Τελευταία Νέα
Πολιτική

Έτσι θα ελέγξει κόμμα και ευρωβουλή ο Μητσοτάκης - Το μεγάλο «όπλο» της λίστας

Έτσι θα ελέγξει κόμμα και ευρωβουλή ο Μητσοτάκης - Το μεγάλο «όπλο» της λίστας
Από κατάρα, «όπλο» για τον Μητσοτάκη η απλή αναλογική…
Σχετικά Άρθρα
Τελικά, η απλή αναλογική θα είναι το μεγάλο ατού του Κυριάκου Μητσοτάκη να ελέγξει το κόμμα αλλά και την εσωκομματική αντιπολίτευση που πάει να δημιουργηθεί, λέει στέλεχος που συνομιλεί μαζί του σε τακτική βάση. Μας εξηγεί:

Από κατάρα, «όπλο» για τον Μητσοτάκη η απλή αναλογική…

Οι εκλογές με απλή αναλογική ήταν μία προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει συνθήκες κοινοβουλευτικής ασφυξίας για τη Νέα Δημοκρατία στην επόμενη εκλογή. Ωστόσο, αυτό βαίνει προς το συμφέρον της κυβερνώσας παράταξης και κυρίως υπέρ του ίδιου του Πρωθυπουργού. Για να σχηματίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία η ΝΔ, πρέπει να συγκεντρώσει ένα ποσοστό πάνω από 45%. Αυτό με τα τωρινά δεδομένα είναι αδύνατο. Επίσης, είναι αδύνατο με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας με ανοχή των άλλων πολιτικών δυνάμεων. Οι δεύτερες εκλογές, εκτός από μία αυξημένη πλειοψηφία με μπόνους εδρών, θα έχουν άλλο ένα καλό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα μπορεί να καταρτίσει λίστα με τους βουλευτές σε όλες τις περιφέρειες με βάση τη δική του προτίμηση. Άρα σε μία περιφέρεια που μπορεί να βγει ένα πρόσωπο – «δεινόσαυρος» της περιφέρειας, θα μπορεί ο Κ. Μητσοτάκης να κάνει την ανανέωση στα ψηφοδέλτια και να βάλει πρόσωπο της δικής του εμπιστοσύνης. Είτε στους εκλεγέντες είτε στους αναπληρωματικούς.

Πως θα λειτουργήσει η λίστα στις δεύτερες εκλογές;

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως λένε, είναι η Α Αθήνας. Ο Πρωθυπουργός λέγεται ότι θέλει να εντάξει μέσα τον Κυριάκο Πιερρακάκη ή τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη ενώ θέλει να μπει και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Στην πρώτη εκλογή, οι καταληφθείσες έδρες της ΝΔ θα είναι λιγότερες, ωστόσο, με τις δεύτερες εκλογές και το μπόνους των εδρών θα υπάρξει συμπληρωματική εκλογή από τους αναπληρωματικούς. Το Μαξίμου θα μπορούσε αυτούς που θέλει να τους βάλει σε εκλόγιμη θέση αλλά να πειράξει και την σειρά των αναπληρωματικών. Βεβαίως, στην ιστορία της ΝΔ δεν έχει υπάρξει ποτέ τέτοιο «πείραγμα» της λίστας καθώς αυτό θα σήμανε ρήξη στο κόμμα. Ωστόσο, αλλαγές στους αναπληρωματικούς μπορούν να γίνουν πιο εύκολα και η πολυπόθητη έδρα να γίνει πραγματικότητα για τους εκλεκτούς του Κ.Μητσοτάκη.

Λίστα και στην επόμενη ευρωβουλή – Ο Μητσοτάκης θέλει δική του ομάδα

Επίσης, από το κόμμα έχουν αρχίσει οι ψίθυροι για επαναφορά της λίστας και στις ευρωεκλογές. Δηλαδή, μιλάμε για το παλιό σύστημα λίστας προτίμησης όπου με το εκλογικό ποσοστό θα αντιστοιχηθούν και οι εκλόγιμες θέσεις. Αυτό το σύστημα, θα δημιουργήσει μία νέα γενιά ευρωβουλευτών επιλογής Μαξίμου. Οι περιπτώσεις Κύρτσου, Ζαγοράκη και Μειμαράκη, που παραμένουν στην απέναντι όχθη από τον Κ.Μητσοτάκη δύσκολα θα επανεκλεγούν. Αν και ο Βαγγέλης Μειμαράκης, δύσκολα μπορεί να παραμεριστεί και ο ίδιος έχει εκφράσει τη θέλησή του να έχει και άλλη μία θητεία στις Βρυξέλλες. Το σίγουρο είναι ότι η λίστα στις ευρωεκλογές, θα φέρει πανικό σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Το εκλογικό σύστημα της λίστας, σε αντίθεση με αυτό του σταυρού, δεν δίνει κίνητρα σε λιγότερο δημοφιλή πολιτικά πρόσωπα να τρέξουν για το σταυρό. Οπότε, τα πρόσωπα που βρίσκονται σε μη εκλόγιμες θέσεις δύσκολα θα κάνουν αγώνα υπέρ του κόμματος. Η ΝΔ, βέβαια, που είναι σε ψηλά δημοσκοπικά επίπεδα δεν έχει κάποιο ζήτημα.
Με αυτά τα δύο δεδομένα, το Μαξίμου θα ελέγξει και την επόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας αλλά και την επόμενη ομάδα των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Με άλλα λόγια, το όπλο της λίστας δίνει το μεγάλο αβαντάζ στον Κ.Μητσοτάκη να εντάξει πιο εύκολα τους πασοκογενείς της κυβέρνησης στο κόμμα και να ελαττώσει τη δυναμική των γνωστών ρευμάτων της ΝΔ.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης