Τελευταία Νέα
Πολιτική

Kαραδοκούν oι «μνηστήρες» του Κυριάκου Μητσοτάκη - Τα σχέδιά τους για την εξουσία

Kαραδοκούν oι «μνηστήρες» του Κυριάκου Μητσοτάκη - Τα σχέδιά τους για την εξουσία
Το ζήτημα των μνηστήρων του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι φλέγον…
Σχετικά Άρθρα

Η προχθεσινή δημοσκόπηση της MRB για τη δημοφιλία των υπουργών της κυβέρνησης ανέδειξε ένα μεγάλο θέμα το οποίο πολλοί συζητάνε αλλά δεν υπάρχει έφορο έδαφος για να αναδειχθεί δημοσίως.
Το ζήτημα των μνηστήρων του Κυριάκου Μητσοτάκη, των πολιτικών προσώπων που θέλουν να ηγηθούν της Νέας Δημοκρατίας και να έρθουν στην εξουσία.
Ο Ν. Δένδιας επενδύει σε μία σκληρή ρητορική απέναντι στην Τουρκία για το πατριωτικό προφίλ του.
Στην δημοσκόπηση της ΜRB ξεχώρισαν 2 πρόσωπα.
Ο Νίκος Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών και ο Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Υγείας. Ο πρώτος, μάλιστα, έφτασε στο ποσοστό δημοτικότητας 40,4% όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός διατηρεί ένα ποσοστό γενικής αποδοχής 42%! Ο Υπουργός Εξωτερικών διατηρεί ένα μεγάλο επιτελείο συνεργατών τόσο στο υπουργείο όσο και στο δικηγορικό του γραφείο ενώ έχει «μεγάλες άκρες» στο χώρο των media, με αιχμή του δόρατος τον τηλεοπτικό σταθμό Star και όχι μόνο. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι υπάρχουν μακρόχρονες σχέσεις στοργής με την οικογένεια Βαρδινογιάννη. Στο πλευρό του βρίσκονται, όμως και μεγάλες εταιρείες οι οποίες ανακτούν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην ελληνική αγορά.
Ο Νίκος Δένδιας επενδύει συνεχώς, από την αρχή της κυβέρνησης, στο θέμα των ελληνοτουρκικών διατηρώντας μία σκληρή στάση απέναντι στη γείτονα και φιλοτεχνώντας ένα προφίλ πατριωτικό, κεντροδεξιό και φιλελεύθερο. Η επεισοδιακή συνέντευξή του μέσα στην Άγκυρα τον έφερε πρώτο σε δημοσκοπήσεις κεντρίζοντας το θυμικό του έλληνα που έχει συνηθίσει τις τελευταίες κυβερνήσεις να ακολουθούν μία διπλωματία ανοχής απέναντι στην Τουρκία.
Το Μαξίμου θορυβήθηκε και με διαρροές προσπαθούσε να πείσει ότι η στάση του ήταν συνεννοημένη με τον Πρωθυπουργό. Λίγες μέρες μετά, μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα από γνωστούς διεθνολόγους του περιβάλλοντος Μαξίμου ασκήθηκε κριτική ότι η διπλωματία πρέπει να ασκείται με ψυχραιμία… Η ελληνική διπλωματία ασκείται ουσιαστικά από το δίδυμο Μητσοτάκη-Σουρανή αν και η τελευταία θα φύγει για Ρώμη…

Μιλάει συχνά με Καραμανλή ο Κερκυραίος

Μεγάλο του ατού είναι ότι αποτελεί τον συνδετικό κρίκο των καραμανλικών και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με την κυβέρνηση. Συνομιλεί συχνά με τον κ. Καραμανλή ειδικά για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής ενώ έχει μηδενικές σχέσεις με τον Α. Σαμαρά. Αυτό, μπορεί να είναι και στα υπέρ του όπως λένε πολιτικοί του φίλοι. Το σίγουρο είναι ότι έχει φιλοδοξίες και είναι σε σχετικά καλή ηλικία (61 ετών), θα μπορούσε να περιμένει να έρθει η σειρά του.

Lifestyle και υπουργεία με… μπάτζετ για τον Βασίλη Κικίλια

Ο δεύτερος «μνηστήρας» και ιδιαίτερα επικοινωνιακός είναι ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Έχει μεγάλο επιτελείο και μεγάλο δίκτυο υποστηρικτών.
Τις θέσεις του και το προφίλ του προσέχει και μεγάλο γραφείο δημόσιων σχέσεων –καραμανλικών διαθέσεων- που έχουν αναλάβει και μεγάλες εταιρείες.
Το Μαξίμου, παρακολουθώντας το γενικότερο lifestyle του Β.Κικίλια αλλά και την ευθυνοφοβία του να ασχοληθεί με τα προβλήματα της δημόσιας υγείας, έχει διακόψει τις σχέσεις μαζί του.
Σαν τιμωρία, λοιπόν, το Μαξίμου του έβαλε ως σχήμα επιτόπιας τους Σκέρτσο-Χριστοδούλου ενώ πέρασε τις βασικές αρμοδιότητες στον Βασίλη Κοντοζαμάνη.
Ο ίδιος γνωρίζοντας ότι η πανδημία θα μακροημερεύσει ήθελε να φύγει από το υπουργείο υγείας εδώ και πολύ καιρό.
Ήθελε κάτι πιο «φαντεζί» που να ταιριάζει στο προφίλ του «επιτυχημένου» πολιτικού και οικογενειάρχη, όπως ήταν το υπουργείο Τουρισμού που έχει και μπάτζετ προβολής…
Νέος και παντρεμένος με το εθνικό μας μοντέλο, την Τζένη Μπαλατσινού, έχοντας φίλους και μέσα στο καραμανλικό στρατόπεδο αλλά και μέσα στο σαμαρικό πυρήνα, η πολιτική και ενίοτε η showbiz αποτελούν τα μέσα για να κρατήσει ψηλά τις μετοχές του στο κόμμα.
Φτάνει αυτό, όμως, για την πολιτική εξουσία;
Πάντως, στο στρατόπεδο των καραμανλικών έχουν ποντάρει και στο δήμαρχο της Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, που είναι και κουμπάρος του κ. Καραμανλή ενώ διαθέτει κύκλο υποστηρικτών από τη νεολαία αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο ανιψιός Μπακογιάννης που θέλει να περιμένει τη σειρά του για την αρχηγία της ΝΔ

Ο τρίτος μνηστήρας του Κυριάκου Μητσοτάκη και ίσως ο πιο δύσκολος είναι ο ανιψιός του, Κώστας Μπακογιάννης. Ο δήμαρχος Αθηνών παραμένει σε υψηλά επίπεδα δημοτικότητας παρά τις πολιτικές αστοχίες στις οποίες έχει περιπέσει τελευταία. Από την αποτυχημένη διαμόρφωση του Μεγάλου Περιπάτου την εποχή, μάλιστα, της πανδημίας μέχρι και την ατυχέστατη δήλωσή του ότι είναι το ίδιο Αθηναίος όσο και οι Αλβανοί ο δήμαρχος Αθηνών προσπαθεί να διατηρεί ένα προοδευτικό φιλοαριστερό προφίλ, όπως ο πατέρας του.

Στη ΝΔ λένε ότι η στήριξη από την Ντόρα μπορεί να είναι ευχή ή και κατάρα

Η στήριξη της Ντόρας Μπακογιάννη και του στενού κύκλου των υποστηρικτών της προς το πρόσωπό του δίνει στον δήμαρχο την σιγουριά μιας νέας θητείας.
Ωστόσο, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο νεαρός δήμαρχος υστερεί πολύ στο δεξί τμήμα των υποστηρικτών του. Θυμίζουμε ότι στις εκλογές του 2019 ο Ηλίας Κασιδιάρης έλαβε ένα ποσοστό 10,53 % και διάφοροι δεξιοί υποψήφιοι (Βουλγαράκης, Καπερνάρος, Καραμπελιάς) ένα 5,5%-6 %, διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό εάν ένα πρόσωπο μπορέσει να ενώσει όλες αυτές τις δεξιές ψήφους.
Επίσης, ενοχλεί πολύ το διαχρονικό φλερτ που έχει με τον Αλέξη Τσίπρα, πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως, στην πολιτική πιάτσα λένε ότι η στήριξη της Ντόρας μπορεί να είναι και ευχή αλλά ίσως και κατάρα, με την έννοια ότι η κ. Μπακογιάνη στο κόμμα και κυρίως στο Μαξίμου έχει μεγάλους εχθρούς. Επίσης, μία υποψηφιότητα του Κ. Μπακογιάννη στη Νέα Δημοκρατία ρίχνει νερό στο μύλο της οικογενειοκρατίας, ιδέα η οποία πλέον δεν είναι και τόσο ελκυστική στο κόσμο.

Ισχυροί «λοχαγοί» και η περίπτωση της δεξιάς πτέρυγας

Εξάλλου στη Νέα Δημοκρατία, υπάρχουν και ισχυρά πολιτικά πρόσωπα τα οποία επηρεάζουν τις εξελίξεις στο κόμμα.
Για παράδειγμα, σε στρατηγική θέση μέσα στο κόμμα βρίσκονται οι δύο αντιπροέδροι της Νέας Δημοκρατίας αλλά ιδιαίτερα ο Κωστής Χατζηδάκης που έχει ξεκινήσει από τα «τσικό» της ΝΔ.
Ο ίδιος διατηρεί στελέχη της δικής του επιρροής τόσο στο κόμμα, σε κυβερνητικές θέσεις και οργανισμού αλλά έχει και απευθείας δίαυλο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Άδωνις Γεωργιάδης δεν διαθέτει την ίδια αποδοχή αλλά έχει ένα μπετόν αρμέ πυρήνα υποστηρικτών, ιδιαίτερα από το σαμαρικό μπλοκ.
Σαμαρικοί λένε χαρακτηριστικά, ότι αν κάποια στιγμή ο Άδωνις αποφάσισε να φύγει από το κόμμα θα μπορούσε να λάβει ένα 10%...
Βέβαια, υπάρχει και άλλος πολιτικός που θέλει να εκφράσει να εκφράσει την δεξιά πτέρυγα του κόμματος είναι ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, ο οποίος από το επίπεδο επίδειξης πλουτισμού τύπου Τραμπ έχει περάσει σε στοχευμένες συμμαχίες με δεξιούς επιχειρηματίες και τζάκια που πιστεύουν στο κεφάλαιο Πατούλης.
Ο ίδιος νιώθει ένας μικρός πρωθυπουργός και βάσει των κονδυλίων –ειδικά σε ΜΜΕ- που μπορεί να «χαλάσει» ένας περιφερειάρχης ίσως να είναι και έτσι.
Μπορεί να είναι νωρίς αλλά για τους προαναφερθέντες τίποτα δεν είναι τυχαίο στις κινήσεις, στις επαφές και στις δημόσιες παρεμβάσεις τους.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης