Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γιατί συμφέρει τον Μητσοτάκη η νέα αντιδεξιά στροφή Τσίπρα - Φώφης; - Αυτές είναι οι στρατηγικές της αντιπολίτευσης

Γιατί συμφέρει τον Μητσοτάκη η νέα αντιδεξιά στροφή Τσίπρα - Φώφης; - Αυτές είναι οι στρατηγικές της αντιπολίτευσης
Σε μία ανακοίνωση που θυμίζει άλλες εποχές, το ΚΙΝΑΛ αποδομεί όλο το νομοσχέδιο του Χατζηδάκη

Προσωπική στρατηγική βλέπουν στη Φώφη Γεννηματά σχετικά με την απόφασή της να βγει πολύ επιθετικά απέναντι στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που παρουσίασε εχθές ο Κωστής Χατζηδάκης.
Οι περισσότεροι θεωρούν ότι η Φώφη αποφάσισε να πιάσει ξανά το αντιδεξιό μέτωπο προκειμένου να μετρήσει υποστηρικτές και συμμάχους λίγο πριν αρχίσει η μεγάλη εσωκομματική μάχη, δεδομένου, βεβαίως, ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει αποφασίσει την κεντρώα μεταρρυθμιστική πλευρά.

Η Φώφη επιλέξει το «πόλεμο» στην κυβέρνηση – Ο Λοβέρδος στην δημιουργική κριτική

Σε μία ανακοίνωση που θυμίζει άλλες εποχές, το ΚΙΝΑΛ αποδομεί όλο το νομοσχέδιο, δεν βρίσκει κάτι θετικό και υπόσχεται «κόλαση» στους δρόμους και τις πορείες. Στην ίδια γραμμή είναι και η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.
Aπό το βήμα του Συνεδρίου Delfi Forum η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι θα συνεχίσει την αντιπολίτευση στις συντηρητικές πολιτικές καθώς έχει αφήγημα για τη χώρα.
Το εργασιακό νομοσχέδιο αλλά και η κατάσταση στον τουρισμό θα αποτελέσουν τα κορυφαία ζητήματα να αναδείξει την στρατηγική της.
Σε αυτό βοηθούν, όμως και άλλες περιφερειακές εξελίξεις.
Πρώτα από όλα η συνάντηση Σάντσεθ και η αναγνώριση από τον Ισπανό Πρωθυπουργό ότι στην Ελλάδα η σοσιαλοδημοκρατία εκπροσωπείται από το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ.
Αλλά και η συνέχιση στήριξης-καθοδήγησης ΓΑΠ προς το πρόσωπό της.
Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος ακουλουθεί μία άλλη τακτική.
Σε όλους αναφέρει ότι είναι ΠΑΣΟΚ, άρα προσελκύει ένα σταθερό πυρήνα ρομαντικών πασοκογενών και παράλληλα προχωράει σε δημιουργική κριτική των κυβερνητικών πρωτοβουλιών με ταυτόχρονη επίθεση στην Κουμουνδούρου.

Ο Τσίπρας κατεβαίνει στους δρόμους, ποντάρει στους «νεοάνεργους» και παίζει με τους Πράσινους

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, κινείται ακριβώς όπως σε μία στιγμή απόλυτης ειλικρίνειας τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου:
Η Αριστερά εκθρέφετε από την πανδημία και την δύσκολη οικονομική κατάσταση.
Γι’ αυτό το εργασιακό έρχεται και δένει με μία σκληρή πολιτική αντιμετώπιση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη αλλά και της πολιτικής Μητσοτάκη στο σύνολό της. Δεν είναι τυχαίο που ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Delfi Forum μίλησε για Ρήγκαν και Θάτσερ εξομοιώνοντας τον Πρωθυπουργό με έναν ακραίο φιλελεύθερο πολιτικό παλαιάς κοπής.
Το σίγουρο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενσκήψει στα εργασιακά αλλά γενικότερα στα θέματα της αγοράς εργασίας.
Θεωρεί ότι θα προκύψουν, με το πέρας, του καλοκαιριού μεγάλα ζητήματα λουκέτων σε μικρές και μεσαίας, ειδικά του τουρισμού και της εστίασης, και η νέα γενιά «νεοάνεργων» από τον κορονοιό θα αποτελέσει την νέα πελατεία της.
Παράλληλα, αρχίζει και κινείται σε ρυθμούς Γερμανίας.
Τι σημαίνει αυτό;
Το πρόσφατο Ταξίδι Τσίπρα στην Γερμανία και η προσπάθεια ταύτισής του με τους Πράσινους που βρίσκονται σε τροχιά εξουσίας, δείχνει τον δρόμο. Θέλει να αποφύγει την αριστερά της Ομπρέλας και να σχηματίσει ένα προοδευτικό με βάση της οικολογία, στο στυλ των Πρασίνων.

Συμφέρει τον Μητσοτάκη η αντιδεξιά πολιτική Φώφης-Τσίπρα

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τι σκέφτεται για όλα αυτά;
Το Μαξίμου ήθελε από την αρχή αυτή η αναμέτρηση για το εργασιακό να γίνει με όρους επιχειρημάτων.
Έφερε μπροστά το θέμα του 4ήμερου και του 3ήμερου ρεπό, ως ένα κορυφαίο ατού για τους εργαζόμενους που αναζητούν περισσότερο ελεύθερο χρόνο αλλά το θέμα είναι το εξής: 4ήμερο και 3ήμερο ρεπό θέλουν αυτοί που έχουν ένα καλό επίπεδο μισθού.
Όσοι δουλεύουν για 600 ευρώ δεν τους νοιάζει η 4ήμερη εργασία αλλά το μεγαλύτερο εισόδημα.
Και αυτοί οι εργαζόμενοι στην μεταμνημονιακή Ελλάδα και μεταcovid εποχή είναι η πλειοψηφία.
Ωστόσο, σε πολιτικό επίπεδο, η αντιδεξιά στροφή του ΚΙΝΑΛ συμφέρει τον Κ.Μητσοτάκη καθώς με αυτόν τον τρόπο αποξενώνονται κρίσιμοι πολοι του ΚΙΝΑΛ που δεν θέλουν να θυμίζουν ΣΥΡΙΖΑ του 2012…
Αυτοί οι πόλοι, θα βρεθούν στο διάβα της κεντρώας προσέγγισης του Πρωθυπουργού. Από την άλλη, η «αντιπολίτευση του πεζοδρομίου» που ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιώνει το δόγμα ότι η Αριστερά εμφορείται από την κοινωνική ένταση και αναταραχή και αποδυναμώνεται από την κανονικότητα.
Όσο ο Τσίπρας θα κλείνει το μάτι στους Πρασίνους – που παραδοσιακά κινούνται σε πιο φιλελεύθερα μονοπάτια- τόσο θα βρίσκεται σε πόλεμο με το 3% και την ισχυρή εσωκομματική αντιπολίτευση που θεωρεί πλέον βαρίδι τον Πρόεδρο.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης