Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι ανακολουθίες και οι ενδοτισμοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στα Σκόπια για την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών

Οι ανακολουθίες και οι ενδοτισμοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στα Σκόπια για την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί καν να πιέσει ένα απολύτως εξαρτώμενο από εμάς κράτος να σεβαστεί μία Συμφωνία που περισσότερο είναι υπέρ των Σκοπίων

Η κυβέρνηση παρακολουθεί σαστισμένη τις συνεχείς προκλήσεις του Πρωθυπουργού των Σκοπίων Zoran Zaev ο οποίος καταπατάει συστηματικά την Συμφωνία των Πρεσπών με πρόσφατο παράδειγμα την ονομασία της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου με το απαγορευτικό «Μακεδονία».

Για την επαίσχυντη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το BN έχει εκφραστεί εδώ και χρόνια.
Ωστόσο, τώρα πια κυβερνάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ως τώρα διπλωματική στρατηγική του στο θέμα των Σκοπίων δείχνει να είναι το λιγότερο ανακόλουθη έως φοβική και ενδοτική.

1) Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη ως αντιπολίτευση είχε καταγγείλει την συμφωνία, την είχε ονομάσει προδοτική και είχε υποσχεθεί ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να ακυρώσει τα δύσκολα σημεία της.
Αυτά βέβαια, στην αντιπολίτευση. Τότε που γνωστοί σημερινοί υπουργοί όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης βρισκόταν στην πρώτη γραμμή στο Σύνταγμα μαζί με άλλα σαμαρικά στελέχη να διαμαρτυρηθούν κατά της Συμφωνίας.
Όταν έγινε κυβέρνηση, με τη ψήφο των Μακεδονομάχων την οποία, βεβαίως, έλαβε στις εκλογές, ξέχασε τα πάντα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα τιμήσουμε τη Συμφωνία.

2) Μάλιστα, πριν 1,5 μήνα ο Πρωθυπουργός τόνιζε στο Οικονομικό Forum των Δελφών ενώπιον του Zaev που είχε έρθει ο φιλοξενούμενος ομιλητής, ότι η Ελλάδα στηρίζει εμφατικά την ευρωπαϊκή ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας.
Όμως το νέο εθνικιστικό ξέσπασμα του Ζάεφ που μιλούσε για εθνική ομάδα ποδοσφαίρου «Μακεδονία», δείχνει ότι ο κ. Μητσοτάκης υπήρξε αφελής καθώς όπως είχαν διαβλέψει έμπειροι διπλωμάτες αλλά και στελέχη της πατριωτικής δεξιάς στη ΝΔ, τα Σκόπια θα κάνουν τα πάντα να λέγονται ως Μακεδονία απέναντι σε όλους, παραβαίνοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών.

3) Το ζήτημα της Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου της Β.Μακεδονίας είναι μόνο η αρχή. Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι της Συμφωνίας των Πρεσπών, κρασιά από τα Σκόπια ονομάζονταν κρασιά από τη Μακεδονία εις βάρος των ελληνικών κρασιών που εδώ και χρόνια είχαν κατοχυρώσει αυτή την ονομασία.
Στο EURO2020 σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και τις τηλεοράσεις τα αρχικά της ποδοσφαιρικής ομάδας στους δέκτες ήταν τα εξής ΜΚD και όχι ΝΜΚ, όπως είναι η συντομογραφία της ομάδας των Σκοπίων.
Μόνο ο ΑΝΤ1, είχε βάλει την συντομογραφία ΜΚD.
Σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές τηλεοράσεις, τα Σκόπια επέβαλλαν την συντομογραφία ΜΚD. Το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν έπρεπε να κάνει διάβημα και καταγγελία της Συμφωνίας;

4) Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όχι μόνο δεν υπήρξε αυστηρή με τα Σκόπια αλλά βοήθησε το γειτονικό κράτος παρέχοντας δωρεάν εμβόλια κατά του COVID 19 που είχε αγοράσει το Ελληνικό κράτος και είχαν μείνει αδιάθετα στην ελληνική κοινωνία.
Παλαιότερα, μάλιστα, είχε στείλει και ελληνικά μαχητικά να παραφυλάνε τον εθνικό εναέριο χώρο της Β.Μακεδονίας.
Και όλα αυτά, όταν η γειτονική Βουλγαρία για ένα ασήμαντο ζήτημα, αυτό της γλώσσας των Σκοπίων- την οποία ορθά δεν αναγνωρίζει ως μακεδονική καθώς είναι καθαρά βουλγάρικα- έχει βάλει βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων.
Εμείς, για ποιο σημαντικά ζητήματα ως ελληνική διπλωματία, γιατί είμαστε ενδοτικοί;
Γιατί δεν καταγγέλουμε την Συμφωνία αφού παραβιάζεται;

5) Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει απωλέσει τα πατριωτικά στοιχεία του Εθνάρχη και του Αβέρωφ.
Έχει εσωκομματικό πρόβλημα, το οποίο για την ώρα δεν έχει βγει στην επιφάνεια καθώς η «εξουσία όλα τα διορθώνει».
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αναβάλλει πολλές φορές την ψήφιση από την ελληνική βουλή των μνημονίων συνεργασίας της Συμφωνίας των Πρεσπών διότι ξέρει ότι θα υποστεί μία άνευ προηγουμένου κοινοβουλευτική ήττα.
Ο Αντώνης Σαμαράς έχει αποφασίσει να μην παραστεί στην Βουλή την ημέρα της ψήφισης.
Ο Κώστας Καραμανλής σκέφτεται ακριβώς το ίδιο και λόγω ονόματος αλλά επειδή εκλέγεται στην Μακεδονία που για όλους εκεί το ζήτημα είναι casus belli.
Ήδη πολλοί βουλευτές της ΝΔ που πρωτοστάτησαν στις πορείες κατά της Συμφωνίας το 2018 ψάχνουν να βρουν τρόπο να λείπουν από την ψηφοφορία.
Η αξιωματική αντιπολίτευση θα στηρίξει τα μνημόνια συνεργασίας, κοινοβουλευτικά θα περάσουν και αυτό τους δίνει μία σιγουριά ότι δεν θα εκτεθούν προς τους Ευρωπαίους και Αμερικάνους που συνέβαλλαν σε αυτή τη Συμφωνία.
Ωστόσο, η ΝΔ έχει μεγάλο εσωκομματικό ζήτημα και αν υπήρχε κόμμα από τα δεξιά της ΝΔ, μόνο από το Μακεδονικό θα είχε κάνει μεγάλη ζημιά στην Κεντροδεξιά παράταξη.

6) Γενικότερα η ελληνική διπλωματία μάς έχει μπερδέψει.
Προτιμάει να δείχνει επικοινωνιακή πυγμή μέσα στην Άγκυρα με λεονταρισμούς τύπου Δένδια και στο θέμα των Σκοπίων, όπου έχουμε μεγάλη διαφορά ισχύος, να ποιεί τη νήσσαν.
Έχουμε ξαναγράψει ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να βοηθηθεί μέσα από την συνεργασία των δύο χωρών Ελλάδας και Τουρκίας, γι΄ αυτό και όψιμα Φραγκογιάννης- Ονάλ μελετούν 25 ωφέλιμα προτζεκτ στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας των δύο χωρών.
Απεναντίας, η ελληνική οικονομία δεν έχει να ωφεληθεί από την αγορά των Σκοπίων, το αντίθετο.
Και παρόλα αυτά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί καν να πιέσει ένα απολύτως εξαρτώμενο από εμάς κράτος να σεβαστεί μία Συμφωνία που περισσότερο είναι υπέρ των Σκοπίων.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης