Τελευταία Νέα
Πολιτική

Άλυτος γρίφος ο τουρισμός, τεράστιο ρίσκο οι εμβολιασμοί και το «ορφανό» πολιτικό κόστος

Άλυτος γρίφος ο τουρισμός, τεράστιο ρίσκο οι εμβολιασμοί και το «ορφανό» πολιτικό κόστος
Η διαχείριση πανδημίας - εμβολιαμών και τα «καυτά» μέτωπα του Φθινοπώρου
Σχετικά Άρθρα

Στην πρωινή σύσκεψη στις 16 Ιουλίου 2021 ο Πρωθυπουργός έμαθε από τους συνεργάτες του δύο κρίσιμες ειδήσεις.
Η μία είχε σχέση με την πανδημία.
Τα κρούσματα αυξάνονται, οι θάνατοι και οι νοσηλείες όχι όμως.
Αυτό ήταν λίγο πολύ γνωστό.
Ωστόσο, του παρουσιάστηκε μία πρόβλεψη που έλεγε ότι το ΕΣΥ δεν θα πιεστεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά τον Σεπτέμβριο.
Αυτό είναι μία θετική εξέλιξη αν σκεφτεί κανείς τα πολλά μέτωπα που έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και τον Σεπτέμβριο 2021.
Μετά την ανακοίνωση της Freedom pass για τους νέους και των προνομίων για τους εμβολιασμένους και για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, είχαμε 600 χιλιάδες νέα ραντεβού από όλες τις ηλικίες, κυρίως για τους νεότερους.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ομάδα Σκέρτσου χρειάζονται άλλο 1 εκατ. εμβολιασμένους πολίτες προκειμένου να πιάσουμε ένα καλό ποσοστό ανοσίας γύρω στο 65%, το οποίο ευελπιστούν κυβερνητικά στελέχη ότι θα πιαστεί μέχρι τέλος καλοκαιριού.

Μεγάλος γρίφος ο τουρισμός με καλά και κακά νέα για την κυβέρνηση

Το δεύτερο σχετικά καλό νέο ήταν η αύξηση της κίνησης στα 3 μεγάλα λιμάνια της Αττικής κατά 43% παραπάνω τον Ιούλιο του 2021 σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020.
Αυτό μπορεί να σημαίνει και αυξημένη εσωτερική τουριστική κίνηση και όχι κατ’ ανάγκη τουριστικό κύμα. Πάντως, μετά από αυτές τις εξελίξεις, η πλευρά του Μαξίμου εμφανίζεται να ευελπιστεί ότι, παρά την έξαρση της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι, η χρονιά αυτή δεν θα πάει τελείως χαμένη.
Η σημασία που δίνεται στον φετινό τουρισμό είναι χαρακτηριστική.
Είναι ένα μεγάλο στοίχημα το οποίο θα καθορίσει τα ανοίγματα του οικονομικού επιτελείου αλλά και τις μετέπειτα αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη που έλεγε ότι «χωρίς τουρισμό δεν υπάρχουν χρήματα».
Ωστόσο, προς το παρόν χώρες- κλειδιά για τον τουρισμό εκδίδουν οδηγίες για τους κινδύνους του κορωνοιού στην Ελλάδα που αποτρέπουν την μαζική φυγή των τουριστών.

Μεγάλα τα μέτωπα μέχρι τον Σεπτέμβριο

Στην κυβέρνηση, πέρα από τα μεγάλα στοιχήματα των εμβολιασμών (άλλο 1 εκατ. μέχρι τέλος Αυγούστου) και του τουρισμού (8-9 δις ευρώ έσοδα) έχουν να αντιμετωπίσουν μία σειρά από μεγάλα ζητήματα που μπορούν να διαταράξουν την κυβερνητική συνοχή.
Πρώτον: Το ζήτημα του αντιεμβολιαστικού κινήματος που στην Ελλάδα μεγαλώνει και συγκεντρώνει πάνω του το γενικότερο αντικυβερνητικό κύμα που έχει ξεκινήσει από την μέρα που ξεκίνησε η πανδημία στη χώρα, δηλαδή από τις αρχές του 2020.
Ωστόσο, πλαισιώνεται και από δυσαρεστημένους της οικονομικής πολιτικής Μητσοτάκη, επιχειρηματίες που επλήγησαν τόσο από τα παρατεταμένα lockdown αλλά και από τα τελευταία μέτρα αποκλεισμού των ανεμβολίαστων που μειώνουν το τζίρο τους. Επίσης, υπάρχει και μία μερίδα πολιτών που εμβολιάστηκαν με ελεύθερη βούληση αλλά δεν εγκρίνουν αυτή την πιεστική στρατηγική της κυβέρνησης για τους εμβολιασμούς.
Πόσο μάλλον όταν βλέπουν ότι παρά τους εμβολιασμούς, κινδυνεύει και πάλι η ζωή τους και ότι δεν έχουν «πάρει τη ζωή τους πίσω», στην κανονικότητα που περίμεναν.

Δεύτερον: Τα κυβερνητικά νομοθετικά ζητήματα παραμένουν άλυτα.
Τις τελευταίες μέρες διακινείται έντονα από κύκλους της Ε.Ε ότι υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις για τη μεγάλη μεταρρύθμιση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην Ελλάδα, σχετικά με το δημοσιονομικό κενό που δημιουργεί.

Η Ελλάδα μία χώρα με τεράστιο χρέος, θα κάνει ένα άνοιγμα 60-70 δισ σε διάστημα 30 ετών.
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει πίσω το νομοσχέδιο, κάτι τέτοιο θα σήμαινε ένα τεράστιο αυτογκόλ από τα αποδυτήρια.
Η λύση που προωθείται είναι να υπάρξουν ροές από την υγεία για να χρηματοδοτήσουν το κονδύλι του κεφαλαιοποιητικού.
Ωστόσο, το νομοσχέδιο θα φέρει μεγάλη σύγκρουση στη Βουλή με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Τρίτον: Έρχονται μεγάλα μέτωπα στην Παιδεία.
Η αξιωματική αντιπολίτευση σκοπεύει να εργαλειοποιήσει το γεγονός ότι θα μείνουν, όπως ισχυρίζεται, 17.000 παιδιά εκτός πανεπιστημίων λόγω βάσης για την εισαγωγή σε αυτά που νομοθέτησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επενδύσει πολλά στην Παιδεία.
Είναι με το μέρος των εκπαιδευτικών για να μην ισχύσει η αξιολόγησή τους ενώ και για το θέμα των εμβολιασμών (τόσο στα σχολεία όσο και γενικότερα) η στρατηγική της είναι αμφίσημη…
Και τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ με το ξεκίνημα των πανεπιστημίων θα διοργανώσει πορείες και καταλήξεις για το ζήτημα της ειδικής αστυνομίας στα πανεπιστήμια. Γενικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλες πολιτικές δυνάμεις, έχουν επενδύσει στη Νεολαία η οποία απέχει δημοσκοπικά από τις θέσεις της ΝΔ.

Κοινώς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρά τη δημοσκοπική διαφορά που παρουσιάζεται έχει πολύ μεγάλα ανοικτά μέτωπα από τα οποία θα έχει μεγάλο πολιτικό κόστος.
Κόστος που όμως δεν μεταφέρεται σε κάποιο πολιτικό φορέα αλλά μένει ορφανό για την ώρα.

Mαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης