Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκρέκας: Η διασύνδεση των Κυκλάδων θα στηρίξει την ενεργειακή επάρκεια των νησιών

Σκρέκας: Η διασύνδεση των Κυκλάδων θα στηρίξει την ενεργειακή επάρκεια των νησιών
Θα συνδράμει και στο να απαλλαγούμε από παλιές ρυπογόνες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής είπε ο κ.Σκρέκας
Σχετικά Άρθρα

Στα οφέλη της διασύνδεσης των Κυκλάδων αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen με αφορμή την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης από την Κομισιόν.
«Η διασύνδεση των Κυκλάδων θα βοηθήσει να απαλλαγούμε από παλιές ρυπογόνες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, θα στηρίξει την ενεργειακή επάρκεια των νησιών και θα επιτρέπει τη μείωση του κόστους της ενέργειας για τους καταναλωτές.
Η Ελλάδα εφαρμόζει ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια για την ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη, που προβλέπεται ότι θα δημιουργήσει πάνω από 150.000 θέσεις εργασίας, με στόχο το 67% της ηλεκτρικής ενέργειας το 2030 να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.
Στα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων επενδύσεις σε δίκτυα, μονάδες αποθήκευσης, εξοικονόμηση ενέργειας κ.α» είπε ο κ.Σκρέκας, ο οποίος παρουσίασε το ενεργειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης από το Λαύριο όπου θα ξεκινήσει σε λίγους μήνες η κατασκευή της Δ' Φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων που περιλαμβάνει τη διασύνδεση της Σαντορίνης, της Μήλου, της Φολεγάνδρου και της Σερίφου με το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Το έργο

Το έργο αποτελείται από τις επιμέρους διασυνδέσεις Νάξο - Σαντορίνη, Σαντορίνη - Φολέγανδρος, Φολέγανδρος - Μήλος, Μήλος - Σέριφος και Σέριφος - Λαύριο ενώ με υποβρύχιο καλώδιο μέσης τάσης προβλέπεται να διασυνδεθεί και η Σίφνος με την Σέριφο.
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 408 εκατ. ευρώ από τα οποία η χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης θα καλύψει τα 170 εκατ. ευρώ.
Ο διαγωνισμός για την ανάθεση της διασύνδεσης προβλέπεται να ολοκληρωθεί εφέτος.
Η διασύνδεση Νάξου - Σαντορίνης που θα είναι το πρώτο τμήμα που θα κατασκευαστεί προβλέπεται να λειτουργήσει το 2023 ενώ το 2024 αναμένεται η ολοκλήρωση του συνόλου του έργου.
Η υλοποίηση του έργου σημαίνει:

  • Αξιόπιστη ηλεκτροδότηση των δυτικών Κυκλάδων.
  • Κλείσιμο των υφιστάμενων μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ στα νησιά που λειτουργούν με πετρέλαιο, δηλαδή είναι ακριβές και ρυπογόνες. Η διασύνδεση θα επιτρέψει τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 100 χιλ. τόνους ετησίως το 2025 και 120 χιλ. από το 2030.
  • Αύξηση του δυναμικού ανανεώσιμων πηγών που θα μπορέσει να αναπτυχθεί με ασφάλεια στα νησιά καθώς η παραγωγή τους θα μπορεί να διοχετεύεται στο εθνικό σύστημα. Ο πρόσθετος ηλεκτρικός χώρος για ΑΠΕ στις Κυκλάδες εξαιτίας των διασυνδέσεων εκτιμάται από τον ΑΔΜΗΕ σε 332 μεγαβάτ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

`
Κλείσιμο
Advertisement