Πολιτική

Χρειάζονται δομικές αλλαγές στην κυβέρνηση - Ο Πρωθυπουργός μπορεί να αιφνιδιάσει ξανά μέχρι τέλους Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου

Χρειάζονται δομικές αλλαγές στην κυβέρνηση - Ο Πρωθυπουργός μπορεί να αιφνιδιάσει ξανά μέχρι τέλους Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου
Όχι άλλα μερεμέτια, χρειάζονται δομικές αλλαγές στην κυβέρνηση
Σχετικά Άρθρα

Mερεμέτια για να κρύψει τις ατέλειες και τα κενά της κυβέρνησης επιχείρησε ο Πρωθυπουργός με τις χθεσινές 13/8 αλλαγές αλλά όλοι γνωρίζουν ότι με μερεμέτια δεν χτίζεις γερά θεμέλια στο κυβερνητικό μηχανισμό. Περισσότερο αυτό που είδαμε ήταν «ανασχηματισμός του Μεγάρου Μαξίμου» καθώς και συγκρότηση ολοκληρωμένου επικοινωνιακού επιτελείου.
Από εκεί και πέρα, όμως, όλοι μιλάνε για δομικές αλλαγές στο κυβερνητικό επιτελείο.
Ακόμα και το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με διαρροές, τονίζει ότι θα γίνει μεγαλύτερος ανασχηματισμός με κρίσιμες αλλαγές αλλά ο χρόνος θα είναι ουδέτερος, με καθαρό μυαλό και χωρίς το άγχος των εξελίξεων.
Ένα τέτοιο χρονικό διάστημα σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, μπορεί να είναι ακόμα και το τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου καθώς ίσως να θέλει ο Πρωθυπουργός να αιφνιδιάσει εκ νέου.
Άλλωστε, πρέπει στη ΔΕΘ να έχει δημιουργήσει ένα νέο αφήγημα που καλύτερο είναι να συνοδευτεί και από μία νέα κυβέρνηση.
Ποιες όμως θα πρέπει να είναι οι αλλαγές προκειμένου να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επανεκκίνηση της κυβέρνησής του και να φύγει προς τα εμπρός;

Μιχάλης Χρυσοχοίδης- Νίκος Χαρδαλιάς

Όλοι μιλάνε, πλέον, για αναδόμηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς με τις πρόσφατες πυρκαγιές ήταν οφθαλμοφανέστατα τα κενά στην Πυροσβεστική, στον συντονισμό και την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού.
Χρυσοχοίδης και Χαρδαλιάς έχουν συγκεντρώσει το θυμό και την απογοήτευση πολλών βουλευτών, ειδικά βουλευτών που εκλέγονται στις περιοχές που υπήρξαν μεγάλες πυρκαγιές.
Ωστόσο, δεν θεωρείται πιθανό να φύγουν και οι δύο. Θα λέγαμε ότι λόγω προσωπικής φιλίας, ο κ. Χαρδαλιάς έχει περισσότερες πιθανότητες να μείνει καθώς ο Πρωθυπουργός ήδη τον κάλυψε στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου.
Ωστόσο, αυτό που είναι σίγουρο και ήδη λέγεται και από κυβερνητικά χείλη είναι ότι θα αλλάξει όλη η ηγεσία στην Πυροσβεστική, θα έχουμε έκτακτες κρίσεις τόσο στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Βασίλης Κικίλιας
Ο Υπουργός Υγείας κρατάει τυπικά το χαρτοφυλάκιο αυτό.
Κουμάντο κάνει ο αναπληρωτής υπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Ως φαβορί για το πόστο ήταν ο Άκης Σκέρτσος αλλά η αναβάθμισή του στο Μαξίμου ανοίγει το χώρο για άλλο πρόσωπο.
Πάντως, είναι από τα υπουργεία που χρειάζονται αλλαγές.
Η έλλειψη ΜΕΘ και ΜΑΦ την περίοδο που είχαμε τα μεγάλα κύματα κορωνοιού καθώς και μία σειρά από πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, έχουν δημιουργήσει ένα έκρυθμο κλίμα στις δομές υγείας. Ακούγεται έντονα το όνομα του Υπ. Δικαιοσύνης Κ.Τσιάρα που είναι και ιατρός.
Ο δε Κικίλιας μπορεί να αξιοποιηθεί κάπου αλλού.

Νίκος Δένδιας

Από τη μία το Μέγαρο Μαξίμου βλέπει με κακό μάτι την πορεία αυτονόμησης του Υπουργού Εξωτερικών.
Από την άλλη, όμως, θα πρέπει να μην τον υποβαθμίσει διότι θα τον βρει μπροστά της.
Είναι ο μόνος συνομιλητής του Κώστα Καραμανλή από την κυβέρνηση και αποτελεί στέλεχος με μεγάλη δημοτικότητα.
Ωστόσο, υπάρχει κενό και αμφισημίες στην στρατηγική της ελληνικής διπλωματίας σε πολλά ζητήματα χωρίς να φταίει αποκλειστικά ο ίδιος.
Πάντως, για την θέση του ΥΠΕΞ έχει δείξει ενδιαφέρον και ο κ. Γεραπετρίτης.

Χάρης Θεοχάρης

Ένας άλλος τομέας που χρειάζονται αλλαγές είναι αυτός του Τουρισμού.
Χωρίς να τα έχει πάει άσχημα ο κ. Θεοχάρης.
Ωστόσο, παραμένει στο πόστο αυτό 2 χρόνια και πρέπει να αξιοποιηθούν και άλλα στελέχη που βρίσκονται πιο κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ωστόσο, μετά και από την πανδημία ο τομέας αυτός χρειάζεται μεγάλη μεταρρύθμιση, στήριξη των μικρομεσσαίων που χτυπήθηκαν από τη κρίση και μεγαλύτερο branding του ελληνικού τουρισμού.

Νίκη Κεραμέως

Έχει συγκεντρώσει τα πυρά της αντιπολίτευσης και έχει διχάσει την κοινωνία.
Δεν σημαίνει ότι έχει χάσει τη εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού, άλλωστε, ότι τής ζητήθηκε έχει γίνει.
Ωστόσο, επειδή μετά τις πυρκαγιές ο Πρωθυπουργός μετράει το κάθε πολιτικό κόστος και δεν αποκλείεται στη θέση της να βάλει ένα πρόσωπο με μεγαλύτερες συμπάθειες στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Οικονομικό Επιτελείο

Όσον αφορά το οικονομικό επιτελείο, πολύ δύσκολα θα δούμε αλλαγές καθώς ήδη υπάρχει ένα σύστημα διαχείρισης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και παράλληλα ένα δεύτερο σύστημα εκτέλεσης του προυπολογισμού.
Και τα δύο συστήματα λειτουργούν πολύ καλά.
Ωστόσο, εκεί που ενδεχομένως να δούμε κάποιες αλλαγές είναι στο Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων προκειμένου να τρέξουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα οι επενδύσεις.
Άλλωστε, η κυβέρνηση θεωρεί ότι το 2022 θα είναι έτος μεγάλης ανάπτυξης και θέλει να αξιοποιήσει κάθε όπλο για το σκοπό αυτό.

Λίνα Μενδώνη

Έχει κάνει το κύκλο της και παρόλο που είχε επιφορτιστεί με ένα μεγάλο κυβερνητικό πρόγραμμα, το πιθανότερο είναι να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.
Άλλωστε, θα πρέπει να αξιοποιηθεί και ένας πολύ μεγάλος αριθμός βουλευτών που πιέζουν για αξιοποίηση.
Επίσης, της έχει φορτωθεί και το σκάνδαλο Λιγνάδη το οποίο είχε φέρει σε δυσκολία το Μέγαρο Μαξίμου.

Γιάννης Πλακιωτάκης

Βρίσκεται στο ίδιο πόστο για 2 συνεχή χρόνια και πρέπει να αξιοποιηθούν και άλλα στελέχη σε πιο κρίσιμες περιφέρειες.
Εκτός αυτού υπάρχουν πολλές φωνές για τους ελλιπείς ελέγχους του Λιμενικού Σώματος κατά τη διάρκεια των διακοπών.
Όπως επίσης ότι έχουν χαλαρώσει οι έλεγχοι δια θαλάσσης για τις εισροές λαθρομεταναστών.
Ωστόσο, σε γενικές γραμμές θεωρείται πρόσωπο που τα έχει πάει καλά.

Παράπονα, μικρές αλλαγές και οι αμετακίνητοι

Αλλαγές χρειάζονται και σε άλλα υπουργεία αλλά όχι σε επίπεδο υπουργών. Ίσως στους υφυπουργούς.
Για παράδειγμα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, υπάρχει μία κακή εντύπωση για το ζήτημα της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ καθώς υπάρχουν ευθύνες για την πρόκληση πυρκαγιών από πυλώνες αλλά και στις μετέπειτα διακοπές ρεύματος.
Όπως υπάρχει μία εντύπωση, ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας παρόλο που έχει χαρτοφυλάκιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έμεινε κρυμμένος όλες αυτές τις μέρες και μάλιστα σε περιοχή που θέλει να εκλεγεί όπως είναι η Βορειανατολική Αττική που επλήγη από τις φωτιές.
Επίσης, στα ζητήματα μετανάστευσης παρατηρούνται και πάλι μέσω καλοκαιριού μεγάλες εισροές μεταναστών αλλά και φωνές για την ολοένα και αυξανόμενη εγκατάστασή τους στην ενδοχώρα.
Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, όλοι οι βουλευτές ζητούν σκληρότερο ποινικό κώδικα ειδικά σε ειδεχθή εγκλήματα αλλά και μετατροπή κακουργημάτων που οι προηγούμενοι νόμοι τα έθεταν ως απλά αδικήματα, όπως οι εμπρησμοί.
Ανεπηρέαστα θα μείνουν τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθώς και Υποδομών και Δικτύων και οι υπουργοί Παναγιωτόπουλος, Λιβανός, Πιερακάκης και Καραμανλής θεωρούνται αμετακίνητοι.

Μαξιμιλιανός
www.bankinngews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης