Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η κυβέρνηση εμμένει στη λάθος στρατηγική των υποχρεωτικών εμβολιασμών - «Παράθυρο» μέσω ΕΜΑ και FDA

Η κυβέρνηση εμμένει στη λάθος στρατηγική των υποχρεωτικών εμβολιασμών - «Παράθυρο» μέσω ΕΜΑ και FDA
Mετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, θα ανακοινωθούν περαιτέρω μέτρα για τις απαγορεύσεις που θα υποστούν οι ανεμβολίαστοι
Σχετικά Άρθρα

H κυβέρνηση φαίνεται δεν μαθαίνει από τα λάθη της ή τουλάχιστον δεν την ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος από την συνέχιση της στρατηγικής περαιτέρω διαχωρισμού ανάμεσα στους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους πολίτες της χώρας.
Μία στρατηγική που άνοιξε ένα μεγάλο μέτωπο με μεγάλες επαγγελματικές ομάδες της χώρας και κυρίως έφερε τη μεγάλη απόσταση με το νέο πληθυσμό της χώρας, μία ηλικιακή ομάδα που φαίνεται ότι είναι σε μεγάλο ποσοστό απέναντι στην κυβερνητική πολιτική γενικά.

Νέα μέτρα σήμερα για τους ανεμβολίαστους πολίτες

Σήμερα, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, θα ανακοινωθούν περαιτέρω μέτρα για τις απαγορεύσεις που θα υποστούν οι ανεμβολίαστοι πολίτες. Τα μέτρα που αφορούσαν στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού των υγειονομικών θα επεκταθούν και σε άλλους κλάδους όπως στους υπάλληλοι του Υπ. Υγείας σε φορείς που έρχονται σε επαφή με πολίτες (π.χ ΕΚΑΒ). Οι δύο περιπτώσεις υγειονομικών που μήνυσαν την υπηρεσία τους έπεσαν από τα δικαστήρια, δείγμα ότι νομικά δεν μπορεί να σταθεί η αντισυνταγματικότητα του μέτρου.

Επανέρχεται το θέμα των απολύσεων

Σε πρώτη φάση έχουμε την αναστολή των συμβάσεων αλλά σε δεύτερη φάση θα δούμε και απολύσεις. Έχουμε ξανασημειώσει ότι η κυβέρνηση έχει εξετάσει ένα πλέγμα μέτρων που θα δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να μπορούν να απολύουν όσους αρνούνται να εμβολιαστούν ειδικά σε κλάδους που παίζει ρόλο η υγιεινή. Στα εστιατόρια για παράδειγμα θα υπάρχει ένας ιατρικός φάκελος που θα φέρνει την υποχρέωση εμβολιασμού για να θεωρείται νόμιμος.

Έρχεται η πανευρωπαική υποχρεωτικότητα μέσω FDA και EMA

Άλλωστε, η πορεία που παίρνει διεθνώς η ρητορική του εμβολίου δείχνει το δρόμο. Ο FDA δίνει πλήρη έγκριση για το εμβόλιο της Pfizer και το ίδιο, κατά πάσα πιθανότητα, θα κάνει ο ΕΜΑ. Παράλληλα, θα πάρει πλήρη έγκριση και το εμβόλιο της Moderna και Johnson. H πλήρης έγκριση ενδεχομένως να αυξήσει διεθνώς την εμπιστοσύνη στα εμβόλια αλλά πλέον δίνει μεγαλύτερη νομική ισχύ στο ζήτημα της υποχρεωτικότητας στις ευρωπαικές κυβερνήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει την έγκριση και από τον ΕΜΑ προκειμένου να προχωρήσει στην επιβολή υποχρεωτικότητας εμβολιασμού σε μία σειρά από κλάδους όπως Σώματα Ασφαλείας, Ένοπλες Δυνάμεις και δημόσιο τομέα.

Η κυβέρνηση προχωρά στην κοινωνική και επαγγελματική απομόνωση των μη εμβολιασμένων

Ωστόσο μέχρι τότε, αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι να καταστήσει ασύμφορο τον αντιεμβολιασμό και φυσικά να απομονώσει κοινωνικά και επαγγελματικά τους μη εμβολιασμένους πολίτες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Σε πρώτη φάση η κυβέρνηση θα σταματήσει την δωρεάν χορήγηση των self test και θα τα καταστήσει υποχρεωτικα κάθε εβδομάδα σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Οι εργαζόμενοι επομένως θα πρέπει να κάνουν εβδομαδιαίως τα απαραίτητα τεστ αυτοδιάγνωσης, τα οποία θα πληρώνουν από τη τσέπη τους. Τα τεστ θα πρέπει να είναι είτε μοριακά είτε rapid και θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα, ενώ η τιμή τους θα είναι προκαθορισμένη.

Τι θα ισχύσει στα σχολεία και τα πανεπιστήμια

Ένα πρώτο παράδειγμα των μέτρων θα είναι οι εκπαιδευτικοί και τα σχολεία. Δάσκαλοι, καθηγητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων είτε θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης είτε να υποβάλλονται δύο φορές ανά εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid), με το κόστος να επιβαρύνει τους ίδιους.Οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα self test, το οποίο παρέχεται δωρεάν, ενώ οι μαθητές άνω των 12 ετών εφόσον έχουν εμβολιαστεί θα εισέρχονται στην τάξη με το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Επίσης, σε κλειστούς χώρους εστίασης, σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης (θέατρα, σινεμά, συναυλίες κ.α) θα επιβληθεί να μπαίνουν μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί. Επίσης, σήμερα το πιθανότερο είναι να επιβληθεί και πάλι χρήση μάσκας σε όλους στους εξωτερικούς χώρους αν όχι μόνο σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Εξετάζεται μήπως αυτό το μέτρο ισχύσει μόνο σε περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο.

Δεν θα αλλάξει γνώμη το 40-50% των πολιτών, θα παραμείνει ανεμβολίαστο

Καθίσταται νοητό ότι η κυβέρνηση, φοβούμενη ένα 3ο lockdown – το οποίο θα είναι τελειωτικό για την ελληνική οικονομία- προχωράει παρά τις αντιδράσεις της κοινωνίας σε μία νέα στρατηγική διαχωρισμού των πολιτών και έμμεσης υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. Παρόλο που έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε που ξεκίνησε το εμβολιαστικό πρόγραμμα και παρά τις διευκολύνσεις, ένα 40-50 % δεν έχουν πειστεί να εμβολιαστούν για λόγους. Αυτό το ποσοστό δεν πρόκειται να αλλάξει γνώμη, γι’ αυτό και θεωρούμε ότι η τακτική της κυβέρνησης για τον Σεπτέμβρη θα έχει κόστος πολιτικό το οποίο θα προστεθεί στο ήδη μεγάλο κόστος που δέχθηκε η κυβέρνηση με τις πυρκαγιές και την αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης