Τελευταία Νέα
Πολιτική

Προ των πυλών ο ανασχηματισμός – Κινητικότητα στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός κλείνει τις τελικές επιλογές για το νέο σχήμα

Προ των πυλών ο ανασχηματισμός – Κινητικότητα στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός κλείνει τις τελικές επιλογές για το νέο σχήμα
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι σήμερα και προσπαθεί να συντονίσει τις τελευταίες αλλαγές στην κυβέρνηση
Σχετικά Άρθρα

Κινητικότητα παρατηρείται στο Μέγαρο Μαξίμου που δείχνει ότι πιθανότατα η ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος μπορεί να γίνει σήμερα, ίσως αργότερα το απόγευμα εφόσον δεν προκύψει καμία εμπλοκή ή καραμπόλα.
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι σήμερα και προσπαθεί να συντονίσει τις τελευταίες αλλαγές στην κυβέρνηση.
Οι μέχρι τώρα πληροφορίες μας δείχνουν ότι θα έχουμε αλλαγές στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο Υπουργείο Υγείας, στο Υπουργείο Τουρισμού και στο Υπουργείο Πολιτισμού χωρίς να είναι γνωστό εάν οι υφιστάμενοι υπουργοί θα μετακινηθούν ή θα πάνε σπίτι τους.  Είναι, όμως, σίγουρο ότι αυτός ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης θα έχει δομικές αλλαγές, αντικαταστάσεις υπουργών, δημιουργία νέου χαρτοφυλακίου (ακούγεται για το νέο υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής), μετακινήσεις κορυφαίων υπουργών και αξιοποίηση στελεχών από την γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα, κυρίως σε θέσεις υφυπουργών.
To σίγουρο είναι ότι ο ίδιος θα ταξιδέψει στην Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 11/9 με νέο κυβερνητικό σχήμα και νέο πολιτικό αφήγημα, επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων και αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας ενώ παράλληλα, ετοιμάζεται και ένα πακέτο ελαφρύνσεων από φόρους για τους πολίτες. Το restart της κυβέρνησης ήταν επιβεβλημένο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και η αλλαγή ατζέντας σε θέματα ανάπτυξης κρίνεται αναγκαία, την ώρα που για ακόμα μία φορά η καθημερινότητα μονοπωλείται από την πανδημία και τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

Νωρίτερα το bankingnews.gr είχε μεταδώσει:

Δομικός ανασχηματισμός και νέο πολιτικό αφήγημα λίγο πριν τη ΔΕΘ: Που θα κινηθεί ο Κ. Μητσοτάκης

Είναι πλέον σίγουρο ότι ο Πρωθυπουργός θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη για την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με νέο αφήγημα και με νέα κυβέρνηση καθώς μέσα στην εβδομάδα ο Κ. Μητσοτάκης θα αρχίσει να παίρνει τηλέφωνα στους νέους υπουργούς της κυβέρνησης. Όλη η παραφιλολογία που αναπτύχθηκε με τις ευθύνες υπουργών για τα πρόσφατα ανοικτά μέτωπα της κυβέρνησης δημιούργησε ένα τοξικό κλίμα το οποίο αν συνεχιζόταν θα επικάλυπτε την επικοινωνιακή πνοή που δίνει διαχρονικά σε κάθε κυβέρνηση η Έκθεση στην Θεσσαλονίκη.

Ας δούμε σε ποιες βάσεις θα κινηθεί ο Κ.Μητσοτάκης σε αυτή τη φάση:

  • Ο Πρωθυπουργός έχει σχηματίσει στο μυαλό του ποιο θα ήθελε να είναι το επόμενο υπουργικό συμβούλιο. Eίναι οι αλλαγές που θα έκανε στο τέλος του χρόνου αλλά αναγκάζεται λόγω συνθηκών να τις κάνει τώρα. Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει μία μεγάλη σιγή από συνεργάτες και υπουργούς για τον ανασχηματισμό και όσοι γνωρίζουν τονίζουν ότι αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν μετακινήσεις μεγαλοστελεχών. Εάν υπήρχε συνεχής περιρρέουσα ατμόσφαιρα αυτά τα μεγαλοστελέχη θα είχαν ήδη αντιδράσει μέσω κάποιων στοχευμένων δημοσιευμάτων.
  • Σαρωτικός ανασχηματισμός με την ακριβή έννοια του όρου δεν θα υπάρξει. Θα έχουμε αρκετές αλλαγές αλλά όχι φυγή πολλών υπουργών καθώς κάτι τέτοιο θα έδινε το στίγμα ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει. Γι’ αυτό ο Πρωθυπουργός θέλει να χρησιμοποιεί τον όρο «διορθωτικές κινήσεις». Ωστόσο, η μέχρι τώρα εκτίμηση είναι ότι θα υπάρξουν «στάνταρ» αλλαγές στα υπουργεία Προστασίας Πολίτη, Υγείας και Πολιτισμού. Ενδεχομένως, όμως κάποιες αλλαγές θα προκαλέσουν καραμπόλες. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει μετακινήσεις υπουργών (rotation) σε άλλους υπουργικούς θώκους όπως π.χ ο Β.Κικίλιας που μπορεί να βρεθεί σε άλλο υπουργείο.
  • O Πρωθυπουργός έχει πάρει το μήνυμα ότι τα μεγάλα ανοίγματα στο σημιτικό ΠΑΣΟΚ και στο Ποτάμι πρέπει να έχουν ένα όριο. Υπάρχει μία πολύ μεγάλη κοινοβουλευτική ομάδα με νέα και άφθαρτα πρόσωπα που μπορούν να συνεισφέρουν και παράλληλα να μη χαθεί ο μεταρρυθμιστικός τόνος της κυβέρνησης. Για πολλούς από αυτούς, μεταρρυθμιστική κυβέρνηση δεν σημαίνει σημιτοκεντρική κυβέρνηση. Εξάλλου καθίσταται νοητό ότι αυτός ο δομικός ανασχηματισμός που έρχεται, θα είναι εν πολλοίς και εκλογικός. Στην κυβέρνηση και ειδικά σε θέσεις υφυπουργών θα μπούνε αρκετοί βουλευτές του κόμματος.
  • Το Μαξίμου ανασχηματίστηκε ήδη και μένει να δούμε εάν ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε μετακίνηση στενών του συνεργατών προς υπουργεία. Παλαιότερα είχε γραφτεί και για τον Αλέξη Πατέλη αλλά τελευταία ακούγεται το όνομα του Γιώργου Γεραπετρίτη που, παρόλο που είναι αναντικατάστατο στέλεχος στο Μαξίμου ειδικά στο τσεκάρισμα των νομοσχεδίων, θα μπορούσε να παίξει ένα ρόλο ως υπουργός Παιδείας, αποφορτίζοντας το συγκεκριμένο υπουργείο από τα σκληρά νομοθετήματα των τελευταίων μηνών.
  • Το μεγάλο ερωτηματικό του ανασχηματισμού είναι τι θα κάνει ο Πρωθυπουργός με τον Άδωνι Γεωργιάδη. Παλαιότερα είχε ακουστεί πολύ το σενάριο της αλλαγής στο Υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να γίνει πιο τεχνοκρατικό το κρισιμότερο, ίσως, υπουργείο μετά και τη νέα εποχή που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία. Είναι αλήθεια ότι ο κ. Γεωργιάδης είναι υπουργός που βγαίνει μπροστά όταν άλλοι κρύβονται, εξίσου όμως είναι και ο υπουργός που δημοσίως λέει πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να τα ακούμε από στόμα υπουργού. Ειδικά σε τέτοιο υπουργείο. Ο ρόλος του θα πρέπει να είναι ευρύτερος γι’ αυτό και υπάρχει η εισήγηση για Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ή στοχευμένα σε κάποιο άλλο υπουργείο. Θυμίζουμε ότι και ο Κωστής Χατζηδάκης, έτερος αντιπρόεδρος της ΝΔ, είχε σταλεί στο πολύ δύσκολο Υπουργείο Εργασίας, με πολύ καλά για την ώρα αποτελέσματα. Αυτό δεν σημαίνει υποβάθμιση αλλά αποστολή στα δύσκολα!
  • Το νέο σχήμα της κυβέρνησης θα πρέπει να συνδεθεί με ένα νέο πολιτικό και οικονομικό αφήγημα. Η πορεία του τουρισμού ενδεχομένως αφήνει περιθώρια για μία νέα αρχή σε ένα αναπτυξιακό περιβάλλον. Ωστόσο, οι προκλήσεις είναι εδώ και είναι τεράστιες. Η κυβέρνηση όταν κλείσουν τα φώτα της ΔΕΘ, θα πρέπει να αντιμετωπίσει την πανδημία που αυξάνεται, θα πρέπει να ετοιμαστεί για το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων, τις μεγάλες πορείες που θα φέρει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, ιδίως εάν επεκταθεί σε Ένοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας και σε κλάδους και επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. Κυρίως, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να δοκιμάσει μία πιο φιλολαϊκή πολιτική καθώς έχει δημιουργήσει πολλά μέτωπα με μεγάλο πολιτικό κόστος. Οι πυρκαγιές ήταν ένα μεγάλο μάθημα για την κυβέρνηση για να διαχειριστεί καλύτερα το πολιτικό της κεφάλαιο. Το ζήτημα της ανάπτυξης και της συνέχισης της ελληνικής οικονομίας χωρίς πλέον το φόβο του lockdown είναι βασικό συστατικό του νέου κύκλου της κυβέρνησης.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης