Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τι σχεδιάζει ο Μητσοτάκης για τον ανασχηματισμό – Η «Ιφιγένεια», η δυσαρέσκεια Γεραπετρίτη, οι νέοι σημιτικοί και η σφαγή υφυπουργών

Τι σχεδιάζει ο Μητσοτάκης για τον ανασχηματισμό – Η «Ιφιγένεια», η δυσαρέσκεια Γεραπετρίτη, οι νέοι σημιτικοί και η σφαγή υφυπουργών
Δεν άρεσε στον Γεραπετρίτη, η αναβάθμιση Σκέρτσου – Οδεύει μάλλον σε υπουργείο
Σχετικά Άρθρα

Ισχυρές εισηγήσεις δέχεται ο Πρωθυπουργός να «τελειώσει» μια και καλή το ζήτημα του ανασχηματισμού τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου ώστε να παρουσιάσει μία ολοκληρωμένη εικόνα ανασύνθεσης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στην οποία με συνέντευξη τύπου θα πρέπει να πείσει για το νέο ξεκίνημα της κυβέρνησης.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο Πρωθυπουργός φοβήθηκε να πραγματοποιήσει τον ανασχηματισμό τον Ιούλιο πριν τις πυρκαγιές με τη σκέψη ότι θα είχε την πολυτέλεια να τον κάνει αργότερα αλλά εν τέλει η πραγματικότητα τον διέψευσε.
Απανωτά λάθη βασικών υπουργών, αστάθεια και ευθυνοφοβία του στενού πυρήνα του Μαξίμου αλλά και αναποτελεσματικότητα στη διαχείριση των κρίσεων χάλασαν τον σχεδιασμό του Πρωθυπουργού και έδειξαν το δρόμο για ραγδαίες αλλαγές στο κυβερνητικό οικοδόμημα.

Γιατί επιβραβεύτηκε ο Σκέρτσος αφού το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν πάει καλά;


Η πρώτη σκέψη του Κ. Μητσοτάκη ήταν να ενδυναμώσει τον πυρήνα του Μαξίμου δίνοντας περισσότερες αρμοδιότητες στον Άκη Σκέρτσο και εξισώνοντάς τον με τον Γιώργο Γεραπετρίτη.
Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Α. Σκέρτσος επιβραβεύεται για το εμβολιαστικό πρόγραμμα χωρίς ωστόσο να έχει πιαστεί ο στόχος –έστω- του 60%-70% πλήρως εμβολιασμένων πολιτών.
Οπότε θα πρέπει να πούμε ότι ο κ. Σκέρτσος επιβραβεύεται αλλά το εμβολιαστικό πρόγραμμα απέτυχε το σκοπό του και ανοσία της αγέλης δεν επιτεύχθηκε.

Δεν άρεσε στον Γεραπετρίτη, η αναβάθμιση Σκέρτσου – Οδεύει μάλλον σε υπουργείο


Παράλληλα, όπως μάθαμε, η εξίσωση Σκέρτσου-Γεραπετρίτη δεν άρεσε στον δεύτερο.
Οι κακές γλώσσες λένε ότι ο δεύτερος έχει ενοχλήσει ευαίσθητες χορδές του Κ. Μητσοτάκη και ενδεχομένως στον ανασχηματισμό να μεταφερθεί σε κάποιο άλλο υπουργείο.
Επίσης, έχει ενοχλήσει πολύ το Μαξίμου το «παιχνίδι» του κ. Γεραπετρίτη με συγκεκριμένο επιχειρηματία (για το οποίο θα αναφερθούμε σε άλλο ρεπορτάζ). Βέβαια, στο νομικό κομμάτι ο κ. Γεραπετρίτης είναι αναντικατάστατος, ωστόσο, οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι θα του δοθεί ένα νέο υπουργείο.

Υποβάθμιση Χρυσοχοίδη – Ψάχνεται Ιφιγένεια στην Κατεχάκη


Ο Κ.Μητσοτάκης φαίνεται να έχει πειστεί ότι για να είναι πετυχημένος ο ανασχηματισμός θα πρέπει να καρατομήσει ή έστω να αλλάξει τους βασικούς υπεύθυνους της διαχείρισης των πυρκαγιών.
Είναι σίγουρο ότι όλη η ηγεσία της Πυροσβεστικής θα αλλάξει.
Σε υπουργικό επίπεδο, θα πρέπει ένας εκ των Χρυσοχοίδη-Χαρδαλιά να αλλάξει πόστο.
Όλοι υποστηρίζουν ότι ο πρώτος θα θυσιαστεί όχι μόνο γιατί στην Κ.Ο έχει δημιουργήσει δυσαρέσκεια αλλά γιατί στο Μαξίμου ο πιο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης δεν έχει καθόλου καλή χημεία μαζί του. Μπορεί, ωστόσο, για να μην αποδομηθεί τελείως να λάβει κάποιο υποδεέστερο υπουργείο όπως π.χ το Υπ. Ναυτιλίας.
Εάν παραμείνει, είναι σίγουρο ότι ο Λ.Οικονόμου θα λάβει περισσότερες αρμοδιότητες.

Παρά τις αντιδράσεις ετοιμάζονται και άλλα σημιτικά στελέχη για αξιοποίηση


Ο Πρωθυπουργός θέλει να διατηρήσει τις ισορροπίες στην ιδεολογική αναφορά των υπουργών του.
Έτσι, δεν θεωρείται καθόλου τυχαίο που εν αναμονή υπουργοποίησης βρίσκεται ο Γιώργος Φλωρίδης, ενδεχομένως και στη θέση του ΠΡΟ.ΠΟ αφού είχε περάσει και παλαιότερα από την Κατεχάκη επί κυβερνήσεων Σημίτη.
Επίσης, ακούγεται το όνομα του Γιάννη Μανιάτη ο οποίος εδώ και καιρό διατηρεί έναν προσωπικό δίαυλο με τον Κ.Μητσοτάκη.
Για την Άννα Διαμαντοπούλου, επίσης, υπάρχει ένα μικρό ενδιαφέρον αλλά ακόμα δεν έχει βρεθεί θέση για το προφίλ της.
Από την άλλη, όμως, είναι σίγουρο ότι θα θέλει να εξισορροπήσει την σημιτική εμμονή του με τον ερχομό στο σχήμα κάποιων καραμανλικών όπως ο Θόδωρος Ρουσόπουλος στο Υπ.Πολιτισμού.
Αυτά που ακούγονται για εκ νέου υπουργοποίηση του Τάκη Θεοδωρικάκου δεν «παίζουν».

Προς αναχώρηση

Αμετακίνητος θα μείνει ο Νίκος Δένδιας καθώς σε αυτή τη περίοδο δεν ενδείκνυνται αλλαγές στην ελληνική διπλωματία.
Επίσης, η έλευση Λιβάνιου στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν σημαίνει ότι δεν θα αναλάβει τις δημοσκοπήσεις του Μαξίμου, θα τα κάνει και τα δύο.
Αλλοι που μάλλον βρίσκονται σε φάση αναχώρησης από την κυβέρνηση είναι η Λ.Μενδώνη, Χ.Θεοχάρης (παρά τη καλή πορεία του τουρισμού), ο Γ.Πλακιωτάκης και ο Κ.Τσιάρας.
Δεν σημαίνει ότι δεν πήγαν καλά, απλά ο δομικός ανασχηματισμός σημαίνει ότι κάποιοι πρέπει να μπουν στη θέση άλλλων.

Μεγάλη σφαγή υφυπουργών


Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα έχουμε «σφαγή υφυπουργών».
Όχι μόνο διότι κάποιοι δεν τα έχουν βρει με τους υπουργούς τους αλλά γιατί είναι αφανείς στα δύσκολα. Σύμφωνα με διαρροή ενοχλήθηκαν στο Μέγαρο που κάποιοι υφυπουργοί ποστάρανε τις διακοπές τους την ώρα που καιγότανε η Αττική, η Εύβοια και τα Βίλια.
Στο Μαξίμου θεωρούν ότι υπάρχει πολύς χώρος για αξιοποίηση και είναι αλήθεια ότι υπάρχουν στην γαλάζια Κοινοβουελυτική Ομάδα πολλοί που πρέπει να αξιοποιηθούν για να ηρεμήσουν.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης