Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Πολιτικά και νομικά απαράδεκτη η απόφαση της κυβέρνησης για τα ΕΛΠΕ

Τσίπρας: Πολιτικά και νομικά απαράδεκτη η απόφαση της κυβέρνησης για τα ΕΛΠΕ
Τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους από τα εργατικά Σωματεία του Ομίλου των ΕΛ.ΠΕ από όλη την Ελλάδα πραγματοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας
Σχετικά Άρθρα

Τον κρίσιμο ρόλο των ΕΛΠΕ στην οικονομία και ανάπτυξη της χώρας και τη γεωπολιτική στρατηγική της υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη σημερινή 25/5 τηλεδιάσκεψη που είχε με εκπροσώπους από τα εργατικά Σωματεία του εν λόγω ομίλου, από όλη την Ελλάδα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, προανήγγειλε και την κατάθεση τροπολογίας, η οποία θα συζητηθεί σε ν/σ του υπουργείου Οικονομικών την Πέμπτη, που θα εξασφαλίζει για το Δημόσιο την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ, καθώς και την εκπροσώπηση των εργαζομένων στο ΔΣ.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι «η επιλογή της κυβέρνησης να απεμπολήσει το Δημόσιο το δικαίωμα να ορίζει την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ, παρότι αυτή είχε κατοχυρωθεί με τη συμφωνία μετόχων του 2003 και η κατάργηση συμμετοχής των εκπροσώπων των εργαζομένων, αποτελεί μία πολιτικά και νομικά απαράδεκτη απόφαση».
Παράλληλα, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όταν το Δημόσιο άσκησε το δικαίωμά του στη Διοίκηση των ΕΛΠΕ «είχαμε πετύχει υψηλή κερδοφορία, μεγάλες επενδύσεις, προσλήψεις προσωπικού και μείωση του δανεισμού».
«Η παραχώρηση των δικαιωμάτων του Δημοσίου που επιχειρεί η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης, όπως προβλέπονται από τη Συμφωνία Μετόχων του 2003, μειώνει και την αξία της συμμετοχής του Δημοσίου στα ΕΛ.ΠΕ, χωρίς η απώλεια αυτή να έχει καν αποτιμηθεί, ενώ δεν έχει προβλεφθεί ούτε αποζημίωση του Δημοσίου για την απώλεια αυτή» πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας και τόνισε ότι «η κυβέρνηση υλοποιεί μία στρατηγική εξυπηρέτησης συμφερόντων που έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του Δημοσίου και των εργαζομένων».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε δε ότι «από την πρώτη μέρα ζητήσαμε από την κυβέρνηση να μην εισάγει το θέμα στη Γενική Συνέλευση και να προχωρήσουν άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση που να θωρακίζει την πλειοψηφία των εκπροσώπων του Δημοσίου και τη συμμετοχή των εργαζομένων στο ΔΣ των ΕΛΠΕ».
Όσον αφορά στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως «η κυβέρνηση είναι συνεπής στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της απέναντι στον ΣΕΒ με την κατάργηση του 8ώρου, των συλλογικών συμβάσεων, την καθήλωση του κατώτατου μισθού και τις απλήρωτες υπερωρίες, δηλαδή μία εργασιακή κόλαση, που δημιουργεί ευκαιρία γρήγορης κερδοφορίας λίγων ιδιωτών, αλλά δεν προσφέρει καμία δυναμική συμπεριληπτικής ανάπτυξης και κανένα όφελος για τη χώρα και τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία».
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αναβολή της Γενικής Συνέλευσης των ΕΛΠΕ επιβεβαιώνει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και τη βάσιμη κριτική που έχει ασκήσει η αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στην πολιτικά και νομικά απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει δικαιώματα και περιουσία του Δημοσίου στον ιδιώτη μέτοχο, καθώς και την προχειρότητα των επιλογών της διοίκησης του Ομίλου και της κυβέρνησης.
«Μοναδική υποχρέωση της κυβέρνησης είναι και παραμένει η εξασφάλιση της πλειοψηφίας του Δημοσίου στο ΔΣ των ΕΛΠΕ, καθώς και της εκπροσώπησης των εργαζομένων, όπως έχει κατοχυρωθεί στη συμφωνία των μετόχων του 2003» σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Στη σύσκεψη συμμετείχε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης