Πολιτική

Υπόθεση Μάτι: Ολοκληρώθηκε η ανακριτική έρευνα – Γνώριζαν για τους νεκρούς

Υπόθεση Μάτι: Ολοκληρώθηκε η ανακριτική έρευνα – Γνώριζαν για τους νεκρούς
Είχαν γνώση για νεκρούς πριν από τη σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα - Αποκαλυπτικοί διάλογοι - Ολέθρια λάθη και ευθύνες για την τραγωδία στη δικογραφία που αποστέλλεται στο ΔΙκαστικό Συμβούλιο 
Σχετικά Άρθρα
Ολοκληρώθηκε η έρευνα του ανακριτή Αθανάσιου Μαρνέρη για την φονική πυρκαγιά που κατέκαψε το Μάτι στις 23 Ιουλίου 2018 , αφήνοντας πίσω της 102 νεκρούς, δεκάδες τραυματίες αλλά και τεράστιες υλικές καταστροφές, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ, το Σάββατο 8 Μαΐου 2021.
Η υπόθεση πλέον οδεύει προς το δικαστικό Συμβούλιο που θα αποφανθεί για το αν και ποιοι από τους κατηγορούμενους για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος θα πρέπει να βρεθούν στο εδώλιο για να λογοδοτήσουν για όσα προηγήθηκαν και όσα ακολούθησαν της μοιραίας πυρκαγιάς.

Απολογίες

Μετά την ολοκλήρωση των απολογιών των κατηγορουμένων που τον επίμαχο χρόνο είχαν επιτελικό ρόλο στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, δηλαδή την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, την Πολιτική Προστασία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο ανακριτής της υπόθεσης κήρυξε το πέρας της ανάκρισης και αποστέλλει στο δικαστικό Συμβούλιο την ογκωδέστατη δικογραφία, που περιλαμβάνει χιλιάδες σελίδες και σημαντικά στοιχεία για ενέργειες που έγιναν ή που θα έπρεπε να γίνουν ώστε η φωτιά να μην εξελιχθεί στην μεγαλύτερη τραγωδία των τελευταίων ετών.

Στοιχεία - φωτιά

Η δικογραφία περιλαμβάνει και στοιχεία για την διαχείριση της κατάστασης που διαμορφώθηκε εκείνο το μοιραίο απόγευμα όταν πλέον η φωτιά κατέβαινε με ορμή στην θάλασσα κατακαίοντας στο διάβα της ανθρώπους και περιουσίες.

Η έρευνα

Η ανάκριση για την υπόθεση ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2019 μετά την άσκηση της δίωξης σε βάρος 20 εμπλεκομένων.
Ο ανακριτής σε αυτά τα δύο χρόνια συνέλεξε ή κατέσχεσε με εφόδους στις κομβικής σημασίας υπηρεσίες υλικό, όπως το καταγραφικό των συνομιλιών από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ), που τον οδήγησε να καταστήσει κατηγορούμενους και άλλα πρόσωπα, κυρίως από την Πυροσβεστική, πλην των πρώτων 20.

Χάος και σύγχυση

Η έρευνα του ανακριτή φαίνεται να επιβεβαίωσε πλήρως τα στοιχεία των εισαγγελέων που του παραδόθηκαν, για το χάος και την απόλυτη σύγχυση που επικράτησε τις ώρες που θα έπρεπε να λειτουργήσουν όλα με σχέδιο ώστε να σωθούν ζωές. Από τις συνομιλίες που έχει συλλέξει ο Ανακριτής προκύπτει ότι η ύπαρξη νεκρών ήταν γνωστή σε αρμόδιους της Πυροσβεστικής κατά την διάρκεια της σύσκεψης που είχε γίνει παρουσία του τότε Πρωθυπουργού στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής αργά το βράδυ και ενώ πλέον η φωτιά είχε φθάσει στην θάλασσα.

Η σύσκεψη

Σε μία τέτοια συνομιλία αξιωματικός της Πυροσβεστικής στο εν λόγω Κέντρο, ζητά ενημέρωση για νεκρούς.
«Έχουμε μία ευρεία σύσκεψη.
Έχει έρθει εδώ τώρα ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός ο κ. Τόσκας.
Μπορείτε να μου δώσετε σαφή εικόνα για τους νεκρούς;" ακούγεται να λέει ο αξιωματικός και ακολουθεί διάλογος με τον συνάδελφο του ο οποίος του αναφέρει ότι «Για τους νεκρούς προς το παρόν εμείς έχουμε παραλάβει έναν.
Υπάρχουν και άλλοι νεκροί όμως, τους οποίους δεν έχουμε παραλάβει
Δίνουμε βάση πρώτα από όλα σε τραυματίες.
Έχουν κατέβει κάτω ομάδες γιατρών στους τραυματίες.
Νεκρούς παραλαμβάνουμε μόνο αν είναι μέσα στο δρόμο.
Αν είναι μέσα σε σπίτια δεν παραλαμβάνουμε προς το παρόν νεκρούς…
Και το ξέρει αυτό και η Πολιτική Προστασία.
Τα περιστατικά είναι πάρα πολλά.
Έχει ενεργοποιηθεί ομάδα που είναι για τις κρίσεις, έχουν βγει πολλά αυτοκίνητα στο δρόμο.
Έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο μπορούμε για τον κόσμο».

Γνώριζαν

Ο αξιωματικός ακούγεται να ρωτά και πάλι για το αν μπορούν να έχουν εικόνα για νεκρούς και ο συνάδελφος του απαντά: «Ξέρω αυτή την στιγμή για τρεις. ¨
Ένα περιστατικό στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, ένα πάει στο Σισμανόγλειο και ένα λίγο πιο κάτω στο Μάτι.
Απλά δεν έχουν παραληφθεί αυτά.
Ένα μόνο έχει παραληφθεί.
Πάντως, η κατάσταση δεν είναι τόσο καλή.
Μας έχουν δώσει περισσότερους νεκρούς,
αλλά δεν έχουμε επιβεβαιωμένα".
Ο αξιωματικός επαναλαμβάνει αυτά που μόλις άκουσε:
«Επιβεβαιωμένα δεν έχουμε…
Για τα επιβεβαιωμένα πολύ φοβάμαι ότι θα μας πάρει το πρωί για να μάθουμε…
Αφού τελειώσουμε πρώτα με τους τραυματίες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης