Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βαθμολογώντας τις επιδόσεις της κυβέρνησης σε 7 τομείς – Χωρίς τράπεζες και Ταμείο Ανάκαμψης θα ήταν κάτω από την βάση

Βαθμολογώντας τις επιδόσεις της κυβέρνησης σε 7 τομείς – Χωρίς τράπεζες και Ταμείο Ανάκαμψης θα ήταν κάτω από την βάση
Η μέση βαθμολογία της ελληνικής κυβέρνησης είναι 5,8 δηλαδή κινείται οριακά πάνω από την βάση.
Σχετικά Άρθρα

Πως έχει κινηθεί μέχρι τώρα η ελληνική κυβέρνηση σε βασικούς τομείς πολιτικής;

  • Στην διαχείριση της Πανδημίας;
  • Στην προσπάθεια εμβολιασμού της κοινωνίας;
  • Στην οικονομία και τις ιδιωτικοποιήσεις;
  • Στην ετοιμότητα για το Ταμείο Ανάκαμψης;
  • Στην στρατηγική για τις τράπεζες;
  • Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής;
  • Στα θέματα εσωτερικής πολιτικής;

Υπάρχουν 7 τομείς που αξιολογείται η κυβέρνηση και το bankingnews ζήτησε από 10 κορυφαία στελέχη της αγοράς, τραπεζίτες και επιχειρηματίες να βαθμολογήσουν την κυβέρνηση με βάση τις επιδόσεις της.
Συγκεντρώσαμε τις απόψεις και με βάση του ποια θέση υπερτερεί σε κάθε τομέα, την συμπεριλάβαμε ως κυρίαρχη αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και τα 10 κορυφαία στελέχη είχαν την ίδια άποψη, π.χ. μπορεί τα 6 από τα 10 στελέχη να είχαν παραπλήσιες θέσεις οπότε λαμβάνεται υπόψη ως πλειοψηφία.
Η κλίμακα από το 1 το χειρότερο έως 10 το καλύτερο το 5 είναι η βάση, οτιδήποτε πάνω από 5 βαίνει προς το καλύτερο, οτιδήποτε κάτω από 5 βαίνει προς το χειρότερο.

Στην διαχείριση της πανδημίας – Βαθμολογία 3

Οι 7 από τους 10 παράγοντες της αγοράς, θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε να ξεχωρίσει στο ζήτημα της διαχείρισης της πανδημίας του covid -19.
Στην αρχή της πανδημίας, στο πρώτο κύμα, καλλιεργήθηκε η εντύπωση ότι η Ελλάδα μπορεί να διαφοροποιηθεί αλλά η γρήγορη επιδείνωση τους τελευταίους 14-15 μήνες άλλαξε το προφίλ της χώρας.
Έγιναν πολλά λάθη με τα lockdowns και τα περιοριστικά μέτρα και το αποτέλεσμα είναι ότι ούτε η μεγάλη ύφεση αποφεύχθηκε στην οικονομία, ούτε οι επιδημιολογικές επιπτώσεις στην κοινωνία.
Η Ελλάδα εκκίνησε καλά αλλά εξελίχθηκε σε μια χώρα με κακή βαθμολογία, κακές επιδόσεις στην διαχείριση της πανδημίας.
Η επιτροπή ιατρών που συστήθηκε αποδείχθηκε επίσης κατώτερη των περιστάσεων, ακολούθησε περισσότερο την τάση η οποία ήταν ανομοιόμορφη διεθνώς και υιοθέτησε μέτρα τα οποία δεν απέδωσαν.
Αυτό που δεν άρεσε στα περισσότερα στελέχη ήταν τα παρατεταμένα lockdowns τα οποία αποδείχθηκαν αμφιβόλου αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας.
Θεωρείται ότι κυριάρχησε ο μιμητισμός, ότι έκανε κάποιες χώρες ακολουθούσαν μαζικά οι υπόλοιπες, πλην κάποιων εξαιρέσεων όπως η Σουηδία η οποία ωστόσο έχει 8 φορές περισσότερους ηλικιωμένους σε γηροκομεία από ότι η Ελλάδα, οπότε εύλογα η θνητότητα σε μεγάλες ηλικίες στην Σουηδία ήταν μεγαλύτερη αλλά συνολικά οι δύο χώρες δεν διαφοροποιήθηκαν ουσιωδώς παρ΄ ότι υιοθέτησαν δύο διαφορετικά μοντέλα διαχείρισης το αυστηρό lockdown η Ελλάδα με τα ελαφρά περιοριστικά μέτρα η Σουηδία.
Οι επιδόσεις σε νεκρούς και κρούσματα δείχνουν ότι η Ελλάδα παγιδεύτηκε από λάθη στην διαχείριση, οπότε εύλογα δεν λαμβάνει καλή βαθμολογία η οποία βρίσκεται στο 3 με άριστα το 10 και με βάση το 5.

Στην προσπάθεια εμβολιασμού – Βαθμολογία 7

Η κυβέρνηση έχει λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για τον εμβολιασμό ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εισηγητής του πράσινου πιστοποιητικού.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση, μπορεί να μην έχει επιτύχει ακόμη τον στόχο του εμβολιασμού της κοινωνίας αλλά τα μέτρα που λαμβάνει θεωρούνται προς την σωστή κατεύθυνση.
Στο ερώτημα εάν πρέπει να υπάρξει υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό τα 5 από τα 10 στελέχη δήλωσαν αρνητικά, τονίζοντας ότι υποχρεωτικότητα σε ένα τέτοιο ζήτημα δεν μπορεί να υπάρξει, κάθε πολίτης ως μέλος της κοινωνίας πρέπει να είναι ευσυνείδητος.
Στην προσπάθεια εμβολιασμού τα 10 στελέχη ψήφισαν με 7 θετικές ψήφους.

Στην οικονομία και στις ιδιωτικοποιήσεις – Βαθμολογία 5

Οι απόψεις των 10 στελεχών μοιράστηκαν.
Ενώ συμφωνούν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι πιο φιλική προς τις αγορές, η πανδημία δεν επέτρεψε στην κυβέρνηση να το αποδείξει αυτό.
Στις ιδιωτικοποιήσεις πάγωσαν όλα προφανώς, ελάχιστες ουσιώδεις ιδιωτικοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και οι 8 από τους 10 είχαν αρνητική γνώμη.
Ωστόσο οι 6 από τους 10 είχαν θετική γνώμη ως προς την διαχείριση της κρίσης με οικονομικούς όρους και τα αντανακλαστικά που επέδειξε η κυβέρνηση, τα κεφάλαια που διέθεσε.
Βέβαια ασκείται κριτική, ότι πολλές εταιρίες zombies συντηρήθηκαν στην ζωή αλλά δεν είναι σαφές εάν αυτές μπορεί να επιβιώσουν χωρίς τα μέτρα οικονομικής στήριξης που προφανώς θα τελειώσουν προσεχώς.
Έχοντας αρνητική γνώμη για τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά θετική ως προς την οικονομική διαχείριση της κρίσης η βαθμολογία της κυβέρνησης κινείται στο 5.
Για τα περισσότερα στελέχη η επαναφορά από τα δημοσιονομικά ελλείμματα στα δημοσιονομικά πλεονάσματα θα είναι η πιο δύσκολη μεταβατική περίοδος, όπως και η μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ.

Στην προετοιμασία για το Ταμείο Ανάκαμψης – Βαθμολογία 7

Στην προετοιμασία για την αξιοποίηση των 30,6 δισεκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης η πλειοψηφία οι 8 στους 10 από τα στελέχη αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση επέδειξε πολύ γρήγορα αντανακλαστικά και το σχέδιο της ίσως είναι από τα πλέον ολοκληρωμένα.
Ωστόσο στην ερώτηση εάν πιστεύετε ότι μπορεί να εφαρμοστούν γενναίες μεταρρυθμίσεις και να απορροφηθούν όλα τα κονδύλια αποτελεσματικά, η βαθμολογία της κυβέρνησης υποχωρεί στο 6, καθώς εκφράζονται αμφιβολίες.
Παρ΄ όλα αυτά κρατάμε την βαθμολογία 7 περισσότερο ως στατιστικό μέσο όρο αν και η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτώμενων εξέφρασαν θετική άποψη.

Στην στρατηγική για τις τράπεζες – Βαθμολογία 8

Η καθολική άποψη των 8 από τα 10 στελέχη είναι ότι η κυβέρνηση με τον Ηρακλή και τις πρωτοβουλίες να ενισχύσει την εξυγίανση της Πειραιώς συνέβαλλε στην αναδιάρθρωση των ελληνικών τραπεζών και στην εξυγίανση των ισολογισμών τους.
Η πλειοψηφία των στελεχών τραπεζικών και επιχειρηματιών είναι ότι στις τράπεζες υπήρξαν απτά – ορατά αποτελέσματα των κυβερνητικών παρεμβάσεων.

Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής – Βαθμολογία 5

Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, η Ελλάδα μπορεί να εμφανίστηκε υπερκινητική αλλά στην πράξη δεν κατάφερε να αλλάξει την ατζέντα στην οποία κυριαρχεί η Τουρκία.
Στην διπλωματική σκακιέρα η Ελλάδα δεν κατάφερε να κερδίσει πόντους, ούτε άλλαξε τους συσχετισμούς δυνάμεων.
Παραμένει νεφελώδες το τοπίο, παρ΄ ότι η ένταση του 2020 με την τουρκική προκλητικότητα στο Ανατολικό Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο αντικαταστάθηκε από μια περίοδο ουδετερότητας.
Το μόνο θετικό στοιχείο είναι η αναγνώριση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο, ωστόσο στο Ανατολικό Αιγαίο το τοπίο συνεχίζει να παραμένει θολό.
Η βαθμολογία της Ελλάδος στα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι 5.

Στα θέματα εσωτερικής πολιτικής – Βαθμολογία 6

Στα θέματα εσωτερικής πολιτικής, η κυβέρνηση κατέφερε να επικρατήσει – ίσως και λόγω της πανδημίας – κοινωνική ειρήνη.
Πολλά θέματα έχουν εξεταστεί από την κυβέρνηση με έμφαση εργασιακά, ασφαλιστικό και άλλες μεταρρυθμίσεις.
Στην μεταρρύθμιση για το εργασιακό τα στελέχη εξέφρασαν θετική άποψη, πιστεύουν όμως ότι το ασφαλιστικό στο ορατό μέλλον θα επανέλθει εκ νέου στο προσκήνιο ως πρόβλημα.
Η μέση βαθμολογία της κυβέρνησης σε αυτή την γενική ερώτηση εσωτερικής πολιτικής λαμβάνει 6

Η μέση βαθμολογία της ελληνικής κυβέρνησης είναι 5,8 δηλαδή κινείται οριακά πάνω από την βάση.
Το Ταμείο Ανάκαμψης, ο εμβολιασμός και οι τράπεζες έδωσαν υψηλές βαθμολογίες αλλά αντιθέτως η διαχείριση της Πανδημίας αμαύρωσε την εικόνα της κυβέρνησης.
Σε άλλους τομείς κινήθηκε κοντά στην βάση.
Το συμπέρασμα από αυτή την άτυπη δημοσκόπηση είναι ότι τα στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι η κυβέρνηση σε 7 τομείς πήρε βαθμολογία 5,8 με άριστα το 10 και κινήθηκε οριακά πάνω από την βάση δηλαδή το 5 στην κλίμακα 1 έως 10.
Προφανώς και θα μπορούσε να τα έχει πάει καλύτερα.
Η άποψη των τραπεζικών στελεχών και επιχειρηματιών έχει μεγάλη σημασία γιατί αυτοί αντικατοπτρίζουν την πραγματική οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης