Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μετωπική Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή για πυρκαγιές, πανδημία – Υπόλογος ο πρωθυπουργός

Μετωπική Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή για πυρκαγιές, πανδημία – Υπόλογος ο πρωθυπουργός
Στις 10:30 η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών
Σχετικά Άρθρα

Την πρώτη τους πολιτική σύγκρουση με την πρεμιέρα της Βουλής αναμένεται να έχουν σήμερα Τετάρτη 25/8 ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, οι οποίοι θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους για τα δύο κορυφαία θέματα των τελευταίων ημερών, τις καταστροφικές πυρκαγιές και την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.
Αν και η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών αφορά τη διαχείριση των πυρκαγιών από την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό τις τελευταίες εβδομάδες, θεωρείται δεδομένο πως η αντιπαράθεση θα επεκταθεί και στο θέμα της πανδημίας, ιδιαίτερα ύστερα από τα νέα μέτρα κατά των μη εμβολιασμένων πολιτών που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση.
Η συζήτηση, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 10:30 το πρωί και η οποία αναμένεται να αποτελέσει την πρώτη μεγάλη «μετωπική» Μητσοτάκη – Τσίπρα ενόψει μιας ιδιαίτερα δύσκολης πολιτικής περιόδου, γίνεται με τη διαδικασία του άρθρου 142Α του Κανονισμού, «Ανακοινώσεις και δηλώσεις της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής», το οποίο προβλέπει ότι «για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Βουλής, η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού μπορεί, εκτός από τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως, να ζητήσει οποτεδήποτε να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιον της, για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση».

Συγνώμη από Μητσοτάκη

Στη συζήτηση ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει τη συγνώμη του προς τους πολίτες για τις αδυναμίες που υπήρξαν ως προς την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, οι οποίες έκαναν στάχτη πάνω από 1,2 εκατομμύρια στάχτη και κατέστρεψαν πολλές περιουσίες.
Ο πρωθυπουργός θα επικεντρωθεί στα μέτρα που λαμβάνει πλέον η κυβέρνηση για την αποκατάσταση των καταστροφών, ενώ θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στην περίπτωση της Εύβοιας και στο διορισμό του Σταύρου Μπένου.
Παράλληλα εκτιμάται ότι θα αναφερθεί στην ανάγκη για γρήγορη καταβολή των αποζημιώσεων ενώ θα παρουσιάσει και το σχέδιο για την επόμενη ημέρα των καμένων εκτάσεων.
Στην κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση για αδυναμία διαχείρισης από το επιτελικό κράτος, ο κ.Μητσοτάκης εκτιμάται ότι θα κάνει αναφορά στην κλιματική αλλαγή και στις ακραίες καιρικές συνθήκες που προηγήθηκαν των πυρκαγιών.

Πυρά από Τσίπρα

Με τον πρωθυπουργό υπόλογο για τις φωτιές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εξαπολύσει τα πυρά του κατά της κυβέρνησης για τον τρόπο που αντιμετώπισε τις φωτιές, κάνοντας λόγο για πλήρη αποτυχία του «επιτελικού κράτους».
Σε αντίθεση με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, η οποία ζητά παραιτήσεις υπουργών, ο κ.Τσίπρας έχει κρατήσει μέχρι στιγμής πιο ήπιους τόνους στην αντιπολιτευτική ρητορική του, αν και σήμερα αναμένεται να εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και στον κ.Μητσοτάκη για μια σειρά από αστοχίες στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα εξαπολύσει τα πυρά του και για τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους μη εμβολιασμένους πολίτες, κάνοντας λόγο για μια ακόμα αποτυχημένη πολιτική που όχι μόνο δεν θα βάλει τέλος στην πανδημία αλλά θα διχάσει και πάλι τους πολίτες.

Επίθεση και από Γεννηματά

Φουλ επίθεση αναμένεται και από την Φώφη Γεννηματά, η οποία έχει ζητήσει την παραίτηση των Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Νίκου Χαρδαλιά ενώ κατά την σημερινή συζήτηση αναμένεται να αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητα του επιτελικού κράτους.
Η κα.Γεννηματά αναμένεται να επιρρίψει ευθύνες προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για «επικοινωνιακά shows», ενώ θα επικεντρώσει την κριτική της στην αναποτελεσματικότητα του συστήματος πολιτικής προστασίας, στην απουσία πρόληψης και στην έλλειψη συντονισμού των αρμοδίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης