Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πελώνη: Προχωράμε σε προσεκτικά ανοίγματα - Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε

Πελώνη: Προχωράμε σε προσεκτικά ανοίγματα - Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε
Η κυβερνητική εκπρόσωπος υποστήριξε πως στόχος της κυβέρνησης είναι ό,τι ανοίγει να μην ξανακλείσει
Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε προσεκτικά ανοίγματα επεσήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.
«Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία και την κόπωση.
Προχωράμε σε προσεκτικά ανοίγματα.
Είναι καλύτερα τα πράγματα, υπάρχει αισιοδοξία, ωστόσο δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.
Το sms μας θυμίζει ότι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα και να είμαστε προσεκτικοί», υπογράμμισε η κ. Πελώνη μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1 FM».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως «αυτή τη στιγμή έχει και πρακτική χρήση, το άλλο sms, το 13032, για τις επισκέψεις στα καταστήματα του λιανεμπορίου.
Προφανώς, θα αξιολογηθεί εκ νέου με το άνοιγμα των υπερτοπικών μετακινήσεων. Θα αξιολογηθούν και τα στοιχεία από τα διάφορα ανοίγματα, την επόμενη εβδομάδα.
Είναι στο χέρι όλων μας να προχωρήσουμε με τα εργαλεία που έχουμε.
Με τον καιρό που ανοίγει και προσφέρει τη δυνατότητα για δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, αλλά και με το εμβολιασμό που είναι η θωράκιση απέναντι στον ιό.
Ο στόχος είναι ό,τι ανοίγει να μην ξανακλείσει και να μπούμε σε μία νέα κανονικότητα και σε ένα διαφορετικό καλοκαίρι, που, προφανώς, θα είναι πολύ καλύτερο από το περσινό. Αυτό εξαρτάται απ' όλους μας».
Επανέλαβε άλλωστε πως «δόθηκε ένας οδικός χάρτης μέχρι τις 15 Μαΐου. Υπάρχει σχέδιο για όλες τις δραστηριότητες, σταδιακά και σε φάσεις.
Θα πρέπει, ωστόσο να δούμε τη δραστηριότητα από τα ανοίγματα που είχαμε, τις μετακινήσεις και το άνοιγμα της εστίασης και να προχωρήσουμε.
Χρονοδιαγράμματα για τις υπόλοιπες δραστηριότητες υπάρχουν και θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα.
Πάντα αξιολογώντας τα επιδημιολογικά στοιχεία και πάντα υπό την αίρεση κάποιας έξαρσης, την οποία προφανώς όλοι απευχόμαστε».

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα

Η κ. Πελώνη αναφέρθηκε στην επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος και στο γεγονός ότι την Τετάρτη έγιναν περισσότεροι από 100.000 εμβολιασμοί, αριθμός ρεκόρ που υπολογίζεται όμως να διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα για όλο τον Μάιο.
«Ανοίξαμε πολλές ηλικιακές ομάδες, όλη την κατηγορία από 30 έως 49 ετών, μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, και υπάρχει μεγάλη προσέλευση.
Οι νεότεροι άνθρωποι των παραγωγικών ηλικιών δίνουν το παράδειγμα που προφανώς πρέπει ν' ακολουθήσουν και οι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες των 60 άνω, που ενδεχομένως, να ήταν διστακτικές στην αρχή.
Τα τελευταία στοιχεία -που ανακοινώθηκαν χθες από τον κ. Κικίλια και από τον κ. Θεμιστοκλέους- δείχνουν ότι ανεβαίνει και σε αυτούς η συμμετοχή και στην πρώτη δόση και στα προγραμματισμένα ραντεβού.
Εντός του Μαΐου, με βάση αυτά τα στοιχεία, στους 60 άνω, το 70% θα έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου», τόνισε η κ. Πελώνη.

Οι πατέντες των εμβολίων

Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός τον Απρίλιο του 2020, μαζί με τον Ηλία Μόσιαλο, είχε κάνει παρέμβαση για τη χρήση των πατεντών, ως παγκόσμιο αγαθό. Είχε διατυπωθεί αυτή η πρόταση σε κοινή παρέμβαση στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Ο κ. Τσίπρας το θυμήθηκε αργότερα, χρησιμοποίησε αυτήν την πρόταση, για να δείξει ότι θα μπορούσε, βάσει αυτής, να λυθεί το πρόβλημα των εμβολίων στην Ελλάδα.
Η τότε κριτική του πρωθυπουργού αφορούσε την πρόταση που είχε κάνει ο κ. Τσίπρας να παράγονται στην Ελλάδα τα εμβόλια, κάτι που σας θυμίζω ότι οι ίδιες οι φαρμακοβιομηχανίες είχαν πει ότι είναι αδύνατον».
Πρόσθεσε πως «η πρόταση του Αμερικανού προέδρου αφορά την ανάγκη να καλυφθούν οι ανάγκες σε χώρες, όπως η Ινδία και οι χώρες της Αφρικής, που έχουν χαμηλή πρόσβαση σε εμβόλια.
Προφανώς είναι κάτι που θα πρέπει ν' απασχολήσει τις ανεπτυγμένες χώρες καθώς αυτό αφορά και μεταλλάξεις στο μέλλον και τη δυνατότητα να εμβολιαστεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του παγκόσμιου, πλέον, πληθυσμού. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης