Πολιτική

Τσίπρας για Συμφωνία Πρεσπών: Οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν πραγματικά να αλλάξουν τον κόσμο

Τσίπρας για Συμφωνία Πρεσπών: Οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν πραγματικά να αλλάξουν τον κόσμο
Εφικτό να βρίσκουμε αμοιβαία αποδεκτές συμφωνίες εάν υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και σεβασμός του διεθνούς δικαίου λέει ο κ.Τσίπρας
Σχετικά Άρθρα

Τη θέση πως οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν πραγματικά να αλλάξουν τον κόσμο διατύπωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σε δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Μακεδονίας, με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ.Τσίπρας είπε πως «άλλαξαν πάρα πολλά προς το καλύτερο και μπορούν να αλλάξουν ακόμα περισσότερα».
«Αποδείξαμε ότι η Ελλάδα είναι όντως πυλώνας ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.
Αποδείξαμε πώς οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν πραγματικά να αλλάξουν τον κόσμο και ότι είναι εφικτό να βρίσκουμε αμοιβαία αποδεκτές συμφωνίες εάν υπάρχει σεβασμός.
Αμοιβαίος σεβασμός και σεβασμός του διεθνούς δικαίου» λέει ο κ.Τσίπρας αναφέροντας πως δεν ήταν εύκολο για τον ίδιο και τον Zoran Zaev, ούτε για τον Νίκο Κοτζιά και τον N. Dimitrov.
«Και διαφωνούσαμε και συγκρουστήκαμε στις διαπραγματεύσεις, αλλά υπήρχε μεταξύ μας σεβασμός και η πολιτική βούληση ότι πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο όσο δύσκολο και αν είναι.
Εκεί χτίζεται η φιλία και στην πολιτική και σε ανθρώπινο επίπεδο» επισημαίνει ο κ.Τσίπρας.

Υποχρεώσαμε την ΕΕ να ξεπαγώσει τη διαδικασία διεύρυνσης των δυτικών Βαλκανίων

Ο κ.Τσίπρας υποστήριξε ότι την περίοδο 2014-2017, η ΕΕ είχε ανακοινώσει το πάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας, η επιρροή της μειωνόταν δραστικά προς όφελος άλλων δυνάμεων με δικούς τους σχεδιασμούς και τα Δυτικά Βαλκάνια βυθίζονταν στη μία κρίση μετά την άλλη.
«Με τη Συμφωνία των Πρεσπών υποχρεώσαμε την ΕΕ να ξεπαγώσει τη διαδικασία διεύρυνσης, να ενισχύσει τον ρόλο της στην περιοχή και να δώσει πράσινο φως όχι μόνο στην Βόρεια Μακεδονία, αλλά και στην Αλβανία.
Σκεφτείτε σε τι κατάσταση θα βρίσκονταν τώρα τα Δυτικά Βαλκάνια αν δεν είχε υπάρχει αυτή η εξέλιξη και πώς θα είχαν συμπαρασυρθεί αρνητικά και οι εξελίξεις αλλού, πχ σε σχέση με τις συνομιλίες Βελιγράδι-Πρίστινα.
Κυρίως, καθιερώσαμε μια στρατηγική σχέση συνεργασίας και φιλίας που επιτρέπει στην Ελλάδα να στηρίζει ενεργά την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, να αναπτύσσει ραγδαία την περιφερειακή οικονομική και ενεργειακή συνεργασία και να αστυνομεύει τον εναέριο χώρο της ως συμμαχική χώρα» αναφέρει ο κ.Τσίπρας.

Τι θα άλλαζα

Κληθείς να σχολιάσει αν άξιζε το πολιτικό κόστος που βάρυνε το ΣΥΡΙΖΑ λόγω της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ.Τσίπρας υποστηρίζει πως «ως προοδευτικοί πολιτικοί είμαστε εδώ για να προωθούμε λύσεις ακόμα και αν έχουν πολιτικό κόστος».
«Ίσως αν γύριζα τον χρόνο πίσω θα έκανα ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για να κοινοποιηθούν σε όλο τον ελληνικό λαό τα οφέλη της Συμφωνίας, που τώρα όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουν σύμφωνα με σχετικές έρευνες.
Η Ελλάδα άλλαξε, η Βόρεια Μακεδονία άλλαξε και κανείς δεν μπορεί να μας γυρίσει πίσω» υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Εάν ήμουν κυβέρνηση…

Ερωτηθείς τι θα έκανε διαφορετικό από την τωρινή κυβέρνηση εάν ο ίδιος ήταν κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι «θα είχαμε προχωρήσει ακόμη πιο αποφασιστικά στην υλοποίηση της Συμφωνίας και στην προώθηση της στρατηγικής μας σχέσης με τη Βόρεια Μακεδονία».
«Θα είχαμε προχωρήσει στο 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, θα είχαμε ήδη κυρώσει τα μνημόνια συνεργασίας που είναι προς όφελος και την δύο πλευρών, θα είχαν προωθηθεί οι εργασίες για τα εμπορικά σήματα και θα είχε υλοποιηθεί η απόφαση του Ιούνη του 2019 για τα σχολικά βιβλία στη Βόρεια Μακεδονία, όπως υλοποιήθηκε από την Ελλάδα» υποστηρίζει ο κ.Τσίπρας, αναφέροντας πως «η υλοποίηση της Συμφωνίας δεν γίνεται σε συνθήκες εργαστηρίου» και πως «μόνο με σταθερή επικοινωνία, σεβασμό, επιμονή και χτίζοντας εμπιστοσύνη μπορούμε να απαντήσουμε μαζί σε όσους θέλουν να υπονομεύσουν την Συμφωνία».
«Το μήνυμα είναι ότι φτάσαμε μακριά, αλλά μπορούμε να πάμε και πολύ πιο μπροστά μαζί.
Εννοώ ασφαλώς τις δύο χώρες μας, αλλά όχι μόνο» αναφέρει ο κ.Τσίπρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης