Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διέρρευσαν τα πρακτικά της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων – Αποκαλύψεις για τις διαφωνίες κυβέρνησης και ειδικών

Διέρρευσαν τα πρακτικά της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων – Αποκαλύψεις για τις διαφωνίες κυβέρνησης και ειδικών
Διαφωνίες ειδικών και κυβέρνησης για άνοιγμα δραστηριότητων αποκαλύπτουν τα πρακτικά της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων
Σχετικά Άρθρα

Σημαντικές αποκαλύψεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και τις κατευθυντήριες κυβερνητικές γραμμές.
Μέσω των πρακτικών, τμήμα των οποίων δημοσιεύει η εφημερίδα «Δημοκρατία» αποκαλύπτεται, πως τα μέλη της επιτροπής καλούνται να αποφασίσουν επί ζητημάτων, για τα οποία η κυβέρνηση έχει προαποφασίσει.
Από τα έγγραφα προκύπτουν τρία βασικά συμπεράσματα.
Τα πρακτικά κρατούνται κανονικά, με γραμματείς, με προεδρεύοντα, με σφραγίδες και υπογραφές.

Διαφωνία Τσιόδρα


Επίσης, αποκαλύπτεται η διαφωνία του Σωτήρη Τσιόδρα με τις επιλογές της κυβέρνησης, φανερώνοντας ότι διευρύνεται το χάσμα του επικεφαλής της επιτροπής με την κυβέρνηση.
Διαφωτιστικό είναι το πρακτικό της 176ης συνεδρίασης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων από Λοιμογόνους Παράγοντες, της 19ης Μαρτίου 2021, όπου ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ουσιαστικά δίνει την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθούν οι εισηγήσεις των επιστημόνων και οι ανακοινώσεις τους.
«Ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε στα μέλη της επιτροπής ότι κρίνεται απαραίτητη η αναπροσαρμογή των εφαρμοσμένων μέτρων, ώστε να υπάρξει εκτόνωση των πολιτών και να επαναλειτουργήσουν δραστηριότητες που έχουν τη μικρότερη δυνατή επίπτωση στην επιδημιολογική εικόνα, η οποία εξακολουθεί να παραμένει κρίσιμη» αναφέρεται στο έγγραφο.
Στη συνέχεια ο κ. Γεραπετρίτης τονίζει στην επιτροπή ότι για τις επόμενες δράσεις θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τόσο η δημόσια υγεία όσο και η ψυχολογική αποσυμπίεση της κοινωνίας.
Στο έγγραφο της 176ης συνεδρίασης, κατά την οποία αποφασίστηκε η επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και των κέντρων περιποίησης νυχιών, η επαναλειτουργία των υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων, των δημόσιων πάρκων, καθώς και η τέλεση περιορισμένου αριθμού λειτουργιών στους ιερούς ναούς με πιστούς και η δυνατότητα αλιείας από πλωτό σκάφος με κωδικό 6, φαίνεται ότι υπάρχουν διαφωνίες από αρκετά μέλη της επιτροπής.
Συγκεκριμένα, ο Σωτήρης Τσιόδρας διαφώνησε τόσο με το άνοιγμα κομμωτηρίων όσο και με την τέλεση λειτουργίας με 1 πιστό ανά 25 τμ και όριο τους 20 πιστούς για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (25η Μαρτίου) και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου.
Κατά της επαναλειτουργίας κομμωτηρίων και κέντρων περιποίησης άκρων είχαν ταχθεί και οι κ.κ Σύψας, Γαργαλιάνος, Παναγιωτόπουλος, Παρασκευής, Μποζίκας, Σύψα, Βατόπουλος, Γκίκας, Τσιόδρας.

Capture_6.JPG
Ο συμβουλευτικός ρόλος της Επιτροπής

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας που αφορά στα πρακτικά της 176ης και της 180ης συνεδρίασης, όπως φαίνεται, εισηγήσεις κάνει η κυβέρνηση και η επιτροπή αναλαμβάνει συμβουλευτικό ρόλο εισηγούμενη προτάσεις που δεν είναι δεδομένο πως θα υιοθετηθούν από την κυβέρνηση.
Στην 180η συνεδρίαση, σειρά να κάνει συστάσεις είχε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος και ήταν αυτός που ενημέρωσε τους επιστήμονες για τον σχεδιασμό των self tests.
«Αναφορικά με τον μαζικό ανιγονικό έλεγχο και τα ατομικά τεστ ο κ Σκέρτσος ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής για την επικείμενη διάταξη στη Βουλή η οποία θα έχει ως υποχρεωτικό τον ατομικό αντιγονικό έλεγχο (self testing) καθώς αυτό κρίνεται επιβεβλημένο προκειμένου να επαναλειτουργήσουν οι τομείς της οικονομίας καθώς και η εκπαίδευση» αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτικό.

ΣΥΡΙΖΑ: Κανένα ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τα επιδημιολογικά δεδομένα

Να δώσει σήμερα όλα τα πρακτικά συνεδριάσεων της επιτροπής που κρύβει εδώ και έναν χρόνο, καλεί εκ νέου την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη δημοσίευση μέρους τους.
«Τα πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Δημοκρατία, επιβεβαιώνουν αυτό που τόσο καιρό φαντάζεται όλος ο κόσμος.
Η κυβέρνηση λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις για τη διαχείριση της πανδημίας και εκ των υστέρων ζητά την επικύρωσή τους από τους επιστήμονες, χωρίς κανένα ενδιαφέρον για τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Τους ανακοίνωσε την απόφασή της για την προμήθεια self test, τους ανακοίνωσε ποια μέτρα θα εφαρμοστούν και απλά, κάθε φορά, πιέζει για να περάσει το δικό της», σημειώνει χαρακτηριστικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Και συνεχίζει: «Επιβεβαιώνει όμως και κάτι άλλο: ότι την αποκλειστική ευθύνη για το εξάμηνο αποτυχημένο lockdown την έχει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης με τις επιλογές του».
«Περιμένουμε να δώσει σήμερα όλα τα πρακτικά συνεδριάσεων της επιτροπής που κρύβει εδώ και έναν χρόνο», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΚΕ:Τελικά η κυβέρνηση υπαγορεύει στους ειδικούς, δεν τους ακούει

«Τελικά η κυβέρνηση δεν ακούει τους ειδικούς, όπως μας έλεγε, αλλά υπαγορεύει στους ειδικούς», αναφέρει το ΚΚΕ, σχολιάζοντας τη διαχείριση της πανδημίας και τη δημοσίευση πρακτικών της επιτροπής.
«Η διαρροή μέρους των πρακτικών της επιτροπής των ειδικών επιβεβαιώνει ότι οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται με αμιγώς επιστημονικά δεδομένα, αλλά με βάση το πολιτικό πλαίσιο, που διαμορφώνει και επιβάλλει η κυβέρνηση. Και είναι αυτό ακριβώς το πλαίσιο που έχει οδηγήσει στην εργαλειοποίηση της επιστήμης, στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και στα γνωστά τραγικά αποτελέσματα», τονίζει το ΚΚΕ.
Όπως επισημαίνει, «τελικά η κυβέρνηση δεν ακούει τους ειδικούς, όπως μας έλεγε, αλλά υπαγορεύει στους ειδικούς».
«Τους μόνους που ακούει είναι τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα «πρωτόκολλά» τους», καταλήγει το ΚΚΕ.

ΜέΡΑ 25: Εργαλειοποίηση της Επιτροπής Ειδικών

Το ΜέΡΑ 25, σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι «η διαρροή μέρους των πρακτικών της Επιτροπής Ειδικών και όσα αυτά αποκαλύπτουν για την εργαλειοποίηση της επιτροπής από την κυβέρνηση, ήταν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της κυβερνητικής αξιοπιστίας.
Η ιστορία θα καταγράψει τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη σαν ένα μακάβριο σήριαλ ανευθυνότητας, αδιαφάνειας, διαφθοράς και απάθειας.
Οι “συμπολίτες” που επικοινωνιακά επικαλείτο στα (λησμονημένα πια) διαγγέλματα ο πρωθυπουργός, δεν άξιζαν κάτι τέτοιο».
Αξίζουν, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «διαφάνεια, καταλογισμό, επάρκεια, και ανιδιοτέλεια όταν αντιμετωπίζουμε τόσο υπεράνθρωπες προκλήσεις».



praktika.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης