Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αντίστροφη μέτρηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων - Τη Δευτέρα 28/6 οι ανακοινώσεις για τους κλειστούς χώρους

Αντίστροφη μέτρηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων - Τη Δευτέρα 28/6 οι ανακοινώσεις για τους κλειστούς χώρους
Τη Δευτέρα 28/6 θα γίνουν ανακοινώσεις για τους κλειστούς χώρους
Σχετικά Άρθρα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εφαρμογή σειράς προνομίων για όσους έχουν ολοκληρώσει πλήρως τον εμβολιασμό τους, καθώς τη Δευτέρα 28 Ιουνίου αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις.
Ήδη, από τις 28 Ιουνίου έρχεται η πρώτη απόφαση της κυβέρνησης, που απαλλάσσει τους πλήρως εμβολιασμένους από την υποχρέωση της διενέργειας self test.
Αυτό αφορά τους εργαζόμενους αλλά και τους αθλούμενους σε γυμναστήρια, και το χρονικό διάστημα απαλλαγής είναι οι 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του πλήρους εμβολιασμού.
Ωστόσο, με την πανδημία να βρίσκεται σε φάση ύφεσης και τα επιδημιολογικά δεδομένα να είναι συνεχώς βελτιούμενα, αλλά και να έχει σημάνει συναγερμός για την ινδική μετάλλαξη (Δέλτα) για την οποία οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα επικρατήσει μέσα στον Αύγουστο, το επόμενο στοίχημα για την κυβέρνηση και τους ειδικούς είναι να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί έτσι ώστε, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχει χτιστεί το αναγκαίο «τείχος ανοσίας». Μάλιστα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μη εμβολιασμένους .
Σε μια προσπάθεια να πείσει όσους διστάζουν ακόμη να εμβολιαστούν, η κυβέρνηση επισπεύδει τις διευκολύνσεις για όσους το έχουν πράξει και μάλιστα, μέσα στα επόμενα 24ωρα θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις που θα αφορούν τα προνόμια των εμβολιασμένων, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει ακόμη και διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Ποια προνόμια εξετάζονται

Στα... σκαριά βρίσκεται νέα καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού ώστε να πειστούν όσοι νέοι αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα να το πράξουν.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στα προνόμια που εξετάζει η κυβέρνηση για τους πλήρως εμβολιασμένους είναι η ελεύθερη πρόσβαση σε πολιτιστικά γεγονότα, αθλητικούς χώρους κ.λπ., αλλά και στους εσωτερικούς χώρους καταστημάτων, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα εισέρχονται με επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ ή rapid test που θα χρεώνονται οι ίδιοι.
Μάλιστα, συζητείται η αύξηση της πληρότητας των τετραγωνικών για τις επιχειρήσεις που εντός του κλειστού χώρου τους θα έχουν εμβολιασμένους πελάτες, αλλά και το να δοθεί προτεραιότητα για είσοδο στα γήπεδα σε όσους έχουν πλήρως εμβολιαστεί.

Γεωργιάδης: Οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να κινούνται πιο ελεύθερα – Στις 28/6 οι ανακοινώσεις

Τη Δευτέρα 28/6 θα γίνουν ανακοινώσεις για τους κλειστούς χώρους, καθώς οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να κινούνται πιο ελεύθερα σε περισσότερους χώρους ιδιαίτερα το χειμώνα, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδ. Γεωργιάδης.
Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στο MEGA τόνισε ότι δεν υπάρχει ζήτημα προνομίων, αλλά ζήτημα λογικής, ενώ πρόσθεσε ότι την εβδομάδα που έρχεται θα γίνουν οι περισσότερες πληρωμές για τους επαγγελματίες της εστίασης που εντάχθηκαν στο σχετικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Για προνόμια εμβολιασμένων

«Θα υπάρξουν τη Δευτέρα σχετικές ανακοινώσεις για κλειστούς χώρους. Ο εμβολιασμένος θα μπορεί να κινείται πιο ελεύθερα σε περισσότερους χώρους, ιδιαίτερα το χειμώνα. Δεν θα υποχρεώσουμε κανέναν επιχειρηματία. Όταν όμως στο κλειστό χώρο θα μπαίνουν οι εμβολιασμένοι, οι επιχειρηματίες θα κινηθούν προς το συμφέρον τους. Αν στο εστιατόριο βρεθεί κρούσμα θα πρέπει να κλείσει. Δεν είναι ζήτημα διάκρισης. Ανάλογα με την επιλογή μας θα έχουμε συνέπειες», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.
Όπως είπε, «επικρίνομαι όταν λέω κάτι πρώτος και τελικά εφαρμόζεται. Δεν υπάρχει ζήτημα προνομίων. Υπάρχει ζήτημα λογικής. Όταν αποφασίζεις να μην εμβολιάζεσαι κινδυνεύεις περισσότερο. Εφόσον εσύ έχεις αποφασίσει να μην εμβολιάζεσαι οφείλουμε να έχουμε μέτρα που θα σε προστατεύουν από την επιλογή σου. Δεν είναι ζήτημα προνομίων».
Ο υπουργός Ανάπτυξης εκτίμησε πως «αν ο ρυθμός διατηρηθεί όλο το καλοκαίρι θα πάμε καλά. Αν τα 4.300.000 γίνει 7 εκατομμύρια θα έχουμε φτάσει στο επίπεδο που θέλουμε. Δεν ξέρουμε όμως αν αυτός ο ρυθμός θα κρατηθεί».
Σημείωσε δε, πως «το κίνημα του αντιεμβολιασμού δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο».

Σκέρτσος: Ξανά κανονική η ζωή των εμβολιασμένων

Την επομένη εβδομάδα θα εξειδικευτούν τα λεγόμενα προνομία για τους εμβολιασμένους πολίτες και «το μήνυμα είναι εμβολιασμός και όχι περιορισμός», υπογράμμισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.
Ο κ. Σκέρτσος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 σημείωσε ότι το μήνυμα της κυβέρνησης προς τους εμβολιασμένους πολίτες είναι πως η ζωή τους θα γίνει ξανά κανονική.
Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα δραστηριότητες υψηλής συνάθροισης, αναφέροντας ότι οι επιχειρηματίες θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα μόνο με εμβολιασμένους ή με όσους έχουν νοσήσει, ενώ αντιθέτως, όποιος επιχειρηματίας επιλεγεί να ανοίξει τις πόρτες του σε πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να τηρεί πιο αυστηρά υγειονομικά πρωτοκολλά με χρήση μάσκας, περιορισμούς στη χωρητικότητα και αποστάσεις.
Ο ίδιος απάντησε αρνητικά ερωτηθείς αν θα υπάρξει κάποιου είδους λοταρία ως κίνητρο για εμβολιασμό.

Κρίσιμο το επόμενο δίμηνο

Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή καθώς οι εμβολιασμένοι με μια τουλάχιστον δόση ανέρχονται στο 54%, ενώ οι επόμενοι δύο μήνες είναι πολύ κρίσιμοι για την επίτευξη ανοσίας στην κοινότητα.
Σχετικά με τους εμβολιασμούς εφήβων κάτω των 18 ετών, εκτίμησε ότι η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει μέσα στο καλοκαίρι, αφού προηγηθεί η σχετική απόφαση της επιτροπής εμβολιασμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης