Έκκληση στους πολίτες, ιδιαίτερα τους πιο ηλικιωμένους και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα, να σπεύσουν να εμβολιαστούν, απηύθυνε εν νέου από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» για τα εγκαίνια των νέων κλινών ΜΕΘ, ενώ στη συνέχεια μετέβη στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε εκδήλωση με κύριο αντικείμενο την αναβάθμιση των οδικών αξόνων Θεσσαλονίκη - Έδεσσα και Δράμα - Αμφίπολη.
Στη διάρκεια των εγκαινίων 18 νέων κλινών ΜΕΘ, στο νοσοκομείο " Γ. Παπανικολάου", προσφορά της Επιτροπής "Ελλάδα 2021», ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ σημείωσε ότι οι μονάδες που εγκαινιάστηκαν είναι κινητές μονάδες.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός «θεωρητικά θα μπορούσαν να φύγουν από εδώ και να πάνε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε μία άλλη υγειονομική περιφέρεια, όπου να υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη - ξέρω ότι εύχεστε να παραμείνουν μόνιμα εδώ και φυσικά αυτό, θα εξαρτηθεί από την διάταξη την οποία θα επιλέξει το Υπουργείο για τον υγειονομικό χάρτη. Όμως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν έρθει για να μείνουν. Κάποια στιγμή θα τελειώσει ο Covid και θα είναι μία μεγάλη προίκα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας για την επόμενη μέρα».
Υπογράμμισε πως «είναι πολύ σημαντικό η επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας να μην συνδέεται μόνο με εορτασμούς, με συνέδρια, με ομιλίες αλλά να συνδεθεί στη συνείδηση των πολιτών και με υποδομές οι οποίες θα ενισχύσουν εν προκειμένω το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε βάθος χρόνου».
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος για το γεγονός ότι «η δωρεά αυτή εντάσσεται σε ένα συνολικό πρόγραμμα πολύ γρήγορης υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας ως προς τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».
Η προσπάθεια, πρόσθεσε, «απαιτεί σωστό σχεδιασμό, προγραμματισμό και τολμηρές αποφάσεις ώστε να αξιοποιηθεί κάθε πόρος είτε προέρχεται από δημόσια συμμετοχή, είτε από ιδιωτική δωρεά για να ενδυναμωθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας».
Ακόμη, σημείωσε πως οι δράσεις ανάδειξης των έργων των μεγάλων δωρητών αποτελούν δείγμα σεβασμού και ένδειξης ευγνωμοσύνης.
Σημειώνεται ότι στους χώρους του νοσοκομείου, τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκαν η Διοικήτρια, Μαρία Γιογκατζή, ο Αν. Διοικητής, Δ. Βαλαρούτσος καθώς και ο Διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, Π. Μπογιατζίδης.
Τον Πρωθυπουργό συνόδευσαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων, Γ. Μυλωνάκης και ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ι. Κωτσιόπουλος.
Για τους εμβολιασμούς
«Θέλω και εδώ από τη Θεσσαλονίκη, να επαναλάβω την έκκλησή μου ειδικά στους συμπολίτες μας οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία των ευπαθών, δηλαδή στους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας, σε αυτούς που έχουν υποκείμενα νοσήματα: μην διστάσετε να εμβολιαστείτε», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Και πρόσθεσε «ένα απλό τσίμπημα μπορεί να σας γλιτώσει από μία πολύ μεγάλη περιπέτεια».
Υπογράμμισε ότι «είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι η επιχείρηση "Ελευθερία" είναι υποδειγματικά οργανωμένη κατά γενική ομολογία, είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι προσθέτουμε πια πολύ περισσότερα εμβόλια ειδικά τους επόμενους δύο μήνες».
Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με το διοικητικό, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου, ευχαριστώντας τους εργαζόμενους για τις πολύτιμες υπηρεσίες υγείας που προσφέρουν προς τον συνανθρώπους μας.
«Θέλω στο πρόσωπό σας να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό του νοσοκομείου. Έχετε σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος, όπως μεγάλο βάρος σήκωσαν όλα τα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, ειδικά τον εξαιρετικά δύσκολο Νοέμβριο και Δεκέμβριο» τόνισε ο πρωθυπουργός και στάθηκε στην «αυτοθυσία γιατρών, νοσηλευτών, υποστηρικτικού προσωπικού, οι οποίοι έχουν ξεχάσει τι σημαίνει Σαββατοκύριακο, διακοπές, ξεκούραση και 14 μήνες τώρα δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή».
Τι ανέφερε η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη
Η πρόεδρος της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, τόνισε ότι «με αίσθημα ευθύνης, η Επιτροπή "Ελλάδα 2021" στοιχήθηκε, από την πρώτη στιγμή, με τις ανάγκες της κοινωνίας στην κρίσιμη αυτή συγκυρία και προσάρμοσε τις επετειακές της δράσεις στα νέα δεδομένα που προέκυψαν από την πανδημία».
Η κ. Αγγελοπούλου, η οποία συνοδευόταν από τον Εκτελεστικό Γενικό Συντονιστή της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Μάρτων Σίμιτσεκ, στις δηλώσεις της ανέφερε ότι οι 18 κινητές κλίνες ΜΕΘ που δώρισε η Επιτροπή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι «πλήρως λειτουργικές σε εξοπλισμό και αναλώσιμα».
Όπως είπε, «κατασκευάστηκαν και παραδίδονται σε δύο μόλις μήνες από την ανακοίνωσή της δωρεάς».
«Ελπίζουμε ότι η κίνηση αυτή θα ανακουφίσει, έστω και λίγο, το πολύ μεγάλο βάρος που σηκώνουν οι άνθρωποι του Νοσοκομείου στη μάχη που δίνουν απέναντι στην Covid-19 για να σώσουν ανθρώπινες ζωές» πρόσθεσε και ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για να γίνει αυτή η δωρεά πραγματικότητα.
Η ίδια αναφέρθηκε και στην ομάδα των ερευνητών του Νοσοκομείου που δουλεύουν για τη δημιουργία ενός καινοτόμου φαρμάκου κατά του κορωνοϊού, μια πρωτοβουλία που επίσης ενίσχυσε οικονομικά η Επιτροπή.
«Ευχόμαστε ότι σύντομα θα αποκτήσουμε ένα ακόμη "όπλο", μαζί με τα εμβόλια, στη μάχη κατά της νόσου», τόνισε.
Κοντοζαμάνης: Mε το που ολοκληρώνεται μια ΜΕΘ υπάρχει το προσωπικό το οποίο υπηρετεί
Από την πλευρά του, o αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, ανέφερε ότι «μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, το ΕΣΥ κατάφερε και έκανε τεράστια άλματα και κυρίως στο κομμάτι της Εντατικής Θεραπείας, προκειμένου να μην αφήσουμε κανένα συμπολίτη μας χωρίς την απαραίτητη φροντίδα υγείας.
Είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε δημιουργήσει μια μεγάλη παρακαταθήκη που θα μας δώσει την ευκαιρία, αμέσως μετά την πανδημία, να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο, τόσο τις υποδομές όσο και τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας».
Πρόσθεσε ότι «αυτές οι υποδομές που δημιουργήσαμε και κυρίως οι ΜΕΘ, δεν είναι απλά εξοπλισμός και κτίρια. Είναι πλήρως στελεχωμένες, και με το που ολοκληρώνεται μια ΜΕΘ υπάρχει το προσωπικό το οποίο υπηρετεί και είναι έτοιμο να προσφέρει υπηρεσίες υγείας. Αυτό κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας και θα το συνεχίσουμε αμέσως μετά».
Γιογκατζή: Οι 18 ΜΕΘ θα βοηθήσουν και τις δύο Υγειονομικές Περιφέρειες στη Β. Ελλάδα
Η Διοικήτρια του Νοσοκομείου, Μ. Γιογκατζή, τόνισε ότι «αυτό το έργο, οι 18 κλίνες ΜΕΘ που παραλαμβάνουμε, θα βοηθήσει όχι μόνο το νοσοκομείο αλλά και τις δύο Υγειονομικές Περιφέρειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη Βόρειο Ελλάδα».
Η ίδια στάθηκε στην «έγκριση 10 τακτικών θέσεων ιατρών και 45 τακτικών θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού για να μπορέσει να στελεχωθεί η Μονάδα».
Τέλος, ευχήθηκε αυτές οι 18 κλίνες «σύντομα να χάσουν τον χαρακτηρισμό τους ως COVID και να παραμείνουν ως κλίνες γενικής ΜΕΘ, ελπίζοντας ότι η όλη εκστρατεία με τον εμβολιασμό θα έχει απόδοση το γρηγορότερο δυνατό».
Περί ΜΕΘ
Πριν την πανδημία λειτουργούσαν 80 κλίνες ΜΕΘ στα 8 νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και σήμερα πλέον, λειτουργούν 199 κλίνες ΜΕΘ.
Όσον αφορά το έργο της ανάπτυξης των νέων κλινών ΜΕΘ, αποτελείται από συγκρότημα 12 οικίσκων συνολικής ωφέλιμης στεγασμένης έκτασης 324 τ.μ., ενώ έχει δημιουργηθεί κλειστός διάδρομος διασύνδεσης με το νοσοκομείο.
Επιπλέον, έχει προβλεφθεί ειδικός χώρος μηχανολογικού εξοπλισμού και διατίθεται αυτόνομο σύστημα πυρανίχνευσης, ολοκληρωμένο δίκτυο ιατρικών αερίων, ολοκληρωμένη εγκατάσταση κλιματισμού (προδιαγραφών ΜΕΘ) και κάθε πτέρυγα κλιματίζεται αυτόνομα.
Οι νέες 18 κλίνες ΜΕΘ είναι πλήρως εξοπλισμένες.
Η περάτωση του έργου πραγματοποιήθηκε μέσα σε δύο μήνες, ενώ η συγκεκριμένη πτέρυγα συνδέεται με τα υφιστάμενα δίκτυα του νοσοκομείου, υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς των κλινών σε άλλο χώρο και παρέχεται τρία χρόνια εγγύηση στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
Εκδήλωση για την αναβάθμιση των οδικών αξόνων - Μητσοτάκης: Τα δύο έργα επιλογές με πολιτικό περιεχομένο
«Η Εγνατία Οδός, σύντομα θα αποκτήσει δύο νέους κάθετους άξονες, οι οποίοι θα κατασκευαστούν με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, που τους απαλλάσσει από διόδια. Η δημοπράτηση συμπεριλαμβάνει και την υποχρέωση του αναδόχου να συντηρεί τα συγκεκριμένα έργα για 27 χρόνια», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, στην εκδήλωση για την αναβάθμιση των οδικών αξόνων Θεσσαλονίκη - Έδεσσα και Δράμα – Αμφίπολης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «παρά την αναστάτωση που έφερε η πανδημία οι μελέτες για τον άξονα Θεσσαλονίκη - Έδεσσα είναι έτοιμες. Όπως το είχα υποσχεθεί, είμαι εδώ 18 μήνες μετά».
Πρόσθεσε πως «οι δρόμοι αυτοί αποκτούν ευρωπαϊκές προδιαγραφές εξυπηρετώντας χιλιάδες οδηγούς. Έχουν μεγάλη συμβολή στην απασχόληση και στις χερσαίες μεταφορές».
«Τα δύο αυτά έργα είναι επιλογές με πολιτικό περιεχομένο. Όταν μειώνονται οι αποστάσεις, μειώνονται και οι κοινωνικές αποστάσεις. Έτσι σπάει και η απομόνωση των συγκεκριμένων δύο περιφερειακών ενοτήτων. Αυτά τα δύο έργα δείχνουν το ενδιαφέρον της κυβέρνησης και του συγκεκριμένου Υπουργείου για την Περιφέρεια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Ακόμη, αναφέρθηκε και στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης λέγοντας πως «μπροστά μας έχουμε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, το Ελλάδα 2.0, δηλαδή την Ελλάδα των επομένων 10ετίων. Υπάρχουν όμως και προβλήματα και εκκρεμότητες, που έρχονται από το παρελθόν».
Όπως εξήγησε, «ένας από τους λογαριασμούς με το παρελθόν που κλείνουμε σήμερα είναι και τα δύο συγκεκριμένα έργα. Μόλις χθες ο οίκος Standard & Poors αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Είχα δεσμευθεί πως θα επιστρέψω στη μεσαία τάξη αυτά που της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση αυτή υλοποιεί αυτήν την προεκλογική της δέσμευση».
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η χώρα βρίσκεται ενώπιον της έναρξης ενός «ενάρετου κύκλου ταχείας ανάπτυξης».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών