Τελευταία Νέα
Πολιτική

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Επέκταση και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες – Τι εξετάζει το Μαξίμου, ποιους εργαζόμενους θα αφορά

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Επέκταση και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες – Τι εξετάζει το Μαξίμου, ποιους εργαζόμενους θα αφορά
Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν ακόμα και μέσα στον Σεπτέμβριο, ανάλογα με την πορεία των εμβολιασμών
Σχετικά Άρθρα

Υπό εξέταση έχει θέσει η κυβέρνηση την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά του κορωνοιού και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, με τους ένστολους να βρίσκονται στο μικροσκόπιο, όπως και τους εργαζόμενους σε κρίσιμες υποδομές του κράτους.
Η κυβέρνηση, ενόψει φθινοπώρου, θα προχωρήσει σε όσα μέτρα χρειάζονται, αφού βασικός στόχος, εκτός από την προστασία της δημόσιας υγείας, είναι να μην υπάρξει ξανά γενικό lockdown, παρά μόνο τοπικές παρεμβάσεις και μέτρα όπου παραστεί αναγκαίο.
Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν ακόμα και μέσα στον Σεπτέμβριο, ανάλογα με την πορεία των εμβολιασμών.
Έτσι, μετά τους υγειονομικούς, οι οποίοι έχουν κληθεί να εμβολιαστούν υποχρεωτικά έως 1/9, φαίνεται ότι σειρά παίρνουν, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Realnews, αστυνομικοί, στρατιωτικό προσωπικό, Λιμενικό και Πυροσβεστική, ενώ θα ακολουθήσουν και εργαζόμενοι σε κρίσιμες υποδομές του Δημοσίου.
Ήδη, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, μετά τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και τους γιατρούς, τους εργαζόμενους σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, επεκτάθηκε και στους ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς, με τη ρύθμιση να προβλέπει πρόστιμα σε όσους δεν κάνουν το εμβόλιο.

Ακολουθούν οι ένστολοι

Το ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους ένστολους, δηλαδή πέρα από τις Ένοπλες Δυνάμεις - όπου η κατάσταση είναι σύνθετη αφού υπάρχουν επίλεκτα τμήματα που δεν μπορούν απευθείας να αντικατασταθούν – στην Αστυνομία, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό, βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων.
Μάλιστα, για την περίπτωση που προχωρήσει τελικά η υποχρεωτικότητα, συζητούνται προτάσεις έτσι ώστε για όσους δεν εμβολιάζονται να υπάρχουν κυρώσεις, για όσους εμβολιαστούν επιβραβεύσεις, ενώ θα υπάρξουν και μετακινήσεις, αν και σε κάθε περίπτωση θα εξεταστούν όλες οι νομικές προεκτάσεις.
Έτσι, για τις Ένοπλες Δυνάμεις (Στρατός Ξηράς, Ναυτικό και Αεροπορία), σύμφωνα με το δημοσίευμα, πέρα από περικοπή μισθού, φαίνεται ότι θα υπάρχει και σειρά αποφάσεων για τους μη εμβολιασμένους που θα δυσκολεύει την επαγγελματική τους πορεία, αφού θα προβλέπονται υπηρεσιακές κυρώσεις και όχι αναστολή εργασίας. Για παράδειγμα, θα μπορεί να καθυστερεί η βαθμολογική εξέλιξη ή να απαιτούνται περισσότερα χρόνια για μια μετάθεση σε άλλη περιοχή ή μετακίνηση σε άλλη υπηρεσία.
Αντίθετα, όσοι εμβολιάζονται θα δύνανται να έχουν πιο γρήγορη εξέλιξη και μετακινήσεις.
Το ίδιο πλαίσιο θα υιοθετηθεί και στην Αστυνομία, το Λιμενικό και την Πυροσβεστική, ενώ θα υπάρχουν και μετακινήσεις σε κάποιες περιπτώσεις.
Μάλιστα, αυτό που εξετάστηκε είναι η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε πρώτη φάση να αφορά μάχιμες και ειδικές μονάδες όλων των Σωμάτων, όπως και ένστολους σε πλοία, υποβρύχια, πολεμικά αεροσκάφη.

Εργαζόμενοι σε κρίσιμες υποδομές

Ακόμη, η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών συζητείται να αφορά και τους εργαζόμενους σε κρίσιμες υποδομές του κράτους, όπως όσους απασχολούνται στην ενέργεια, στην ύδρευση, στα λιμάνια, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στις τηλεπικοινωνίες, στα αεροδρόμια.
Για αυτές τις κατηγορίες, θα μπορεί να ακολουθηθεί το μοντέλο της αναστολής εργασίας και αναπλήρωσης με νέες προσλήψεις από εμβολιασμένους υποψήφιους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης