Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μετωπική για τις φωτιές - Μητσοτάκης: Στο Μάτι μετρούσαμε φέρετρα, τώρα στρέμματα - Τσίπρας: Είστε κυνικός τυμβωρύχος

Μετωπική για τις φωτιές - Μητσοτάκης: Στο Μάτι μετρούσαμε φέρετρα, τώρα στρέμματα - Τσίπρας: Είστε κυνικός τυμβωρύχος
Σφοδρή αντιπαράθεση Μητσοτάκη - Τσίπρα για τις καταστροφικές πυρκαγιές
Σχετικά Άρθρα
Μετωπική είναι η σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα.
Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε με σφοδρότητα στις κατηγορίες του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρας, κάνοντας εκτενή αναφορά στην εθνική τραγωδία που συνέβη στο Μάτι, με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά χαρακτηρίζοντάς τον κυνικό τυμβωρύχο.
«Ούτε σήμερα καταλάβατε κε.Τσίπρα τι έγινε επί των ημερών σας πριν από τρία χρόνια.
Εσείς που στήνατε τα show όταν ξέρατε ότι υπάρχουν νεκροί στο Μάτι - Που λέγατε στους πληγέντες τι να τα κάνουν τα 2.000 ευρώ της βοήθειας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ποτέ δεν ζητήσατε συγνώμη για το Μάτι, μακάρι να έχετε το θάρρος να το κάνετε σήμερα.
Ο ελληνικός λαός θα μας κρίνει και τους δύο.
Στη μια μετρούσαμε στρέμματα και στην άλλη φέρετρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Στην πρωτολογία του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε των χειρισμών των αρμόδιων υπηρεσιών και της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για την καλύτερη προετοιμασία των τελευταίων ετών.
Κάλεσε μάλιστα την αντιπολίτευση να υποδείξει τα λάθη, αποστροφή η οποία προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον για ψεύτικη συγγνώμη και προσπάθεια απόκρυψης των τεράστιων ευθυνών για την καταστροφή.
Εκείνοι που είδαν το σπίτι και τις περιουσίες τους να καίγονται, είδαν τον κ.Μητσοτάκη για 55 λεπτά με το ύφος και τη στάση του, να μην έχει καταλάβει τίποτα - Πάλι επιλέγει την επικοινωνία και μεταθέτει τις ευθύνες και πάλι αλλού.
Μας είπε, ελάτε να μας υποδείξετε που έγινε το λάθος.
Πήρε πίσω την ψεύτικη συγνώμη που μας είπε», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν ζητήσατε ποτέ συγγνώμη για το Μάτι»

«Αναγνώρισα τα λάθη, που κάναμε, ζήτησα εκ νέου συγγνώμη, και πρότεινα λύσεις, διερωτώμαι εάν υπάρχει νόημα σε αυτή τη συζήτηση, αφού εσείς κ. Τσίπρα μοιράζετε εκ των προτέρων την ομιλία σας χωρίς να ενδιαφέρεστε για το τι θα πω εγώ» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, απαντώντας στα όσα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του.
«Διαστρεβλώνετε τα λεγόμενα μου.
Αναφέρθηκα στην πυρκαγιά στα Βίλια και είπα εάν σε αυτή συγκεκριμένα την φωτιά κάναμε κάτι λάθος και εσείς ισχυριστήκατε ότι αναφερόμουν σε όλες τις πυρκαγιές. Βάλαμε τον πήχη ψηλά και με θάρρος λέμε πως σε ό,τι αφορά στην πολιτική για το περιβάλλον περάσαμε κάτω από τον πήχη που βάλαμε εμείς.
Δεν είστε εσείς ο πήχης, δεν συγκρινόμαστε με εσάς. Δυσκολεύομαι να καταλάβω το μαύρο χιούμορ σας με το 112 ότι ο λαός θα μας στείλει μήνυμα εκκένωσης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επιτέθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Εσείς τρία χρόνια μετά το Μάτι πως απαντάτε σε αυτήν την κυρία, που λέει πως θα αισθανόσουν εάν έκλαιγες πάνω από τη μητέρα σου που είχε γίνει κούτσουρο;
Ούτε σήμερα έχετε καταλάβει τι έγινε στο Μάτι.
Εσείς που στήνατε επικοινωνιακό σόου με τους Υπουργούς και λέγατε στους πυρόπληκτους τι να τα κάνετε τα 2.000 ευρώ.
Σας ασκήσαμε κριτική για το άθλιο επικοινωνιακό σόου που στήσατε ενώ γνωρίζατε ότι υπήρχαν νεκροί.
Ποτέ δεν ζητήσατε συγγνώμη, δεν έχετε ούτε σήμερα καμία ενσυναίσθηση. Ο λαός θα θυμάται πως στη μία τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα και στην άλλη φέρετρα».
Ο πρωθυπουργός απάντησε και στο θέμα που προέκυψε με τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανού: «Στο ζήτημα των δηλώσεων του Περιφερειάρχη, κ. Σπανού, έχω μπροστά μου δήλωση του ιδίου πως ουδέποτε ισχυρίστηκε πως υπήρχε εντολή μη κατάσβεσης γιατί αυτό θα ήταν εξωφρενικό για μία κυβέρνηση. Αυτά είπε ο κ. Σπάνος. πιστεύετε πραγματικά πως υπάρχει ηγεσία που μπορεί να δώσει εντολή μη κατάσβεσης; Υπονοείτε πως κάποιος ήθελε να καεί η Εύβοια, με αυτά τα υπονοούμενα ρίχνετε νερό στο μύλο όλων όσοι πιστεύουν πως κάποιοι ήθελαν να καεί η Εύβοια για να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τσίπρας: Ανέλαβα την πολιτική ευθύνη για την καταστροφή στο Μάτι

Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε σε όσα είπε ο πρωθυπουργός για την τραγωδία στο Μάτι, χαρακτηρίζοντάς τον κυνικό τυμβωρύχο.

«Την επόμενη δραματική ημέρα είχα ζητήσει από τον. υπ. Προστασίας του Πολίτη τότε αμέσως μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών, ως όφειλε να παραιτηθεί, μάλλον ο ίδιος άνοιξε τη συζήτηση μαζί μου και μου είπε έτσι πρέπει να γίνει.
Εσείς κάνατε αυτή τη συζήτηση με τον κ. Χρυσοχοίδη;
 15 ημερες μετά το Μάτι δεν ήταν στη θέση του ο υπουργός ο αρχηγός της Αστυνομίας, τη πυροσβεστικής.
Θα θυμάστε ότι μεγάλο μέρος των ανθρώπων που χάθηκαν εφάρμοσαν ένα σχέδιο εκκένωσης - ο θεός να το κάνει - σχέδιο εκκένωσης στα στενά του Ματιού.
Αυτός ο άνθρωπος είναι γενικός γραμματέας Προστασίας του Πολίτη.
Γιατί τον κρατάτε ενώ αποπέμφθηκε;
Ο άνθρωπος που σήμερα συντονίζει το έργο κατάσβεσης των πυρκαγιών που δήλωνε όταν καιγόταν η Εύβοια τι ακριβώς πετάει, ήταν εκείνες τις ημέρες τις κρίσιμες υπαρχηγός και μετά έγινε αρχηγός και τον κρατήσατε.
Η δικαιοσύνη του επιρρίπτει ευθύνες για το Μάτι γιατί τον κρατάτε;
Εχετε το θράσος να τον κρατάτε», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στον κ. Κολοκούρη.
«Ανήθικη, αντιπαιδαγωγική και αντιπολιτική η χρήση της τραγωδίας του Ματιού», είχε γράψει ο Λευτέρης Κουσούλης στο Twitter προσυπογράφω μέρι τελευταίας λέξης, ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.
«Εμείς κριθήκαμε στις εκλογές και αναλάβαμε τις πολιτικές ευθύνες.
Οταν σας συνάντησα κατ' ιδίαν θα θυμάστε ήταν οι μέρες εκείνες που ο κύριος Χρυσοχοίδης -δεν ξέρω για πόσο καιρό θα κάθεται δίπλα σας- είχε τολμήσει τότε να βγει και να πει ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε 100 ανθρώπους στο Μάτι, αυτή είναι η πολιτική σας παιδεία.
Σας είχα πει τότε να μην σας τύχει μια τέτοια ανθρώπινη τραγωδία.
Τη δεύτερη ημέρα με κατηγορήσατε ως καταστροφικό και κυνικό.
Ολα σας τα στελέχη ζητάγατε παραιτήσεις
Λίγες ημέρες αφότου εκλεγήκατε είπατε ότι επρόκειτο για πρωτοφανές φαινόμενο της κλιματικής κρίσης», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Σχολιάζοντας την αποστροφή του πρωθυπουργού ότι κάθε πολίτης θέλει ένα ελικόπτερο πάνω από το χωριό του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε:

«Ο άνθρωπος που σήκωσε 2 ελικόπτερα να πάει σε παράσταση του Λιγνάδη στην Επίδαυρο για να μη χαλάσει τις διακοπες του στην Αντίπαρο αναφέρεται ειρωνικά στους πολίτες που ζητούν ένα ελικοπτερο πάνω απ τα χωριά τους».

Η απάντηση Μητσοτάκη στον Βαρουφάκη

Με απάντηση στις προτάσεις που κατέθεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης λίγα λεπτά πριν, ξεκίνησε την δευτερολογία του στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση για τις καταστροφικές πυρκαγιές. «Θα σας απαντήσω κ. Βαρουφάκη, σε περίπτωση που έχει καεί πεύκο, οι επιστήμονες μας συστήνουν να κάνουμε φυσική αναδάσωση και αυτό θα κάνουμε, πραγματοποιώντας πολύ γρήγορα τα αντιδιαβρωτικά έργα» σημείωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας στην πρώτη πρόταση.
«Ας συμφωνήσουμε επιτέλους ότι είναι αδύνατον να επιτύχουμε μία οικονομία χαμηλών ρύπων χωρίς την αξιοποίηση του αέρα. Το ερώτημα που τίθεται είναι που και με ποιους κανόνες θα μπουν ανεμογεννήτριες. Ανεμογεννήτριες δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε παντού, αλλά είναι αδύνατον να λέμε πως θα δρομολογήσουμε τους στόχους μας μόνο με ανεμογεννήτριες στην θάλασσα. Ναι θα χρειαστούμε και off shore ανεμογεννήτριες, αλλά και στην ξηρά, θα αξιοποιήσουμε και την ηλιακή ενέργεια», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στην δευτερολογία του.

Μητσοτάκης: Είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα από άλλες χρονιές - Μόνο η φύση δεν κάνει λάθη

Των χειρισμών των αρμόδιων υπηρεσιών στις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν κυρίως τη Βόρεια Εύβοια, τη Βόρεια Αττική και την Πελοπόννησο, υπεραμύνθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στη Βουλή. «Είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα από άλλες χρονιές. Αυτή η προετοιμασία δεν ήταν αρκετή για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο. Μας υποχρεώνει να δούμε σε λεπτομέρεια τι πήγε λάθος. Η αυτοθυσία πυροσβεστών και εθελοντών υπήρξαν ανεπανάληπτη. Δεν έλειψαν τα λάθη. Μόνο η φύση δεν κάνει λάθη. Απόλυτη προτεραιότητα ως προς τη διαχείριση της πυρκαγιάς είναι ότι η πρώτη επέμβαση είναι απολύτως κρίσιμη. Το μεγάλο πρόβλημα ξεκίνησε δυστυχώς από την αναζωπύρωση της πυρκαγιάς της Βαρυμπόμπης», εκτίμησε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τις πυρκαγιές, σε επίπεδο αρχηγών.
«Όσους καθαρισμούς και να κάνει κανείς, όσα εναέρια μέσα και να έχει στη διάθεσή του, είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η επέκταση μιας φωτιάς σε συνθήκες όπως αυτές που βιώσαμε, αν δεν καταφέρει να τη σβήσει κανείς στην αρχή», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
«Για πρώτη φορά φέτος εντός των βασιλικών κτημάτων, εντός του δρυμού της Πάρνηθας, είχαν γίνει συστηματικοί καθαρισμοί. Επί δύο μήνες δούλευαν στον Τατόι υλοτόμοι από τη Χαλκιδική. Όπως γνωρίζετε στην περιοχή υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες. Δεν στάθηκαν αρκετές να σταματήσουν τη φωτιά η οποία δεν σταμάτησε στην εθνική οδό» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: Και στον τομέα της πρόληψης αναδείχθηκαν κενά. Αν και διατέθηκαν φέτος 51 εκάτ. ευρώ τα αποτελέσματα δεν ήταν δυστυχώς αυτά που έπρεπε. Τώρα η ευθύνη περνά στην Πολιτική Προστασία.
Η δημόσια συγνώμη μου ήταν μια προσωπική ηθική πράξη, αλλά και μια πολιτική ενέργεια με μήνυμα, με κάλεσμα για δράση, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Προτεραιότητα η ανθρώπινη ζωή

Ο πρωθυπουργός σχολίασε την κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση για τις προληπτικές εκκενώσεις.
«Πρώτη προτεραιότητα παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπήρξε αμφισβήτηση αυτής της προσπάθειας.
Αυτή η κριτική δεν έχει καν επιχειρησιακή ισχύ», τόνισε.
«Όλοι σχεδόν οι οικισμοί που άδειασαν, σώθηκαν.
Δεν είναι μόνο η ενεργοποίηση του 112.
Συλλογική κατάκτηση της χώρας οι οργανωμένες εκκενώσεις».
«Να απομονώσουμε την καλόπιστη κριτική από εύκολους αφορισμούς οι οποίοι απευθύνονται στο θυμικό οργισμένων πολιτών οι οποίοι είναι λογικό τη στιγμή της έντασης να είναι αγανακτισμένοι, θυμωμένοι» τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή και απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα και την κα Γεννηματά είπε: ««Επειδή θα σπεύσετε να ασκήσετε κριτική στο επιτελικό κράτος, είναι αυτό που μέχρι σήμερα απάντησε επιτυχημένα σε παράλληλες κρίσεις στον Έβρο, στον εμβολιασμό, εξασφάλισε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πιστώνεται και τις επιτυχίες και τις αποτυχίες αυτής της κυβέρνησης».
Και συμπλήρωσε: «Το επιτελικό κράτος υπήρξε ανέκαθεν. Και άλλοτε υπήρξε, δεν το ανακαλύψαμε εμείς. Μόνο που, άλλοτε, είχε άλλες επιδόσεις και άλλους εκπροσώπους. Σήμερα το εκπροσωπεί ο κ. Γεραπετρίτης, ο κ. Σκέρτσος, ο κ. Πιερρακάκης. Παλαιότερα το αντιπροσώπευαν ο κ. Φλαμπουράρης, ο κ. Παππάς, ο κ. Βερναρδάκης».

Τα κρίσιμα ερωτήματα

«Καθώς στην πατρίδα μας εξακολουθεί να ελλοχεύει ο κίνδυνος μεγάλων πυρκαγιών η σκέψη όλων μας στρέφεται σε εκείνους και εκείνες που ακόμα μάχονται.
Στην Πολιτική Προστασία, στην Πυροσβεστική, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους εθελοντές.
Προσδοκώ η σημερινή συζήτηση να διαφέρει, γιατί το θέμα της είναι ένα πρόβλημα παγκοσμίων διαστάσεων και με κοινό ζητούμενο τις απαντήσεις σε τέσσερα ερωτήματα», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας την σημερινή συζήτηση στη Βουλή με θέμα τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν την χώρα μας και τα μέτρα αποκατάστασης.
«Πρώτον, είχαμε προετοιμαστεί όπως έπρεπε.
Δεύτερον, τι πήγε καλά και τι πήγε λάθος.
Τρίτον πώς θα στηριχθούν οι πληγέντες.
Και τέταρτο με ποιους τρόπους θα αντιμετωπίσουμε μεσομακροπρόθεσμα τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης» συνέχισε ο πρωθυπουργός.
«Πόσο είχαμε προετοιμαστεί; Εδώ η εικόνα είναι αρκετά σαφής με τα θετικά και αρνητικά της.
Σε μια πύρινη επίθεση που η χωρά είχε να βιώσει πολλά χρόνια κατορθώσαμε να μη θρηνήσουμε θύματα, αν και χάσαμε το Βασίλη, έναν ηρωικό εθελοντή» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας «Όμως καταστράφηκαν περιουσίες και ένα μεγάλο κομμάτι δασικού πλούτου.
Αυτό είναι το πικρό κόστος της περιβαλλοντικής αλλαγής που φέτος συνδυάστηκε με έναν επίπονο καύσωνα».
Και ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Αυτός ο παρατεταμένος καύσωνας μετέτρεψε όλα μας τα δάση σε πυριτιδαποθήκες. Ακριβώς γι' αυτό και επειδή είχαμε προνοήσει να επενδύσουμε στην Πολιτική Προστασία την μετατρέψαμε εκ θεμελίων σε μια αξιόμαχη κρατική οντότητα. Όσοι αμφιβάλλουν για αυτό ας προσπαθήσουν να θυμηθούν το όνομα και το έργο του προκατόχου του κ. Χαρδαλιά.
Ενεργοποιήθηκε το 112 κάτι που αποτελούσε προσωπική μου δέσμευση. Το 112 απέδειξε την αξία του. Η Πυροσβεστική ενισχύθηκε με οχήματα και ναι, και με εναέρια μέσα, συγκεκριμένα με 74 εναέρια μέσα».

Προστατεύσαμε τις ανθρώπινες ζωές, διαχειριστήκαμε 1279 πυρκαγιές

«Είχαμε προνοήσει να καθαρίσουμε, να παρέμβουμε σε 21 επικίνδυνες περιοχές που προσομοίαζαν με την περίπτωση του Ματιού. Μάλιστα εγώ ο ίδιος συμμετείχα σε μία τηλεδιάσκεψη με 18 δημάρχους στις 24 Μαΐου 2021 όπου κατέστησα απολύτως σαφές ότι πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε για να εξασφαλίσουμε ότι με παρεμβάσεις θα μειώσουμε την ποσότητα καύσιμης ύλης αλλά και να έχουμε σχέδια διαφυγής για την περίπτωση εκκένωσης ενός οικισμού» ανέφερε στην συνέχεια της ομιλίας του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Πράγματι, αυτές οι παρεμβάσεις έγιναν. Αναφέρω ενδεικτικά την Ιπποκράτειο Πολιτεία. Η φωτιά έπιασε αλλά δεν μπήκε στον οικισμό και για πρώτη φορά υπήρχε καινούρια οδός διαφυγής. Η δεύτερη περιοχή που και αυτή απειλήθηκε, σας είναι πολύ οικεία κ. Τσίπρα. Αναφέρομαι στο Σούνιο. Υπάρχουν δίοδοι διαφυγής που υποδεικνύουν πως οι πολίτες θα φτάσουν στη θάλασσα. Αυτά όλα έγιναν και είχαν το αποτέλεσμα να περιορίσουν σχετικά την καταστροφή της περιουσίας σε σπίτια τα οποία βρέθηκαν εντός του δάσους είτε πέριξ των οικισμών. Κανείς οικισμός δεν κάηκε ολοσχερώς. Πετύχαμε να προστατεύσουμε ανθρώπινη ζωή, τους οικισμούς, τις κρίσιμες υποδομές» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν την χώρα μας και τα μέτρα αποκατάστασης.
«Κληθήκαμε να διαχειριστούμε 1279 πυρκαγιές τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου. Σχεδόν 60 την ημέρα. Πολλές ήταν προϊόν εμπρησμού. Αυτές οι φωτιές είχαν διαφορετικά χαρακτηριστικά» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Το εξηγεί και η ΕΜΥ και οι επιστήμονες. Το βέβαιο όμως είναι ότι αυτό που βλέπαμε από τους τηλεοπτικούς δέκτες το αντιμετώπιζαν και οι πυροσβέστες στο πεδίο».
«Το καλύτερο παράδειγμα αυτής της πραγματικότητας ήταν η τελευταία φωτιά στα Βίλια. Ενεργοποιήθηκε ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός, όλες οι δυνάμεις πυροσβεστικής του Λεκανοπεδίου συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων από το εξωτερικό. Πάρα ταύτα χρειαστήκαμε τρεις ημέρες να σβήσουμε τη φωτιά. Πείτε μας που ακριβώς έγινε το λάθος», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: Η αλήθεια είναι ότι αυτές οι φωτιές όταν ξεφεύγουν από τη δυνατότητα παρέμβασης της πρώτης προσβολής γίνονται εξαιρετικά δύσκολες στη διαχείριση τους. Επειδή έχω ακούσει πολλά υποτιμητικά σχόλια για την πυροσβεστική, αυτή η Πυροσβεστική κατάφερε να ελέγξει εν τη γενέσει τους την πλειοψηφία των πυρκαγιών».

Τσίπρας: Προκλητικός ο πρωθυπουργός, δεν έχει καταλάβει τίποτα

«Ήταν προκλητικό επί 55 λεπτά σ' αυτό το βήμα ο κ. Μητσοτάκης με τη στάση, την τοποθέτηση και το ύφος του να δείχνει ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα. Προκαλεί θλίψη για μια ακόμη φορά, μπροστά σε μια τραγωδία που όλους μας έχει συνταράξει, έχει επιλέξει την πεπατημένη της επικοινωνίας, της συγκάλυψης, της υποκρισίας, της απόσεισης, και της μετάθεσης των βαρύτατων ευθυνών του», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές.
«Μας ζήτησε να του υποδείξουμε πού έγινε το λάθος κι έτσι πήρε πίσω την ψεύτικη συγγνώμη που είπε στον ελληνικό λαό τις ώρες της καταστροφής. Αν ο πρωθυπουργός της χώρας μετά από 15 μέρες έρχεται στο βήμα της Βουλής και αναρωτιέται αν έγινε κάποιο λάθος και μας ζητά να του το υποδείξουμε, τότε γιατί ζήτησε συγγνώμη;»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέφρασε τον «βαθύτατο σεβασμό» του στους ανθρώπους της πρώτη γραμμής, πυροσβέστες, εθελοντές, κατοίκους, ανθρώπους του μόχθου και της αγάπης για τον τόπο τους, που δεν δίστασαν και δεν διστάζουν να σταθούν απέναντι στο θηρίο της πυρκαγιάς, τους 18αρηδες και τους 20αρηδες στην Εύβοια, την Αττική, την Πελοπόννησο, «που για μήνες ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση του, και η προπαγάνδα του, βάφτιζαν ανεύθυνους και στιγμάτιζαν ως υπαίτιους για το ξέσπασμα της πανδημίας».
Σημείωσε ότι «είναι ανάγκη το πένθος, η απελπισία, ο θυμός, να γίνουν δύναμη ελπίδας, αναγέννησης, ανοικοδόμησης και επανεκκίνησης.
Τόνισε ότι χωρίς κυνήγι μαγισσών «που τόσο εύκολα χρησιμοποίησε παλιότερα ο κ. Μητσοτάκης από τα έδρανα της αντιπολίτευσης», πρέπει να απαντηθεί τι και ποιος φταίει που πάνω από ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη, ζωές, ζώα, σπίτια, περιουσίες, έγιναν κάρβουνο. Τόνισε ότι δεν απαντήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη, όμως πρέπει να απαντηθεί, «γιατί χωρίς αυτό το πολιτικό μας σύστημα απλώς θα προετοιμάζει την επόμενη τραγωδία».

Αποτύχατε παταγωδώς

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα.
«Δώσατε εξετάσεις κε.Μητσοτάκη και αποτύχατε παταγωδώς στις πυρκαγιές, στην πανδημία, στο αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.
Λέγατε για ένα ασφαλές καλοκαίρι, και έχουμε αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων και απανωτά κύματα ακρίβειας στα τρόφιμα.
Τραγική ειρωνεία κε.Μητσοτάκη που κάνατε την ασφάλεια προεκλογική σας σημαία, επί της κυβέρνησης σας υπάρχει φόβος και ανασφάλεια», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Προκαλεί φόβο ένας πρωθυπουργός που την ώρα μιας τραγωδίας, δεν μπορεί να νιώσει τον φόβο και την αγωνία των πληγέντων.
Κε. Μητσοτάκη δεν ξέρω αν είστε αδιάφορος επειδή δεν καταλαβαίνετε, ή αν δεν καταλαβαίνετε επειδή είστε αδιάφορος, αλλά η στάση σας γεννά εικόνες ντροπής - Δεν μπορείτε να απεγκλωβιστείτε από το μύθο σας και να προσγειωθείτε στην πραγματικότητα», υπογράμμισε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
O Aλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει στις καταγγελίες του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού για την καταστροφή στη Βόρεια Εύβοια.
«Έχετε καταλάβει τα λάθη σας;
Απαντήστε για τις καταγγελίες του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας.
Ούτε ένα κυβερνητικό στέλεχος δεν τόλμησε να πατήσει στην Εύβοια
», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης