Τελευταία Νέα
Πολιτική

Handelsblatt: Πώς ο Μητσοτάκης απεργάζεται, παρά τον κορωνοϊό, τη μεταρρυθμιστική ατζέντα του

Handelsblatt: Πώς ο Μητσοτάκης απεργάζεται, παρά τον κορωνοϊό, τη μεταρρυθμιστική ατζέντα του
«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, δυο χρόνια μετά την εκλογή του, έχει εδραιωθεί καλύτερα από ποτέ. Αλλά κατά το δεύτερο ήμισυ της τετραετίας περιμένουν μεγάλες προκλήσεις» αναφέρει σε άρθρο της η Handeslblatt

Μεγάλο άρθρο στη διακυβέρνηση της Ελλάδας από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφιερώνει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, με την υπογραφή του Gerd Höhler.
Το άρθρο αναφέρεται στη σειρά προκλήσεων που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση αυτά τα δυο χρόνια, στη δημοσκοπική διαφορά του Μητσοτάκη από τον Αλέξη Τσίπρα και στις απαιτήσεις, στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί, ώστε να οδηγηθεί, χωρίς προβλήματα, στις επόμενες εκλογές.
Συγκεριμένα, ο Höhler αναφέρει:Για τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η πανδημία, ακόμα και 16 μήνες μετά το ξέσπασμά της, αποτελεί το πολιτικά κυρίαρχο θέμα σε καθημερινή βάση.
Η επιτροπή για την κρίση του κορωνοϊού συνεδρίασε και την Τετάρτη το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, την έδρα του πρωθυπουργού στην οδό Ηρώδου Αττικού στην Αθήνα.
Η επιτροπή συνεδριάζει τρεις φορές την εβδομάδα υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού.
Σίγουρα ο Μητσοτάκης δεν είχε φανταστεί έτσι τη θητεία του, όταν πριν από δύο χρόνια, στις 8 Ιουλίου 2019, παρουσίασε το Υπουργικό του Συμβούλιο.
Η μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης διαδεχόταν την άλλη: πρώτα η προσφυγική κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, μετά η σύγκρουση με την Τουρκία για τα αποθέματα αερίου στη Μεσόγειο.
Η διαμάχη έφερε τους δύο γείτονες πέρσι το καλοκαίρι στα πρόθυρα πολέμου.
Σε αυτά προστέθηκε το διαρκές άγχος για τον κορωνοϊό.
Η πανδημία έπληξε την Ελλάδα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη φάση: η χώρα είχε μόλις αρχίσει τότε να ανακάμπτει από τις συνέπειες της δεκαετούς κρίσης χρέους και της μακροβιότερης ύφεσης της μεταπολεμικής περιόδου.
Τα Lockdown ξανάριξαν τους Έλληνες στην ύφεση.
Το 2020 η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 8%.
Αλλά παρά τις οικονομικές αναταράξεις, η Ελλάδα σήμερα είναι πολιτικά πιο σταθεροποιημένη από ποτέ κατά τα τελευταία 10 χρόνια.
Κανείς πια δεν μιλάει για Grexit.
Η μονοκομματική κυβέρνηση του Μητσοτάκη στηρίζεται σε απόλυτη πλειοψηφία 158 εδρών από 300 συνολικά στη Βουλή.
Η νέα σταθερότητα αντικατοπτρίζεται και στις δημοσκοπήσεις.
Στις πιο πρόσφατες, η κυβερνώσα Νέα Δημοκρατία διεύρυνε το προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κατά 16%, διπλασιάζοντας έτσι την απόσταση μετά τις εκλογές του 2019.
Ένας από τους λόγους είναι, πιθανότατα, η διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού.
Η Ελλάδα αντιμετώπισε καλύτερα την πανδημία από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Μέσα σε λίγους μήνες η κυβέρνηση τριπλασίασε τον αριθμό των κλινών στις εντατικές.
Για την καλά οργανωμένη εμβολιαστική καμπάνια της, η Ελλάδα εισέπραξε διεθνώς πολλούς επαίνους.
Παρά την πανδημία, ο Μητσοτάκης απεργάζεται την μεταρρυθμιστική ατζέντα του, η οποία ανακουφίζει τις επιχειρήσεις και τα μεσαία εισοδήματα.
Στην πολιτική για το κλίμα, η κυβέρνηση επέσπευσε την αποκαρβουνοποίηση από το 2028 στο 2025.
Μετά την μόλις ψηφισθείσα μεταρρύθμιση του εργατικού δικαίου, η Βουλή αναμένεται να εγκρίνει φέτος το καλοκαίρι μια μεταρρύθμιση για τις συντάξεις και την εκπαίδευση.
Αλλά και σε προσωπική σύγκριση με τον προκάτοχό του της ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέξη Τσίπρα ο Μητσοτάκης παίρνει καλούς βαθμούς:
Σε δημοσκόπηση στο τέλος Ιουνίου, το 53,4% είπε ότι είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ενώ μόνο το 25,8% θα εμπιστευόταν την πρωθυπουργία στον Τσίπρα.
Ακόμα και ένας στους πέντε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρεί τον συντηρητικό Μητσοτάκη καλύτερο πρωθυπουργό.Αυτό δείχνει ότι ο Μητσοτάκης πατάει σε πλατιά βάση.
Ο 53χρονος πρωθυπουργός προέρχεται από μία από τις παλιότερες ελληνικές πολιτικές δυναστείες.
Οι ρίζες της καταγόμενης από την Κρήτη οικογένειας φτάνει μέχρι τον θρυλικό ηγέτη Ελευθέριο Βενιζέλο, που κυβέρνησε με διακοπές τη χώρα μεταξύ 1910 και 1933, επί 15 χρόνια.
Ο παππούς και ο προπάππους του ήταν βουλευτές.
Ο πατέρας του Κυριάκου, Κωνσταντίνος ήταν πρωθυπουργός από το 1990 έως το 1993, η αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη ήταν Υπουργός Εξωτερικών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εργάστηκε ως τραπεζικός επενδυτής στην Chase και αναλυτής στην McKinsey, πριν θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής το 2004.
Το 2016 τα μέλη του κόμματος τον εξέλεξαν Πρόεδρο.
Μερικοί θεώρησαν τον Μητσοτάκη εκπρόσωπο της παλιάς, παρωχημένης πολιτικής ελίτ.
Ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του εκσυγχρονιστή.
Άνοιξε την προηγουμένως αυστηρά συντηρητική ΝΔ στο Κέντρο.
Ορισμένοι από τους στενότερους συμβούλους του προέρχονται από την ελληνική σοσιαλδημοκρατία.
Οι συνεργάτες του περιγράφουν τον Μητσοτάκη ως «απαιτητικό Team-player».
Ο Πρόεδρος – λένε – δεν χαρίζεται στον εαυτό του, απαιτεί όμως και πολλά από εκείνους που συνεργάζονται με αυτόν.
Στο ομαδικό πνεύμα ποντάρει ο ύψους 1,87 Μητσοτάκης και στο αθλητικό χόμπι του, το μπάσκετ, που συνηθίζει να παίζει με φίλους.
Πλεονέκτημα για τις εμφανίσεις του στο διεθνές στερέωμα αποτελεί για τον μορφωμένο στο Harvard και στο Stanford Έλληνα το ότι μιλάει, εκτός από Αγγλικά, και άπταιστα Γαλλικά και Γερμανικά.
Το δεύτερο ήμισυ της θητείας του θα μπορούσε να αποδειχθεί ακόμα πιο απαιτητικό για τον Μητσοτάκη σε σχέση με το πρώτο.
Η πανδημία δεν έχει περάσει ακόμα. 40 δισεκατομμύρια ευρώ ξόδεψε η κυβέρνηση για να στηρίξει τις κλονιζόμενες επιχειρήσεις και να σώσει τις απειλούμενες θέσεις εργασίας.
Ο Μητσοτάκης ελπίζει να ανακτηθούν αυτά τα χρήματα, όταν η οικονομία θα ξαναπάρει και πάλι μπροστά.
Σε αυτό θα βοηθήσει το πρόγραμμα «Greece 2.0», το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ανθεκτικότητας στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της ΕΕ.
Η Ελλάδα περιμένει από το Ταμείο 30,5 δισ. ευρώ. Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις θα είναι η μείωση του πολύ υψηλού ακόμα ποσοστού ανεργίας που ανέρχεται σε 16%.
Από αυτό θα εξαρτηθεί σημαντικά το αν ο Μητσοτάκης θα μπορέσει να υπερασπιστεί την ηγεσία του τα επόμενα δύο χρόνια, μέχρι τις εκλογές του 2023.
mitsotakis_4.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης