Προανακριτική: Mε 178 «ναι» παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο ο Νίκος Παππάς
Τελευταία Νέα
Πολιτική

Προανακριτική: Mε 178 «ναι» παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο ο Νίκος Παππάς

Προανακριτική: Mε 178 «ναι» παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο ο Νίκος Παππάς

Η υπερασπιστική γραμμή του κ.Παππά κινήθηκε στο ότι παραπέμπεται για ένα πλημμέλημα και όχι για κακούργημα, όπως είναι η δωροληψία

Σχετικά Άρθρα

Στο Ειδικό Δικαστήριο για το αδίκημα παράβασης καθήκοντος για τους χειρισμούς στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, αποφάσισε η Βουλή για τον Νίκο Παππά.
Πιο συγκεκριμένα, 178 βουλευτές ψήφισαν «ναι» στην παραπομπή του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, με 86 ψήφους να είναι κατά, 12 «παρών» και 23 αποχές, ενώ υπήρξε και ένα άκυρο ψηφοδέλτιο.
Ο Νίκος Παππάς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή είχε αναφέρει:
«Για πρώτη φορά οι ίδιοι οι κατήγοροι από το στάδιο της προανάκρισης κιόλας, ομολόγησαν ότι δεν βρήκαν ενδείξεις πάνω στο κατηγορητήριο που έστησαν εναντίον μου.
Η Νέα Δημοκρατία αναγκάστηκε να γκρεμίσει και να ανακαλέσει τις κατηγορίες».
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως στο στρατόπεδο του «ναι» υπήρξαν δύο διαρροές. 
Ειδικότερα, στη μυστική ψηφοφορία, με κάλπη, που διεξήχθη, έλαβαν μέρος 277 βουλευτές με τον εγκαλούμενο Νίκο Παππά να μην έχει δικαίωμα ψήφου.
Εξ αυτών, 178 είπαν «ναι» στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, 86 κατά (συν ένας από την κοινοβουλευτική δύναμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης), ενώ 12 δήλωσαν «παρών».
Από το αποτέλεσμα προκύπτει πως δύο βουλευτές (είτε από τη ΝΔ, είτε από το ΚΙΝΑΛ, είτε ένας από κάθε κόμμα) προσχώρησαν στο αντίπαλο στρατόπεδο, καθώς στην κάλπη βρέθηκε ένα επιπλέον «όχι» κι ένα άκυρο ψηφοδέλτιο.
Απόντες ήταν τρεις από τους δεκαπέντε βουλευτές του ΚΚΕ.
Από τη διαδικασία είχαν αποχωρήσει οι 10 βουλευτές της Ελληνικής Λύσης και οι 9 βουλευτές του ΜέΡΑ25.

Δήλωση Νίκου Παππά

«Η Ν.Δ. συγκρούστηκε με την αλήθεια και έμεινε με τα υπολείμματα της κομματική της σκοπιμότητας», αναφέρει ο Νίκος Παππάς μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.
«Η Ν.Δ. ολοκλήρωσε την κωλοτούμπα της, υπερψηφίζοντας ένα πόρισμα που ανακαλεί τον κορμό της κατηγορίας εναντίον μου. Και, μάλιστα, με διαρροές. Η πλειοψηφία συγκρούστηκε με την αλήθεια και έμεινε με τα υπολείμματα της κομματική της σκοπιμότητας. Ο ελληνικός λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του».
Μετά την παραπάνω απόφαση της Βουλής, το σώμα θα προχωρήσει στην κλήρωση των τακτικών και αναπληρωματικών μελών του Ειδικού Δικαστηρίου, του Δικαστικού Συμβουλίου και της εισαγγελικής αρχής, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος και το νόμο περί ευθύνης Υπουργών.

Κατέρρευσε το κατηγορητήριο

Όπως είπε ο κ.Παππάς, το κατηγορητήριο «κατέρρευσε» και το μόνο που απέμεινε είναι το αίτημα της πλειοψηφίας να ασκηθεί φορολογικός έλεγχος στις εταιρείες του εκδότη Κώστα Βαξεβάνη, τον οποίο μάλιστα «αρνηθήκατε να τον καλέσετε ως μάρτυρα».
Για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, ο κ.Παππάς υποστήριξε ότι πρόκειται για μία αστική διαφορά μεταξύ του κ. Καλογρίτσα με την εταιρεία CCC, «που δεν έπρεπε να απασχολεί τη Βουλή».
Παρατήρησε ότι ο ίδιος ο επιχειρηματίας είπε ότι δεν ήταν μπροστινός κανενός, και ότι είχε βάλει 15 εκατομμύρια ευρώ για την τηλεοπτική άδεια.
Τόνισε, επίσης, ότι ο κ. Καλογρίτσας αποκλείστηκε τελικά από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες λόγω των αυστηρών προϋποθέσεων του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ.
«Παρόλο αυτά επιχειρείτε να με κατηγορήσετε ότι επεδίωξα να λάβει την άδεια ο κ. Καλογρίτσας, ότι γνώριζα πως δεν μπορούσε να τη λάβει, ότι επιχείρησα να παραβιάσω τις προϋποθέσεις, αλλά... τελικά δεν τις παραβίασα και κ. Καλογρίτσας δεν πήρε την άδεια...» είπε μεταξύ άλλων ο κ.Παππάς, τονίζοντας ότι με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ βελτιώθηκε η θέση του Δημοσίου και των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Η κατηγορία

Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής, ο κ. Παππάς, ως υπουργός Επικρατείας και ακολούθως ως υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, «παρέβη τα καθήκοντά του [..] με σκοπό να προσχωρήσει τόσο στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, στον ίδιο, όσο και στον (επιχειρηματία) κο Καλογρίτσα παράνομο όφελος με την απόκτηση της τηλεοπτικής άδειας και να βλάψει όλους τους άλλους που συμμετείχαν στον διαγωνισμό».
Η επιτροπή δεν ζήτησε την άσκηση δίωξης κατά του κ. Παππά για το αδίκημα της δωροληψίας, δηλαδή για το σκέλος που αφορά στη χρηματοδότηση, έκδοση και μεταβίβαση της εφημερίδας Documento.
Ζήτησε ωστόσο να διαβιβαστούν το πόρισμα και τα πρακτικά στην Εισαγγελία προκειμένου να διερευνηθούν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα που δεν υπόκεινται στην εφαρμογή του άρθρου 86 του Συντάγματος και ελέγχονται μόνο από την Τακτική Δικαιοσύνη.
Η απόφαση της προανακριτικής επιτροπής ελήφθη «κατά πλειοψηφία», με τους βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής να τάσσονται υπέρ της άσκησης δίωξης κατά του κ. Παππά.

Καμία αξιόποινη πράξη

Από την πλευρά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν στο πόρισμα τους πως «καμία απολύτως αξιόποινη πράξη δεν τελέστηκε κατά τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, ούτε καν σε επίπεδο ενδείξεων».
Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΚΚΕ στην επιτροπή, «αναδείχθηκε η άμεση εμπλοκή αλλά και οι πολιτικές ευθύνες του τότε αρμόδιου υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά, χωρίς όμως να προκύψουν ικανές και επαρκείς ενδείξεις για τέλεση από μέρους του ποινικών αδικημάτων».
Η Ελληνική Λύση αποχώρησε από τη διαδικασία με τη θέση ότι «οι ποινικές υποθέσεις να κρίνονται για όλους πολίτες, βουλευτές, υπουργούς - από το φυσικό ανεξάρτητο δικαστή» ενώ το ΜέΡΑ25 δεν είχε συμμετάσχει καθόλου στις συνεδριάσεις της προανακριτικής επιτροπής, με τον επικεφαλής του κόμματος Γ. Βαρουφάκη να χαρακτηρίζει την όλη διαδικασία «επαίσχυντη». 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης