Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Δύο χρόνια λαθών, φαγούρας και πολιτικής - επικοινωνιακής διαχείρισης

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Δύο χρόνια λαθών, φαγούρας και πολιτικής - επικοινωνιακής διαχείρισης
Δύο χρόνια κλείνουν σήμερα από την ημέρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέλαβε τις τύχες της χώρας σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία
Σχετικά Άρθρα

Δύο χρόνια κλείνουν σήμερα από την ημέρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέλαβε τις τύχες της χώρας σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία.
Οι προσδοκίες ήταν πολλές και από την αρχή φάνηκε η μεταρρυθμιστική χροιά της κυβέρνησης σε τομείς που για χρόνια είχαν μείνει πίσω: ψηφιακές υπηρεσίες, μειώσεις φόρων, ανάπτυξη και εξυγίανση δημόσιου τομέα και τραπεζών. Και πράγματι, η κυβέρνηση προχώρησε από τους πρώτους μήνες σε αυτές τις γραμμές.

Αυτά είναι τα λάθη της κυβέρνησης 2 χρόνια τωρα

Ωστόσο, η παγκόσμια εξάπλωση της πανδημίας άλλαξε την ατζέντα για την κυβέρνηση και χάλασε τους σχεδιασμούς της. Η κυβέρνηση, μη μπορώντας να ξεφύγει από τις αδυναμίες και τις τρύπες της δημόσιας διοίκησης υπέπεσε σε μεγάλα λάθη.

1ο λάθος: Η κυβέρνηση επέλεξε για ελάχιστα κρούσματα να επιβάλει ένα ολοκληρωτικό lockdown σε όλη την αγορά και την κοινωνία, τύπου Γιουχάν από τον Μάρτιο μέχρι το Μάιο του 2020. Η αγορά έφαγε ένα μεγάλο σοκ και η κυβέρνηση άνοιξε ένα μεγάλο λογαριασμό κρατικής στήριξης των επιχειρήσεων που ξεχείλωσε τον προϋπολογισμό.

2ο λάθος: Η κυβέρνηση έκλεισε εκ νέου την αγορά και τη κοινωνία το φθινόπωρο του 2020, αυτή τη φορά με περισσότερα κρούσματα, καταφέρνοντας δύο πράγματα. Την πλήρη εξαθλίωση επιχειρήσεων ειδικά της εστίασης και ψυχαγωγίας και δεύτερο την μεγάλη κόπωση του πληθυσμού από μέτρα που ούτε σοβιετικές κοινωνίες δεν έχουν ζήσει όπως: απαγόρευση συναθροίσεων, απαγόρευση κυκλοφορίας, απαγόρευση άθλησης. Μοιραία, λοιπόν, η κοινωνία τους πρώτους μήνες του 2021 άρχισε να αντιδράει μαζικά.

3ο λάθος: Η κυβέρνηση προώθησε νομοθετήματα και πολιτικές που δημιουργούσαν διαμαρτυρίες και απεργίες μέσα στο lockdown. Μπορεί να είναι σημαντικά νομοθετήματα αυτά της ίδρυσης της πανεπιστημιακής αστυνομίας και της βάσης για τα πανεπιστήμια αλλά θα μπορούσαν να έρθουν αργότερα. Να μην επιτείνουν την διαμαρτυρία του κόσμου και το άνοιγμα μετώπου με τη ευαίσθητη νεολαία.
Τώρα η κυβέρνηση το βρίσκει μπροστά της. Η νεολαία ήταν αυτή που πρώτη έσπασε τα περιοριστικά μέτρα στις πλατείες, είναι και αυτή που γυρνάει τη πλάτη της στην κυβέρνηση για τους εμβολιασμούς.

4ο λάθος: Η κυβέρνηση ξεκίνησε ένα πρόγραμμα εμβολιασμών και έθεσε στόχο ότι μέχρι το καλοκαίρι θα εμβολιαστεί το 60-70% του πληθυσμού. Στις δημοσκοπήσεις που διεξήγαγε βρήκε ένα 70%+ ποσοστό πρόθυμων να εμβολιαστούν. Διαψεύστηκε οικτρά. Σήμερα, σχεδόν μέσα Ιουλίου το ποσοστό αυτό είναι κάτω από 50%, οι νέες ηλικίες είναι σε μεγάλο βαθμό ανεμβολίαστες και υπάρχει μεγάλη αμφισβήτηση του κόσμου, ίσως και από το μισό πληθυσμό της χώρας, τόσο για τη ποιότητα των εμβολιασμών όσο και για τη χρησιμότητά τους.
Ειδικά για την ποιότητα των εμβολιασμών, υπάρχει μεγάλο φταίξιμο και από την κυβέρνηση.
Οι παλινωδίες με το Astra Zeneca ήταν χαρακτηριστικό αυτοχειρίας της κυβέρνησης. Υπάρχει κόσμος που πιστεύει στα εμβόλια αλλά έχει δεύτερες σκέψεις και προτίθεται να πάρει το ρίσκο.

5ο λάθος: Σύμφωνα με τις μελέτες της μετάλλαξης DELTA που φέρνει το 4ο κύμα πανδημίας, ο ιός δεν είναι πιο φονικός από το αρχικό κινέζικο ιό. Άρα προς τι αυτή η τεράστια ανησυχία;
Η κυβέρνηση μέσω και των γνωστών υποστηρικτών της στα social media έχει ξεκινήσει έναν πόλεμο με τον κόσμο που δεν έχει εμβολιαστεί, περιορίζοντάς τους βασικά δικαιώματα και δημιουργωντας μία ακόμα διχόνοια στην ελληνική κοινωνία. Υπάρχει κόσμος που δεν κινείται αρνητικά της κυβέρνησης αλλά έχει αποφασίσει να μην εμβολιαστεί βλέποντας αυτή τη καταπάτηση δικαιωμάτων.
Το 4ο κύμα είναι υπαρκτό ή είναι τελικά άλλη μία κινδυνολογία και δικαιολογία για την ισχνή ανάπτυξη του 2021 με φταίχτη τους ανεμβολίαστους;

Η μεγάλη «φαγούρα» Μητσοτάκη για πολιτική κυριαρχία

Η μεγάλη «φαγούρα» του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η πολιτική κυριαρχία του. Ακόμα και σε καμένη γή… Γι’ αυτό έχει δημιουργήσει γραφείο μέσα στο Μαξίμου υπό τον κ. Λιβάνιο για να μετράει κάθε μέρα τις διαθέσεις του κόσμου. Και αυτό είναι πράγματι κάτι που έχει καταφέρει καθώς στην Ελλάδα αντιπολίτευση, σοβαρή και τεκμηριωμένη, δεν υπάρχει. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να βγάλει τα βαρίδια της παράταξης, δεν έχει αποφασίσει εάν θα γίνει πιο κεντρώος και άρα πιο ελκυστικός στο κόσμο. Στις επόμενες εκλογές που θα χάσει, θα το καταλάβει.

Βαλτωμένη αντιπολίτευση

Στο ΚΙΝΑΛ, δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο κόσμος τους έχει αποδοκιμάσει. Παραμένει ένας στενός κύκλος χειροκροτητών μόνο και αυτοί με την πάροδο του χρόνου θα χαιρετήσουν. Το ΚΙΝΑΛ παλεύει μόνο με το χρόνο. Κάποια στιγμή θα εξατμιστεί. Από τα δεξιά της η ΝΔ, δεν έχει σοβαρό αντίπαλο. Δεν υπάρχει και πολιτικό πρόσωπο που να μπορεί να πάρει τους δυσαρεστημένους της πολιτικής του. Ελλείψει, λοιπόν, σοβαρών πολιτικών κομμάτων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραμένει στο αφρό.

Έλλειψη πολιτικού και αναπτυξιακού αφηγήματος από την κυβέρνηση

Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση παραμένει το εξής: Δεν υπάρχει πολιτικό αφήγημα για την κυβέρνηση. 2.5 χρόνια τώρα κάνει πολιτική διαχείριση των συνθηκών της πανδημίας. Οι οικονομικοί στόχοι για το 2021 δύσκολα θα πιαστούν, μεγάλα έργα δεν ξεκινάνε, τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης έρχονται αργά. Και το 2022 είναι το μόνο έτος που μπορεί να αναδείξει ο Κ. Μητσοτάκης ένα πολιτικό αφήγημα ανάπτυξης. Μόνο που στο τέλος του 2022 θα πρέπει να εγγράψει στο προϋπολογισμό κόψιμο μεγάλων δαπανών καθώς από το 2023 θα πρέπει να φέρει πρωτογενή πλεονάσματα. Θα το κάνει ή θα πάει σε εκλογές; Τι πολιτικό αφήγημα να ξετυλίξεις σε διάστημα μερικών μηνών;


Μαξιμιλιανός

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης