Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βαρβιτσιώτης: Η Τουρκία να αποδείξει ότι σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το Διεθνές Δίκαιο

Βαρβιτσιώτης: Η Τουρκία να αποδείξει ότι σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το Διεθνές Δίκαιο
«Με την Τουρκία, έχουμε δηλώσει επανειλημμένως σε όλους τους τόνους, ότι υπάρχει μία και μόνη διαφορά προς επίλυση, αυτή της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών», τονίζει ο Μ. Βαρβιτσιώτης
Σχετικά Άρθρα

«Το μήνυμα που στέλνει πλέον η Ευρώπη είναι σαφές: αν η Τουρκία θέλει να έχει μια λειτουργική σχέση μαζί της, θα πρέπει να συνεργαστεί, να αποδείξει ότι ασπάζεται τις αξίες της και, φυσικά, ότι σέβεται όχι απλώς το πρωτόκολλο, αλλά το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το Διεθνές Δίκαιο», υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτης.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παρασκήνιο», αναφέρει ότι «εμείς πιστεύουμε στη διπλωματία. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται άλλωστε και η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον ομόλογό του στην Άγκυρα. Η Ελλάδα πιστεύει πάντα στον διάλογο και επιδιώκει την ειρηνική συνύπαρξη με τους γείτονές της. Έχουμε όμως καταστήσει σαφές ότι δεν υποχωρούμε από τις κόκκινες γραμμές μας. Η Ελλάδα μιλάει την ίδια γλώσσα, τη γλώσσα της αλήθειας παντού και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να βρίσκουμε κοινό τόπο, όπως συνέβη με την Ιταλία και την Αίγυπτο, πάντα στη βάση της νομιμότητας και των αρχών καλής γειτονίας».
Προσθέτει ότι «με την Τουρκία, έχουμε δηλώσει επανειλημμένως σε όλους τους τόνους, ότι υπάρχει μία και μόνη διαφορά προς επίλυση, αυτή της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών».
Σημειώνει ότι «οι διερευνητικές επαφές που ξεκίνησαν με την Τουρκία, εφόσον συνεχιστούν με πνεύμα καλής πίστης και εφόσον η Τουρκία απέχει από προκλητικές ενέργειες, μπορούν να αποδώσουν καρπούς. Άλλωστε, όσο η Τουρκία μένει στο τραπέζι των συζητήσεων και δέχεται πιέσεις και από τον ευρωπαϊκό και διεθνή παράγοντα, αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι ούτε προς το δικό της συμφέρον να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια στη περιοχή».

Για την τοποθέτηση Draghi

Ερωτηθείς για την τοποθέτηση του Ιταλού πρωθυπουργού Mario Draghi που αποκάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο «Δικτάτορα», ο κ. Βαρβιτσιώτης επισημαίνει ότι «φαίνεται ότι κάποιοι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν έχουν πλέον την ίδια ανεκτικότητα που είχαν μέχρι πρόσφατα απέναντι σε κάποια γεγονότα στην Τουρκία».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι πρωτίστως ένα σύνολο αρχών και αξιών με ιδιαίτερη ευαισθησία στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου» ξεκαθαρίζει.
Αναφερόμενος στο sofa-gate, ο κ. Βαρβιτσιώτης το χαρακτηρίζει «μια αμήχανη και δυσάρεστη εικόνα, που ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά άλλων ενεργειών της Τουρκίας, που προκαλούν ανησυχία σε όλους τους Ευρωπαίους, όπως η αποχώρησή της από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την προστασία των γυναικών», ενώ σημειώνει πως «υπάρχει διάχυτη επιφυλακτικότητα, αν όχι καχυποψία».

Για Λιβύη

Αναφορικά με το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Λιβύη ο αναπληρωτής υπουργός σημειώνει ότι έγινε κατανοητό ότι η Ελλάδα δεν γίνεται να αποκλειστεί από τη συζήτηση για τη χάραξη των θαλάσσιων ζωνών της περιοχής.
Κατά τον ίδιο, «το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Λιβύη ήταν σαφές και θεωρώ ότι έφτασε στον παραλήπτη του, αν κρίνουμε και από τις δηλώσεις που έκανε ο Λίβυος Πρωθυπουργός όχι στη Λιβύη ή στην Ελλάδα, αλλά μέσα στην Τουρκία, δηλαδή εκεί που έπρεπε να ακουστούν. Μετά το ταξίδι του Πρωθυπουργού, έγινε κατανοητό ότι η Ελλάδα δε γίνεται να αποκλειστεί από τη συζήτηση για τη χάραξη των θαλάσσιων ζωνών της περιοχής. Κι αυτό έγινε! Στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης στην Αθήνα, την περασμένη Τετάρτη, συμφωνήθηκε η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Η Ελλάδα μπορεί όχι μόνο να συνδράμει στην πολιτική, διπλωματική και οικονομική ανασυγκρότηση της Λιβύης, αλλά, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί και να επηρεάσει την ευρωπαϊκή στάση απέναντι της, όπως γνωρίζουν καλά και οι Λίβυοι γείτονές μας».

Επίσκεψη στην Ιταλία

Σχετικά με τη διήμερη επίσκεψή του στη Ρώμη , ο κ. Βαρβιτσιώτης τονίζει ότι «με την Ιταλία μας συνδέουν πολλά. Έχουμε κοινό όραμα για μία πιο ισχυρή και φιλόδοξη Ευρώπη, που θα βασίζεται στη συνεργασία και την αλληλεγγύη. Με την Ιταλία μοιραζόμαστε κοινές θέσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή ατζέντα».
Όπως αναφέρει «υπάρχει κοινή προσέγγιση και συναντίληψη τόσο στο θέμα της Λιβύης όσο και στο μεταναστευτικό, αλλά και στα θέματα ασφάλειας στην ΝΑ Μεσόγειο. Ειδικότερα, για τη Λιβύη η διαδικασία ανοικοδόμησης και η σταθεροποίηση της χώρας βρίσκονται στις προτεραιότητές μας. Η Ελλάδα βγαίνει μπροστά και παίρνει πρωτοβουλίες στη Μεσόγειο, για να συντονιστούμε όλοι μαζί, να συνεργαστούμε και να προωθήσουμε εκείνες τις πολιτικές, που θα εξυπηρετήσουν τα κοινά συμφέροντα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης