Τελευταία Νέα
Πολιτική

Όλο το Σημιτικό ΠΑΣΟΚ παρέλασε για να υποστηρίξει το νέο ασφαλιστικό σύστημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Όλο το Σημιτικό ΠΑΣΟΚ παρέλασε για να υποστηρίξει το νέο ασφαλιστικό σύστημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Αποδεικνύεται η αγαστή σχέση και συνεργασία των πλευρών Μητσοτάκη-Σημίτη καθώς και η πλήρη αξιοποίηση στελεχών του εκσυγχρονιστικού από την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε όλες τις κρίσιμες θέσεις της οικονομίας.
Σχετικά Άρθρα

Όλοι οι καθηγητές- φίλοι του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ήρθαν χθες 29 Ιουλίου 2021 να υποστηρίξουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης που έχει φέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, κατά την συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής.
Οι πρώην υπουργοί και καθηγητές Πανεπιστημίων της απολύτου επιρροής Σημίτη υποστήριξαν αναφανδόν τις προτεινόμενες από την κυβέρνηση αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, ως ανταπόδοση του χώρου και των θέσεων κλειδιών που έχει δώσει το Μέγαρο Μαξίμου σε αυτούς.
Αποδεικνύεται η αγαστή σχέση και συνεργασία των πλευρών Μητσοτάκη-Σημίτη καθώς και η πλήρη αξιοποίηση στελεχών του εκσυγχρονιστικού από την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε όλες τις κρίσιμες θέσεις της οικονομίας.
Συγκεκριμένα:

Γιαννίτσης: Τα ετήσια ελλείματα του ασφαλιστικού σήμερα είναι 15 δισ ευρώ

Ο πρώην Υπουργός Εργασίας επί κυβερνήσεων Σημίτη και Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κολλητός φίλος του πρώην πρωθυπουργού, κ. Τάσος Γιαννίτσης ήταν ιδιαιτέρως θετικός για το νομοσχέδιο:
Ανέφερε, ότι λόγω του δημογραφικού, οι νεότερες ομάδες ασφαλισμένων θα είναι αριθμητικά μικρότερες από τις προγενέστερες.
Επειδή μάλιστα η επικούρηση στηρίζεται στην ισότητα εισφορών και παροχών, αναγκαστικά, με το σημερινό σύστημα, κάθε νέα ομάδα συνταξιούχων θα παίρνει λιγότερα από την προηγούμενη και, οπωσδήποτε, λιγότερα από ό,τι κατέβαλε ως εισφορές.
Είναι μια εγγενής αδικία που το κεφαλαιοποιητικό θα απαλείψει. Ταυτόχρονα θα διασφαλίζεται στους ασφαλισμένους ότι το πραγματικό συνολικό ποσό της σύνταξής τους δεν θα είναι μικρότερο από τις συνολικές εισφορές τους, αντιθέτως θα είναι πιθανά μεγαλύτερο.
Αναφέρθηκε επίσης στο κόστος μετάβασης, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι υψηλό.
Τα ετήσια ελλείμματα του ασφαλιστικού σήμερα είναι 15-16 δισεκ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι σε βάθος 50 ετών θα φθάσουν στα 750-800 δισεκ. ευρώ και εξέφρασε την άποψη ότι αυτή η συζήτηση δεν έχει νόημα και ότι εάν πρέπει να γίνει συζήτηση για τα κόστη, θα πρέπει να είναι ολιστική και να εξεταστούν οι κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις που προκύπτουν από τους αριθμούς αυτούς.

Βέττας: Μικρό και διαχειρίσιμο το κόστος της μεταρρύθμισης της επικουρικής

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ν. Βέττας. Τόνισε ότι η μεταρρύθμιση αφορά μόνο στο περίπου 1/5 των εισφορών και γίνεται σταδιακά, μόνο για τους νεοεισερχόμενους, με αποτέλεσμα το κόστος να είναι σχετικά μικρό και διαχειρίσιμο.
Η χώρα έχει με διαφορά την υψηλότερη στον κόσμο χρηματοδότηση του ασφαλιστικού από τον προϋπολογισμό και τη φορολογία και αυτό είναι ενδεικτικό των δομικών προβλημάτων που έχει το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Νεκτάριος: Συνδυασμός διανεμητικού-κεφαλαιοποιητικού θα λύσει το δημογραφικό

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, διοικητής του ΙΚΑ επί Σημίτη και επίσης συνομιλητής του Κώστα Σημίτη, κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος επεσήμανε την ανάγκη για υιοθέτηση της μεταρρύθμισης, δεδομένου ότι ο συνδυασμός διανεμητικού - κεφαλαιοποιητικού ενδείκνυται για χώρες που αντιμετωπίζουν δημογραφικό πρόβλημα.
Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης έχουν εφαρμόσει παρόμοιο συνδυασμό.

Τήνιος: Προς όφελος των νέων η ασφαλιστική μεταρρύθμιση

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, θεωρητικός της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης Σημίτη που εν τέλει δεν πέρασε εξαιτίας των συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ, κ. Πλάτωνας Τήνιος υπογράμμισε ότι η μεταρρύθμιση είναι μία προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην κοινωνική ασφάλιση.
Το κόστος μετάβασης είναι μέγεθος λογιστικό και όχι κοινωνικό, ούτε οικονομικό.
Δεν είναι επιπλέον βάρος, είναι υφιστάμενο βάρος που πλέον η διαχείρισή του γίνεται προς όφελος των νέων.
Να τονίσουμε ότι ο κ. Τήνιος είναι σύζυγος της Αντιγόνης Λυμπεράκη η οποία είναι θεία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παπαρρηγοπούλου: Διατηρείται ο δημόσιος χαρακτήρας ασφάλισης

Η καθηγήτρια Νομικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών της επιρροής του Πλ.Τήνιου-Σημίτη, Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου τόνισε κάτι αξιοσημείωτο, ότι πληρούται η συνταγματική υποχρέωση για τον δημόσιο χαρακτήρα της ασφάλισης, καθώς ιδρύεται Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.
Και ότι σε χώρες με τα ίδια προβλήματα (δημογραφικό, κλπ) είναι ιδιαίτερα θετικός ο συνδυασμός του διανεμητικού και κεφαλαιοποιητικό συστήματος.
Μάλιστα, ο βέλτιστος συνδυασμός των δύο συστημάτων εξασφαλίζει και μεγαλύτερες συντάξεις.

Κουτρουμάνης: Οπωσδήποτε πρέπει να δημιουργήσουμε τον πυλώνα της κεφαλαιοποίησης

Ο πρώην Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του περιβάλλοντος Βαγγέλη Βενιζέλου, κ. Γιώργος Κουτρουμάνης υπογράμμισε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα σύστημα το οποίο θα έχει κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά, είτε νοητής κεφαλαιοποίησης, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, είτε πραγματικής κεφαλαιοποίησης όπως επιχειρείται με το σχέδιο νόμου.
Άρα το θέμα δεν είναι αν θα πρέπει να δημιουργήσουμε τον δεύτερο πυλώνα, οπωσδήποτε πρέπει να τον δημιουργήσουμε.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης