Τελευταία Νέα
Πολιτική

Tσίπρας για τουρισμό: Ασφαλής επανεκκίνηση με όρους οικονομικής βιωσιμότητας - Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Tσίπρας για τουρισμό: Ασφαλής επανεκκίνηση με όρους οικονομικής βιωσιμότητας - Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ
Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την επανεκίννηση του τουρισμού
Σχετικά Άρθρα

Την αναγκαιότητα η πολιτεία να σταθεί δίπλα στον τουριστικό κλάδο για να μπορέσει να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα φέτος, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τους φορείς του Τουρισμού.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία σημείωσε ότι οι δυο κρίσιμες παράμετροι στην επανεκκίνηση της τουριστικής περιόδου είναι η διασφάλιση της υγειονομικής ασφάλειας και της οικονομικής βιωσιμότητας των επιχειρήσεων του κλάδου. Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ρύθμιση του πανδημικού χρέους των επιχειρήσεων, μέτρα ρευστότητας, έκτακτα μέτρα μείωσης της φορολογίας, μέτρα για την ενίσχυση ενός προγράμματος εσωτερικού τουρισμού.
Κατά την εισαγωγική τοποθέτηση του, ο Αλέξης Τσίπρας ευχήθηκε να είναι καλή χρονιά για τον Τουρισμό και την ελληνική οικονομία και να διασφαλιστεί το πολυτιμότερο αγαθό, η υγεία. Επισήμανε το τεράστιο πλήγμα που έχει δεχτεί ο κλάδος του Τουρισμού, μια πληγή που, όπως είπε, «σηματοδοτεί και μια βαριά πληγή στο σώμα της ελληνικής οικονομίας». «Είναι ειλικρινής έγνοια μας να πάει καλά φέτος το άνοιγμα του τουρισμού, πρέπει να πετύχει, αποτελεί και ένα στοίχημα για τους χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολείτε και αποτελεί στοίχημα και για την ελληνική οικονομία», τόνισε. Είπε ότι υπάρχει η εμπειρία από την περυσινή χρονιά που «δεν είναι η καλύτερη», προσθέτοντας ότι «γνωρίζουμε φέτος ποιες είναι οι αδυναμίες, πού έγιναν λάθη, πού υπήρχαν παραλείψεις, ώστε να διορθωθούν».

Δύο κρίσιμα ζητήματα

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι δύο είναι τα βασικά και κρίσιμα ζητήματα στα οποία θα πρέπει να ανιχνεύσουμε έγκαιρα απαντήσεις για να δρομολογηθούν αποφάσεις. «Το πρώτο αφορά στην υγειονομικά ασφαλή επανεκκίνηση της τουριστικής περιόδου. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι ο Τουρισμός προφανώς είναι θέμα ποιότητας παροχής υπηρεσιών, φυσικού περιβάλλοντος, εγκαταστάσεων, αλλά και θέμα εμπιστοσύνης. 'Αρα το να διαμορφωθεί κλίμα εμπιστοσύνης απέναντι στους ανθρώπους που θα έρθουν να επισκεφθούν τη χώρα μας και τα τουριστικά καταλύματα μας είναι το πρώτιστο που πρέπει να μας ενδιαφέρει». Μιλώντας για την πανδημία είπε ότι «η εικόνα αυτή τη στιγμή δεν είναι καλή, ανεξάρτητα από τις προσπάθειες που γίνονται» και πως «η περίοδος λίγο πριν από την επανέναρξη της τουριστικής περιόδου μας βρίσκει με αρνητικά ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας και σε διασωληνωμένους και σε νεκρούς δυστυχώς και σε κρούσματα». Πρόσθεσε ότι «αυτό δεν μπορεί να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη, όλοι ελπίζουμε στην αποκλιμάκωση, αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως έναν αρνητικό παράγοντα που είτε έτσι είτε αλλιώς θα έχουμε μπροστά μας την περίοδο της επανεκκίνησης».
«Πρέπει λοιπόν να αμβλύνουμε αυτή την αρνητική εικόνα διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο θετικό, ασφάλειας και εμπιστοσύνης στους ανθρώπους που θα επιλέξουν τη χώρα μας ως τουριστικό προορισμό το καλοκαίρι», είπε, τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να διασφαλιστεί με ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα στις πύλες εισόδου. Επίσης, συνέχισε, μπορεί να διασφαλιστεί «μέσα από τη σωστή αξιοποίηση του πιστοποιητικού covid που ενέκρινε το ΕΚ και δεν αφορά μονάχα τον εμβολιασμό όπως αρχικά είχε διεκδικηθεί από την ελληνική πλευρά και σωστά δεν αφορά μόνο τον εμβολιασμό -δυστυχώς ακόμα δεν είμαστε σε υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων στον ευρωπαϊκό πληθυσμό-, αλλά αφορά και στη δυνατότητα να μπορεί ανά πάσα στιγμή με ψηφιακό τρόπο να βεβαιώνει ότι ο ταξιδιώτης έχει πρόσφατα υποβληθεί σε αρνητικό τεστ μοριακό ή rapid πράγμα που διαμορφώνει ένα πλαίσιο ασφάλειας». Τόνισε ότι είναι κρίσιμο επίσης να ενταθεί το πλαίσιο της ιχνηλάτησης των κρουσμάτων και να υπάρξουν μαζικά διαγνωστικά τεστ στα καταλύματα, στους τουριστικούς προορισμούς, ώστε αυτή η ιχνηλάτηση να είναι αποτελεσματική. Επιπλέον κρίσιμο είναι κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η δυνατότητα ο εμβολιασμός στους εργαζόμενους του τουρισμού να επεκταθεί, να γίνει γρήγορα και έγκαιρα, κατά προτεραιότητα ανεξαρτήτως ηλικίας.
«Αν το πρώτο κρίσιμο θέμα είναι η υγειονομικά ασφαλής επανεκκίνηση, το δεύτερο κρίσιμο για τις επιχειρήσεις του κλάδου και τους χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολούν είναι η επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας με όρους οικονομικής βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις», υπογράμμισε.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Μιλώντας για τη δύσκολη τουριστική χρονιά που πέρασε, επικαλέστηκε στοιχεία της ΤτΕ λέγοντας ότι είχαμε μείωση περίπου 78% στις αφίξεις και 76% στον τζίρο των επιχειρήσεων «και καταλαβαίνω ότι τα όποια μέτρα στήριξης δεν μπόρεσαν να είναι αρκετά για να απαλύνουν τις μεγάλες οικονομικές πληγές». «Κρίσιμο θέμα λοιπόν να δούμε με ποιον τρόπο θα υπάρξει η βοήθεια εκείνη που θα δώσει τη δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου να ανοίξουν και να έχουν έστω τη δυνατότητα, όχι να ρεφάρουν τη ζημιά, αλλά να σταθούν στα πόδια τους», σημείωσε. Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει καταθέσει δέσμη προτάσεων που αφορά στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και αφορά και τις επιχειρήσεις του τουρισμού. Κυρίως, είπε, «σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση της ρευστότητας, σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα διαγραφής/ρύθμισης του πανδημικού χρέους -στο πλαίσιο της ρύθμισης που είχε γίνει το 2018 για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία-, δηλαδή με μια μεσοσταθμική διαγραφή περίπου 40-60% του χρέους που δημιουργήθηκε την περίοδο της πανδημίας και 120 δόσεις για το υπόλοιπο, καθώς και μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης της ρευστότητας όπως η μετατροπή της επιστρεπτέες προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα».
«Δεν ξεχνάμε τους εργαζόμενους, υποστηρίζουμε και προτείνουμε την ενίσχυση των επιχειρήσεων του Τουρισμού γιατί οι επιχειρήσεις που δεν θα στηριχθούν θα οδηγηθούν σε αδυναμία λειτουργίας με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να βρεθούν στο δρόμο», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Επισήμανε ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι κλάδοι εργαζομένων στον τουρισμό που βρίσκονται δίχως δραστηριότητα ήδη σχεδόν δυο χρόνια -από τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο όταν τελείωσε η τουριστική περίοδος του 2019. «Τα μέτρα στήριξης δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες δυσκολίες που αυτοί αντιμετωπίζουν», είπε, εκφράζοντας τη στήριξη του σε όλους αυτούς τους ανθρώπους «οι οποίοι δεν θέλουν ευχές αλλά έμπρακτη βοήθεια». Τόνισε ότι αυτή μπορεί να δοθεί «μόνο με μέτρα και πρωτοβουλίες στήριξης του κλάδου είτε αυτό σημαίνει μέτρα ρευστότητας, είτε έκτακτα μέτρα μείωσης της φορολογίας, είτε διαγραφή του πανδημικού χρέους, είτε μέτρα για την ενίσχυσης ενός προγράμματος εσωτερικού Τουρισμού όπως προτείναμε πέρυσι».
Στην τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, την τομεάρχη Τουρισμού του κόμματος, Κατερίνα Νοτοπούλου και τον τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριο Σαντορινιό, συμμετείχαν: ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), Αλέξανδρος Βασιλικός, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας (ΣΕΤΚΕ), Παναγιώτης Τοκούζης, ο πρόεδρος (και μέλος ΔΣ HATTA) της FEDΗΑΤΤΑ - Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού, Λύσανδρος Τσιλίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ), Αντώνης Στελλιάτος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών 'Ανευ Πληρώματος (ΣΙΤΕΣΑΠ), Πάρις Λουτριώτης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕΤ) Γιώργος Χότζογλου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης