Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το Σκοπιανό ξανά στο προσκήνιο – Αιφνίδιο ταξίδι Δένδια, δυσαρέσκεια EE- ΗΠΑ, η συμφωνία με Τουρκία και ο Σαμαράς

Το Σκοπιανό ξανά στο προσκήνιο – Αιφνίδιο ταξίδι Δένδια, δυσαρέσκεια EE- ΗΠΑ, η συμφωνία με Τουρκία και ο Σαμαράς
Δυσαρεστημένοι Βερολίνο-Ουάσιγνκτον-Βρυξέλλες για τη παρακώληση των μνημονίων

Ταξίδι στα Σκόπια ετοιμάζει ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας την ερχόμενη Δευτερά το οποίο, ωστόσο, ούτε η κυβέρνηση ούτε το Υπουργείο Εξωτερικών προαναγγέλλουν κάτι που σημαίνει ότι θέλουν από κοινού να το περάσουν κάτω από τα ραντάρ της δημοσιότητας ή τουλάχιστον να το υποβαθμίσουν.
Άλλωστε, το ταξίδι έκανε γνωστό ο Υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας ΜΠουγιάρ Οσμάνι και αυτό λέει πολλά.
Ωστόσο, όπως μαθαίνουμε από διπλωματικές πηγές, το ταξίδι στη Βόρεια Μακεδονία γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας άμβλυνσης των διεθνών παρασκηνιακών αντιδράσεων για τη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών.
Βερολίνο και Ουάσιγκτον πιέζουν την Αθήνα να προχωρήσει στην επικύρωση από την Ελληνική Βουλή των μνημονίων συνεργασίας.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός Zaev κατά τη διάρκεια του Euro 2020 είχε προβεί σε επανειλημμένες κινήσεις που δεν ήταν σύμφωνες με το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως η αναγραφή μόνο του όρου Μacedonia, χωρίς το North (Βόρεια).

Δυσαρεστημένοι Βερολίνο-Ουάσιγνκτον-Βρυξέλλες για τη παρακώληση των μνημονίων


Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε παγώσει το θέμα των μνημονίων, δίνοντας την εντύπωση ότι με αυτόν τον τρόπο απαντούσε στις προκλήσεις Ζaev αλλά μέρες αργότερα ο Πρωθυπουργός της γείτονος ανασκεύασε και μάλιστα σε μία κίνηση για να κατευνάσει τις αντιδράσεις αλλά και για να δείξει στις Βρυξέλλες ότι τιμάει τη Συμφωνία των Πρεσπών, προχώρησε στην έκδοση νέων διαβατηρίων με την ονομασία North Macedonia.
Αυτό ικανοποίησε τις Βρυξέλλες αλλά η μη πραγματοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας δυσαρέστησε τον τριαδικό παράγοντα Βρυξέλλες-Βερολίνο-Ουάσιγκτον που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την ηρεμία και συνεργασία στην περιοχή.
Μάλιστα, να σημειώσουμε ότι ο γερμανικός παράγοντας θα βραβεύσει σήμερα 27 Αυγούστου στο Βερολίνο για 3η φορά τον Αλέξη Τσίπρα και τον Zoran Zaev με το βραβείο ειρήνης της Βεστφαλίας!

Θα τεθεί η συνεργασία με Τουρκία και η ελληνική διπλωματία θα ρίξει το χαρτί της ένταξης στην Ε.Ε


Ωστόσο, στην ατζέντα Δένδια είναι και η πρόσφατη υπογραφή 5ετούς στρατιωτικής συνεργασίας Βόρειας Μακεδονίας και Τουρκίας που αντιβαίνει τη δημιουργία στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ελλάδας και Β.Μακεδονίας.
Όπως είναι φυσικό, το μόνο χαρτί που μπορεί να παίξει η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι αυτό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γείτονος και πάνω σε αυτό να πιέσει για να μην γίνονται προκλήσεις από την άλλη πλευρά. Και πάνω κάτω, αυτό το χαρτί θα διατυπώσει ο έλληνας ΥΠ.ΕΞ στο επερχόμενο ταξίδι.

Η γραμμή Σαμαρά και πως θα παρακαμφθεί

Ωστόσο, στην εγχώρια πολιτική σκηνή υπάρχει ένα ολοκάθαρο βέτο Σαμαρά για την ψήφιση των μνημονίων συνεργασίας το οποίο στοιχειώνει το Μαξίμου στο να προχωρήσει στις κρίσιμες ψηφοφορίες.
Όχι ότι δεν θα περάσει, αφού θα τη ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλά αν υπάρχουν διαρροές από τη ΝΔ, στο Μαξίμου θα προστεθεί άλλος ένα μεγάλος πονοκέφαλος και οι διαρροές σε τόσες κρίσιμες ψηφοφορίες θα σημάνουν εν ολίγοις ότι ο Μητσοτάκης «έχει χάσει το κόμμα».
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει και το χαρτί του ανασχηματισμού.
Είναι βέβαιο ότι ο Α.Σαμαράς θα θελήσει να κρατήσει τους ανθρώπους του σε θέσεις εξουσίας και ενδεχομένως το Μαξίμου να του κάνει το χατίρι.
Γι’ αυτό μην εκπλαγούμε εάν τα μνημόνια συνεργασίας έρθουν αυτή τη περίοδο, μετά το ταξίδι του Ν.Δένδια στα Σκόπια.
Θα είναι σίγουρο ότι θα έχει υπάρξει μία συμφωνία μέσω ασυρμάτου μεταξύ των δύο ανδρών.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης