Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στην 85η ΔΕΘ: Ασφαλής η πρόβλεψη για ανάπτυξη 5,9% το 2021 - Δείτε live

Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στην 85η ΔΕΘ: Ασφαλής η πρόβλεψη για ανάπτυξη 5,9% το 2021 - Δείτε live
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγει τα χαρτιά του για οικονομία, πανδημία και πολιτικές εξελίξεις στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου
Σχετικά Άρθρα
(upd) Συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ παραχωρεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021.

O κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ πακέτο μέτρων ύψους 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητά του για την επιτυχία αναθεώρησης του στόχου της ανάπτυξης για το 2021 από το 3,6% στο 5.,9%.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν απέκλεισε την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών ενώ ξεκαθάρισε πως η χώρας δεν θα κλείσει ξανά λόγω της πανδημίας.
Πάντως παραδέχθηκε πως τα μέτρα, όπως η χρήση μάσκας, θα παραμείνουν σε ισχύ για μακρό χρονικό διάστημα.    
 Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία του κυβερνητικού σχήματος.
Ο κ. Μητσοτάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και τόνισε, πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία.    
Για την επιλογή του Χρήστου Στυλιανίδη για το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, σημείωσε, πως έγινε με καθαρά επιχειρησιακά κριτήρια.    

Η χώρα δεν θα κλείσει ξανά – Ασφαλής η πρόβλεψη για ανάπτυξη 5,9% το 2021


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, που αφορούσε στην αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας για τους επόμενους μήνες και κατά πόσο αυτή θα επηρεάσει τα μέτρα ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας θα εξακολουθήσουν να ισχύουν και ότι θα έχουμε τις μάσκες μαζί μας για καιρό ακόμα.
Ανέφερε ότι θα επιμείνουμε σε πολλά τεστ και για τη στρατηγική των εμβολιασμών είπε ότι χωρίς να αποκλείει τίποτα δεν είναι στις προθέσεις τους η επέκταση της υποχρεωτικότητας.
«Δεν μπορώ να το αποκλείσω. Αυτή τη στιγμή δεν είναι στις προθέσεις μου», ανέφερε.
Σχετικά με την πορεία της οικονομίας είπε ότι αισθάνεται ασφαλής με την πρόβλεψη για ανάπτυξη 5,9% το 2021.
«Αυτό είναι το ελάχιστο επίπεδο ανάπτυξης που μπορούμε να πετύχουμε το 2021», ενώ για τα μέτρα που ανακοίνωσε ότι υπακούουν σε μια συνολική στρατηγική της κυβέρνησης να δημιουργεί πλούτο και να τον μοιράζει με δίκαιο τρόπο.
Επίσης τόνισε πως δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία αλλά υπογράμμισε ότι οι βαθμοί αβεβαιότητας δεν έχουν να κάνουν με το ενδεχόμενο περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας και σημείωσε πως η χώρα δεν θα ξανακλείσει καθώς ό,τι κι αν γίνεται δεν θα υπάρξει περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας.

Πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να μείνουν ανοικτά

«Πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να μείνουν ανοικτά. Προφανώς δεν είμαι σε θέση να προβλέψω την πορεία της πανδημίας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Βέβαιο είναι ότι πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμών στα παιδιά άνω των 12 ετών.
Να μιλήσουμε με τους παιδιάτρους.
Το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και στα παιδιά, και στους εφήβους. Αποδίδω μεγάλη σημασία στα self test.
Αν σε ένα τμήμα έχουμε πάνω από 50% άρρωστα [παιδιά] το τμήμα θα κλείσει. Δεν μπορεί να προβλέψει κανείς τι θα γίνει.
Ενθαρρυντικό ότι παραπάνω από 8 στους 10 εκπαιδευτικούς είναι εμβολιασμένοι, έδειξαν μεγάλη ωριμότητα», επισήμανε.

Ανασχηματισμός

Ο βασικός πυρήνας της κυβέρνησης παρέμεινε αμετάβλητος διότι είμαι ικανοποιημένος από την κυβέρνησή μας, σημείωσε ο πρωθυπουργός απαντώτας σε ερώτηση για τον πρόσφατο ανασχηματισμό.
«Έχουμε πετύχει πολλά πράγματα σε σύντομο χρονικό διάστημα, διαχειριστήκαμε μεγάλες κρίσεις και ταυτόχρονα επιμείναμε στις μεταρρυθμίσεις», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Πριν από κάθε ενδεχόμενο ανασχηματισμό γράφονται πολλά κείμενα, όλοι νομίζετε πως έχετε σχεδιάσει τον ανασχηματισμό, που θα θέλατε να δείτε, αλλά επιτρέψτε μου η επιλογή των υπουργών είναι δικό μου αποκλειστικό προνόμιο.
Ο βασικός πυρήνας της κυβέρνησης παρέμεινε άθικτος και η κυβέρνηση πάει καλά. Σε ένα αντικείμενο όπως η πολιτική προστασία δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο.
Θεώρησα πως επέλεξα έναν άνθρωπο, το βιογραφικό του οποίου πληρούσα τα κριτήρια.
Τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε, δεν θέλω να επεκταθώ.
Τελικώς επελέγη ο Χρήστος Στυλιανίδης, ένας επιχειρησιακός υπουργός και ένας ακόμη πιο επιχειρησιακός υφυπουργός για να συνεχίσουν το σημαντικό έργο του Νίκου Χαρδαλιά.
Θεωρώ πως έχω εξαντλήσει τη διάθεση μου να είμαι συναινετικός με ανθρώπους και πολιτικούς χώρους που δεν δείχνουν καμία διάθεση συναίνεσης.
Συνομιλώ με την κοινωνία και αυτό θα συνεχίσω να κάνω.
Με ανθρώπους, που μου ζητάνε συναίνεση από τη Βουλή και μία εβδομάδα μετά κάνουν αυτά που έκαναν δεν έχω και πολλά να πω», απήντησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση για τον πρόσφατο ανασχηματισμό.

Κυβέρνηση που συνθέτει και δεν διχάζει

Ο πρωθυπουργός κληθείς να απαντήσει σχετικά με τις δημοσκοπήσεις και την κάμψη που καταγράφεται για την κυβέρνηση καθώς και για το κατά πόσο η κυβέρνηση έστριψε προς τα δεξιά μετά τον ανασχηματισμό είπε ότι ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη γι αυτό το οποίο έγινε το καλοκαίρι ως προς τις δασικές πυρκαγιές.
Παρότι προσπαθήσαμε πολύ και ήμασταν πιο έτοιμοι από οποιαδήποτε άλλη χρονιά δεν καταφέραμε να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον στο βαθμό που θα θέλαμε.
Η συγγνώμη βέβαια πρέπει να ακολουθείται από απτά αποτελέσματα, πρόσθεσε και τόνισε ότι η μεγάλη εικόνα είναι ότι η κυβέρνηση στα δύο χρόνια που είναι σημείο καμπής προηγείται με διψήφιο αριθμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αν κάπου εκφράζεται μια λογική δυσαρέσκεια, επισήμανε, οφείλουμε να τη λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, να δούμε τι έχουμε κάνει λάθος, να κάνουμε την αυτοκριτική μας και από κει και πέρα να βελτιωθούμε.
Όσον αφορά τη στροφή, είπε, δεν χρησιμοποιώ ούτε δεξιόμετρα ούτε αριστερόμετρα.
Αυτό που με νοιάζει είναι η κυβέρνηση να γράφει πολλά χιλιόμετρα, χιλιόμετρα δουλειάς και να μπορεί να εκφράζει πολιτικά, αυτό για το οποίο μίλησα χθες, μια πλατιά ευρεία κοινωνική συμμαχία της Ευρώπης, της λογικής, του ορθολογισμού, που απεχθάνεται την πόλωση, που θέλει έργα και όχι λόγια που απαιτεί από τους πολιτικούς, ειλικρίνεια, αποτέλεσμα και που ταυτόχρονα είναι σε θέση να συνθέτει και όχι να διχάζει.
Θα μείνω στα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της διακυβέρνησης, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Κρατική στήριξη έναντι των ανατιμήσεων

Σε ερώτηση για την κρατική στήριξη ενώπιον των ανατιμήσεων και αν υπάρχει ευρύτερος σχεδιασμός αν η ακρίβεια επιμείνει, ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της σχετικής συνέντευξης Τύπου, απάντησε ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο είναι ως επί το πλείστον εισαγόμενο και είναι ένα πρόβλημα το οποίο το αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες.
Κατ' αρχάς, είπε, στη χώρα μας είχαμε πληθωρισμό στο 1,9% έναντι 3% στην ευρωζώνη τον Αύγουστο.
«Πέρα από το ότι είναι ένα προσωρινό φαινόμενο, ενισχύσαμε σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα.
Εκεί ακριβώς αποσκοπούσε και αποσκοπεί η μείωση των φόρων.
Έχουμε στη διάθεσή μας εργαλεία όπως η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, λογαριάζουμε να τα ενεργοποιήσουμε μέχρι τον Ιούνιο του 2022.
Η δεύτερη γραμμή άμυνας είναι ο έλεγχος της αγοράς για τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του ανταγωνισμού.
Υπάρχει η σχετική νομοθεσία της αισχροκέρδειας», είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε:
«Κάνουμε μια πολύ σημαντική παρέμβαση στην περίπτωση του ρεύματος για να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις όποιες αυξήσεις. Έχουμε το δάχτυλό μας πάνω στον σφυγμό της κοινωνίας.
Κινούμαστε πριν χτυπήσει το πρόβλημα. Αύριο θα ανακοινωθούν τα μέτρα και μαζί τους η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης που δίνεται πολύ πιο στοχευμένα».

Τα μέτρα για τους νέους και η απάντηση στην σκληρή κριτική

Ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη σκληρή κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση για την πολιτική που ασκεί απέναντι στη νέα γενιά και το κατά πόσο είναι επαρκή τα μέτρα που ανακοίνωσε, τόνισε πως αναγνωρίζει τη μεγάλη δυσκολία που έχει συνολικά το πολιτικό σύστημα σήμερα να επικοινωνήσει με τη νέα γενιά.
Δεν θέλησε να σχολιάσει τις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης γιατί από τη μια επικρίνει την κυβέρνηση ότι τα δίνει όλα κι από την άλλη κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δίνει ψίχουλα.
Όμως εδώ υπάρχει ένα αντικειμενικό πρόβλημα, τόνισε.
Αυτά που δίνουν στους νέους είναι λιγότερα από αυτά που τους αξίζουν κι αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε στην πράξη.
Γι' αυτό και παρουσίασα ένα πλέγμα μέτρων που θέλει να προσφέρει στους νέους ίσες ευκαιρίες, καλύτερη πρόσβαση στη γνώση, εξωστρέφεια και κυρίως δυνατότητα συμμετοχής στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας. Τα μέτρα που εξαγγείλαμε είναι στοχευμένα και πρέπει να επικοινωνήσουμε το μήνυμα αυτό ίσως με συναντήσεις σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο των οποίων θα πρέπει και να ακούσουμε τους νέους.
Θα περίμενα την αντιπολίτευση, είπε ο πρωθυπουργός, να σχολιάσει αυτά που εξαγγείλαμε όπως το «πρώτο ένσημο».
Δίνουμε ένα κίνητρο, είναι σωστό ή λάθος αυτό. Είναι σωστό ή λάθος ότι δίνουμε ένα δικαίωμα πρόσβασης στην τεχνολογία;
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι πρέπει να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά στη λογική της οργανωμένης αποταμίευσης που θα τη διαχειρίζονται οι ίδιοι.
«Εγώ θα εξακολουθήσω να συνομιλώ με τη νεολαία και να προσπαθώ να προσαρμόζω τις πολιτικές μου στις απαιτήσεις τους» συμπλήρωσε.
Κλείνοντας την απάντησή του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή λέγοντας ότι είναι πρώτα και πάνω απ' όλα πολιτικές για τη νέα γενιά.

Ελληνοτουρκικά

«Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Erdogan στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, εξάλλου τα προγράμματά μας δεν συμπίπτουν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά.
«Η πολιτική μας έναντι της Τουρκίας δεν αλλάζει επιζητούμε καλές σχέσεις, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Γνωρίζουν όλοι ότι το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα είναι παντελώς αδιαπραγμάτευτο. Θεωρώ θετικό ότι το 2021 δεν είχε τις εντάσεις του 2020.
Μπορούμε να συνεργαστούμε περισσότερο στο προσφυγικό, εκεί εστιάστηκε και η πρόσφατη μεταξύ μας συζήτηση.
Εκεί υπάρχει βασική συμφωνία Ευρώπης-Ελλάδας και Τουρκίας», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης