοινωνίες και ούτω καθεξής», ενώ «προτείναμε τη σύγκληση των σχετικών ομάδων εργασίας, ορισμένες από τις οποίες έχουν να συνέλθουν εδώ και χρόνια», πρωτοβουλία που «βρήκε άμεση ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά, η οποία υπέβαλε και αυτή τις δικές της προτάσεις, δημιουργώντας ένα σαφές πλαίσιο στο οποίο μπορούμε να συζητήσουμε εποικοδομητικά».

Θετικό το κλίμα στη συνάντηση με Erdogan

Αφού αναφέρει  εκ νέου ότι ήταν θετικό το κλίμα στη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, R.T. Erdogan, ο κ. Δένδιας τονίζει  ότι όπως ήταν αναμενόμενο, επανέλαβε «την προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και στις ευρωπαϊκές αξίες.
«Θέλω να πιστεύω ότι η επίσκεψη αυτή μπορεί να αποτελέσει την πρώτη πράξη σταδιακής βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία. Δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.
Για την επίτευξη του στόχου αυτού πρέπει να δουλέψουμε από κοινού.
Και δεν είναι δυνατόν να κρύψουμε κάτω από το χαλί τα ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορετική αντίληψη και προσέγγιση.
Αλλά πρέπει να καταβάλουμε τις απαραίτητες προσπάθειες.
Για τον λόγο αυτό θα συνεχιστούν οι επαφές».

Στην Αθήνα ο Cavusoglu - Ίσως συνεισφέρει στην προετοιμασία μιας συνάντησης Μητσοτάκη με Erdogan

Ο κ. Δένδιας δηλώνει ότι προσκάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του, Mevlut Cavusoglu, να επισκεφτεί την Αθήνα σε μια ημερομηνία που θα καθορίσουν από κοινού.
«Η συνάντηση αυτή μπορεί να συνεισφέρει στην προετοιμασία μιας συνάντησης μεταξύ του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και τον Τούρκου προέδρου κ. Erdogan», σημειώνει.

«Δεν βλέπω σκλήρυνση της τουρκικής θέσης στα ζητήματα του Αιγαίου και Ανατ. Μεσογείου»

Κληθείς να απαντήσει εάν υπάρχει περίπτωση επίτευξης συμφωνίας για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο μέσα σε αυτό το κλίμα και τη στιγμή που η Τουρκία θέτει δημοσίως ως θέματα προς συζήτηση τις ελληνικές κόκκινες γραμμές, απαντά ότι δεν βλέπει σκλήρυνση της τουρκικής θέσης στα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο.
Ο υπουργός Εξωτερικών προσθέτει πως διαπιστώνει «μια παγίωση θέσεων που εκφεύγουν της διεθνούς νομιμότητας», κάτι που «κάνει την προοπτική επίλυσής τους δύσκολη. Αλλά όχι αδύνατη».
Όπως αναφέρει, «εάν υιοθετήσουμε κοινούς κανόνες, δηλαδή αν η Τουρκία αποδεχθεί την UNCLOS, τότε μια λύση μπορεί να είναι προσπελάσιμη».
Υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα έχει ήδη προβεί σε οριοθέτηση της αποκλειστικής ζώνης τόσο με την Ιταλία, όσο και με την Αίγυπτο, ενώ έχει συμφωνήσει με την Αλβανία για την παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Όπως σημειώνει ο υπουργός, « το ζήτημα που αντιμετωπίζουμε μέχρι σήμερα με την Τουρκία είναι ότι δεν υπάρχει κοινός παρονομαστής όσον αφορά το πλαίσιο επίλυσης της διαφοράς μας.
Και εξηγεί πως «ενώ η Ελλάδα έχει επισημάνει ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος θα πρέπει να γίνει με βάση τους διεθνείς κανόνες, στην προκειμένη περίπτωση τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία έχει αποδεχθεί η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών του ΟΗΕ, η Τουρκία δεν αποδέχεται το πλαίσιο αυτό και προβάλλει θέσεις οι οποίες είναι αβάσιμες και εκτός πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας».
Ο ίδιος ευελπιστεί ότι η Τουρκία θα αλλάξει στάση και θα ευθυγραμμιστεί με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.

Περί διερευνητικών επαφών

Ακόμη, σημειώνει ότι «η θέση μας είναι ότι πρέπει να οριοθετήσουμε την αποκλειστική οικονομική ζώνη και κατ’ επέκταση την υφαλοκρηπίδα με την Τουρκία, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
Αυτό είναι και το μοναδικό ζήτημα το οποίο συζητούμε στις διερευνητικές επαφές. Και προσβλέπουμε στην 63η συνάντηση, η οποία θα διεξαχθεί στην Τουρκία».
Για του τουρκολιβυκό μνημόνιο, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης κ. Σάλεχ κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, του είπε ότι αυτό δεν πρόκειται να κυρωθεί από τη λιβυκή Βουλή.

Για ανανέωση της MDCA

Σχετικά με τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεγασίας (MDCA) που συζητείται μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον, ο κ. Δένδιας εκτιμά ότι η υπογραφή της θα μπορούσε να συνδυαστεί με μια επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, A. Blinken στην Αθήνα.
Υπογραμμίζει ότι πέρα από τις τεχνικές λεπτομέρειες της ανανέωσης της συμφωνίας, η σημασία έγκειται στον στρατηγικό ρόλο που αποδίδουν πλέον οι ΗΠΑ στη χώρα μας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης