Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διχάζει και «απειλεί» τους ανεμβολίαστους, η κυβέρνηση - Η εισήγηση σοκ για τις υπερτοπικές μετακινήσεις

Διχάζει και «απειλεί» τους ανεμβολίαστους, η κυβέρνηση - Η εισήγηση σοκ για τις υπερτοπικές μετακινήσεις

Νωρίτερα, ο Άκης Σκέρτσος είχε προειδοποιήσει ότι τα επόμενα περιοριστικά μέτρα -που μάλιστα δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη- θα αφορούν αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους

Σχετικά Άρθρα

Το μαχαίρι στο λαιμό όσων αρνούνται να εμβολιαστούν βάζει η κυβέρνηση, διχάζοντας την κοινωνία και δημιουργώντας πολίτες δύο ταχυτήτων.
Από το Μέγαρο Μαξίμου έχουν αρχίσει να εκτοξεύονται... απειλές κατά των ανεμβολίαστων ενώ τις τελευταίες ώρες έχει πέσει στο τραπέζι και ένα ιδιαίτερα ακραίο σενάριο που προκαλεί σοκ. Ειδικότερα, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων φέρεται να εισηγείται στην κυβέρνηση ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού θα μπορούν να μετακινούνται από νομό σε νόμο μόνο με την επίδειξη αρνητικού τεστ (PCR ή rapid test).

Η εισήγηση για τις υπερτοπικές μετακινήσεις

Πιο αναλυτικά, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εισηγείται ότι οι υπερτοπικές μετακινήσεις θα γίνονται μόνο με την επίδειξη green pass. Κατά συνέπεια όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα είναι αναγκασμένοι να επιδείξουν αρνητικό αποτέλεσμα PCR ή rapid test, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την είσοδο ξένων τουριστών στη χώρα. Σημειώνεται ότι δεν θα γίνονται αποδεκτά τα self test.
Πρόκειται για μια πρόταση, που πέραν του επίσημου στόχου -για την προστασία των επιβατών με δεδομένο ότι στα δημόσια μέσα μεταφοράς υπάρχει συνωστισμός- ελπίζεται ότι θα λειτουργήσει και ως μοχλός πίεσης για τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, δεδομένου ότι ο έλεγχος συνεπάγεται κόστος.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες των τελευταίων ωρών, η αυστηροποίηση των μέτρων -που για ακόμα μία φορά κύριο στόχο έχουν όσους αρνούνται να εμβολιαστούν- αφορά τις μετακινήσεις με πλοίο, αεροπλάνο, ΚΤΕΛ και τρένο.
Σε κάθε περίπτωση, οι ανακοινώσεις αναμένονται το απόγευμα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Η προειδοποίηση Σκέρτσου

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα σήμερα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος, είχε προειδοποιήσει ότι τα επόμενα περιοριστικά μέτρα όχι μόνο θα αφορούν αποκλειστικά όσους δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά δεν συνοδεύονται και από μέτρα οικονομικής στήριξης.
«Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν», έγραψε μεταξύ άλλων στη μακροσκελή ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, εξηγώντας ότι τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας στο μέλλον «θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο στους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη».
Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη -η οποία κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών- δήλωσε ότι «όποιος είναι εμβολιασμένος θα έχει περισσότερες ελευθερίες στην κοινωνική του ζωή».
«Όλη η προσπάθεια μας εστιάζεται στο να ενθαρρύνουμε τον εμβολιασμό και να χτίσουμε το τείχος ανοσίας.
Οι εμβολιασμένοι είναι προστατευμένοι και όλοι θέλουμε επάνοδο στην κανονικότητα και θέλουμε να αποφύγουμε περιοριστικά μέτρα ευρείας κλίμακας.
Το πλαίσιο για τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί έχει ήδη φανεί από τη δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε» επεσήμανε επίσης.
Εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, έχει τονίσει ότι «δεν έχουμε δικαίωμα να περιορίζουμε τους πλήρως εμβολιασμένους».
Από την πλευρά του, ο κ. Σκέρτσος έβαλε στο... παιχνίδι και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία αλλά και τις επιχειρήσεις καλώντας τους να κάνουν το καθήκον τους και να πείσουν όσο περισσότερους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν άμεσα κατά του κορωνοϊού.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή συνάντηση του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ζήτησε από την Εκκλησία να... βάλει πλάτη, ώστε ακόμα και οι καχύποπτοι να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Ανησυχία και απειλές

Εν μέσω έντονης ανησυχίας για τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, στην κυβέρνηση επικρατεί έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος. Ήδη, κυβερνητικά στελέχη και επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει με τοπικά lockdown, εξέλιξη που όμως θα πλήξει τον τουρισμό.
Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως ούτε η προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ για τους νέους έως 25 ετών (freedom pass) πέτυχε τον στόχο της, καθώς η πλειοψηφία των νέων παραμένει καχύποπτη όσον αφορά τον εμβολιασμό.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε ακόμα ένα βήμα προσφέροντας... μπόνους σε όποιον έχει εμβολιαστεί είσοδο σε θέατρα, σινεμά, γήπεδα, συναυλίες κ.α.
όποιον έχει εμβολιαστεί είσοδο σε θέατρα, σινεμά, γήπεδα, συναυλίες κ.α.
Μόνο που σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα μέτρα έχουν διχάσει την κοινωνία και έχουν βρει απέναντί τους και τους επαγγελματίες της εστίασης και της ψυχαγωγίας.
Μάλιστα εκπρόσωποι των επαγγελματιών θεωρούν ότι τα μέτρα όχι μόνο τους αναγκάζουν να αλλάξουν την μορφή της επιχείρησης (μικτή ή covid free) αλλά με τις 14 μέρες τους κόβουν και τον αναμενόμενο τζίρο που θα είχαν από άτομα που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.
Και φυσικά, οι επιχειρηματίες γίνονται ελεγκτικά όργανα μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου.
Κοινό χαρακτηριστικό όλων των μέτρων όμως είναι ότι διχάζουν την κοινωνία, ενώ οι απειλές για νέα περιοριστικά μέτρα κάθε άλλο πάρα παρακινούν κάποιον να εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης