Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στα σκαριά νέο Υπ. Ανάκαμψης με αυξημένες αρμοδιότητες - Τα τρία πρόσωπα υποψήφια για την θέση

Στα σκαριά νέο Υπ. Ανάκαμψης με αυξημένες αρμοδιότητες - Τα τρία πρόσωπα υποψήφια για την θέση
Μία ιδέα κυοφορείται στο Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με την καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης
Σχετικά Άρθρα

Μία ιδέα κυοφορείται στο Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με την καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης όσον αφορά την υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης.
Η ιδέα απασχολεί τον Πρωθυπουργό που την έχει επικοινωνήσει αρκετά με συγκεκριμένα στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου και φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά στις επόμενες αλλαγές της κυβέρνησης.

Μεγάλη πιθανότητα για τον Πατέλη αλλά…

Στο Μαξίμου συζητείται, λοιπόν, η δημιουργία ενός νέου υπουργείου (Υπουργείου Ανάκαμψης ή Υπουργείου Ανασυγκρότησης) το οποίο θα διαχειριστεί αφενός τα μεγάλα κονδύλια που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και αφετέρου θα συντονίσει όλα τα έργα (περίπου 170) που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο.
Αλλωστε, είναι γεγονός ότι οι αρμοδιότητες τώρα είναι διασκορπισμένες σε διάφορα υπουργεία του οικονομικού επιτελείου και υπάρχει μία κατεξοχήν δυσκολία συγχρονισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τα πρόσωπα που μελετώνται για να αναλάβουν το δυσκολότερο, ίσως, πόστο είναι ο Αλέξης Πατέλης ο οποίος έχει ασχοληθεί και με την κατάρτιση του σχεδίου ανάκαμψης πριν δοθεί για έγκριση στις αρμόδιες επιτροπές στις Βρυξέλλες.
Ο ίδιος διατηρεί μία δημοφιλία μέσα στο πρωθυπουργικό μέγαρο και οι μετοχές του μετά την ανακεφαλαιοποίηση της Τρ.Πειραιώς είναι ψηλά.
Ωστόσο, οι συζητήσεις δεν επικεντρώνονται μόνο στο πρόσωπό του.

Σημαντική υποψηφιότητα ο Πιερρακάκης λόγω προφίλ και αρμοδιοτήτων

Στο τραπέζι έχει πέσει και το όνομα του Κυριάκου Πιερρακάκη.
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι πολύ κοντά στον Πρωθυπουργό, αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την προσέλκυση νεολαίας και χειρίζεται ήδη αρμοδιότητες και πρότζεκτ που αποτελούν τον κορμό των επενδυτικών πρότζεκτ του Ταμείου.
Βig data, διασυνδεσιμότητα πληροφοριακών συστημάτων, χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η ψηφιοποίηση των αρχείων του κράτους κ.α.
Ο ίδιος είναι επιτελικό στέλεχος της κυβέρνησης σε τέτοιο βαθμό που κάποιοι σκωπτικά τονίζουν ότι ο «Κυριάκος είναι ο νέος Γεραπετρίτης».
Μάλιστα, αυτά τα πρότζεκτ μαζί με άλλα σημαντικά όπως: η ηλεκτροκίνηση και οι σταθμοί φόρτισης, οι οπτικές ίνες διασύνδεσης, η ηλεκτρική διασυνδεσιμότητα των νησιών, η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, η αξιολόγηση και αναβάθμιση των εργασιακών δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού, η επιτάχυνση του δικαστικού συστήματος, η διευκόλυνση έναρξης επιχειρήσεων στην Ελλάδα κ.α αποτελούν κύριους αναπτυξιακούς παράγοντες, υπάρχει και η σκέψη να ενσωματωθούν και αρμοδιότητες του Υπ. Ανάπτυξης στον υπουργικό θώκο του κ. Πιερρακάκη.

Το Υπουργείο Ανάκαμψης θα σηματοδοτήσει καραμπόλες και αφαίμαξη αρμοδιοτήτων

Ωστόσο, υπάρχει και το όνομα του Θεόδωρου Σκυλακάκη ο οποίος έχει χειριστεί ως καθύλην αρμόδιος όλο τον φάκελο του Σχεδίου Ανάκαμψης από την αρχή.
Διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Πρωθυπουργό και υπάρχει μία συντονισμένη τάση – που ίσως έχει πείσει και τον Πρωθυπουργό- να αναλάβει όλο το Υπουργείο Οικονομικών ο κ. Σκυλακάκης.
Ίσως όμως να μην μετακινηθεί καθώς υπάρχει μία ισορροπία στο οικονομικό επιτελείο με τους διακριτούς ρόλους Σκυλακάκη-Σταικούρα.
Θα πρέπει να πούμε, όμως, ότι η δημιουργία του εν λόγω υπουργείου θα σηματοδοτήσει σημαντικές καραμπόλες αλλά και «αφαίμαξη» αρμοδιοτήτων από όλα τα συναρμόδια υπουργεία.
Ωστόσο, θα είναι το πιο σημαντικό υπουργείο της κυβέρνησης στην μετά-covid εποχή.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης