Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων των Σφαγών της Χίου η Σακελλαροπούλου

Στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων των Σφαγών της Χίου η Σακελλαροπούλου

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των Σφαγιασθέντων

Επίσκεψη στη Χίο πραγματοποίησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία παρέστη στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων των Σφαγών της Χίου, το 1822.
Η κ. Σακελλαροπούλου παρέστη στο Αρχιερατικό Μνημόσυνο που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών Αναβάτου, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου.
Αμέσως μετά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των Σφαγιασθέντων και δήλωσε ότι «το ιστορικό χωριό της Χίου, ο Ανάβατος, είναι μια ζωντανή εικόνα του αφανισμού που προκάλεσε στο νησί η τρομερή σφαγή από τους Τούρκους την άνοιξη του 1822. Ένα από τα τραγικότερα γεγονότα της νεότερης ελληνικής και ευρωπαϊκής ιστορίας, που συντάραξε την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, ενδυνάμωσε το κίνημα του φιλελληνισμού, ενέπνευσε Έλληνες και ξένους ζωγράφους, συγγραφείς, ποιητές, και εξακολουθεί και σήμερα να μας συγκλονίζει.
Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των χιλιάδων αδικοχαμένων μαρτύρων. Και ταυτόχρονα εξαίρουμε το ακατάβλητο πνεύμα όσων επέζησαν, όσων ξαναγύρισαν στο νησί και το αναγέννησαν από τις στάχτες του, υπακούοντας στην προτροπή του συμπατριώτη τους Αδαμάντιου Κοραή: «Ανακτήσατε και καταστήσατε λαμπροτέραν την πατρικήν γην». Το κάλλος και η ακμή της σημερινής Χίου τους δικαιώνει».
Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου Παντελή Μπουγδάνο, τον Δήμαρχο Σταμάτη Κάρμαντζη, ανάγνωση μαρτυριών από το βιβλίο «Η Σφαγή της Χίου δια στόματος του Χιώτικου Λαού» του Στυλιανού Βίου, από δύο μαθήτριες του ΓΕΛ Βροντάδου και το Προσκλητήριο νεκρών.

Οι επόμενοι σταθμοί

Στη συνέχεια η κυρία Σακελλαροπούλου περιηγήθηκε στο κάστρο του Αναβάτου και αμέσως μετά μετέβη στη Χίο όπου συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκο.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ολοκλήρωσε την επίσκεψη στο νησί με την ξενάγηση της στη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου "Κοραής".
Παρόντες στην επίσκεψη της κυρίας Σακελλαροπούλου στη Χίο ήταν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκης και ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής βουλευτής Χίου, Ανδρέας Μιχαηλίδης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης