Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στο πεδίο της οικονομίας η μάχη Μαξίμου - αντιπολίτευσης - Οι 6 κύριοι στόχοι και 7 προτεραιότητες της κυβέρνησης

Στο πεδίο της οικονομίας η μάχη Μαξίμου - αντιπολίτευσης - Οι 6 κύριοι στόχοι και 7 προτεραιότητες της κυβέρνησης
Σε non paper μετά τη ΔΕΘ, η κυβέρνηση αποδεικνύει την πρόθεση της για αντιπαράθεση στο μέτωπο της οικονομίας
Σχετικά Άρθρα

Η Κυβέρνηση με non paper ακριβώς μετά τη ΔΕΘ, δείχνει την προσήλωσή της να αντιπαρατεθεί με τις λοιπές πολιτικές δυνάμεις στο πεδίο της οικονομίας, έχοντας θέσει 6 συγκεκριμένους στόχους τόσο για φέτος όσο και για την επόμενη χρονιά. Το 2022, θεωρείται από Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από το οικονομικό επιτελείο ότι θα είναι έτος μεγάλης ανάπτυξης.
Οι στόχοι είναι οι εξής:
Πρώτον: Την επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, από εφέτος. Tο οικονομικό επιτελείο πιστεύει ότι ο διψήφιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα διατηρηθεί και το τρίτο τρίμηνο του 2021 ενώ το τελικό νούμερο της ανάπτυξης πιστεύεται ότι δεν θα πέσει κάτω από το 5,9%.
Δεύτερον: Τη βελτίωση της σύνθεσης του Α.Ε.Π., με σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, από εφέτος. Ο δείκτης αύξησης των εξαγωγών της ελληνικής οικονομίας είναι μεγαλύτερος κατά πολύ του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Τρίτον: Την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, εντός του 2022.
Τέταρτον: Την επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, εντός του 2022. Η προσπάθεια ξεκίνησε με το πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ 1, 2 και τον πρώην υφυπουργό Γιώργο Ζαββό και πάνω στη γραμμή αυτή θα συνεχίσει και ο κ. Σταικούρας που πήρε πλέον τις αρμοδιότητες αυτές.
Πέμπτον: Την επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 2023. Μέσα στο 2022 θα γίνει η συζήτηση πανευρωπαϊκά για το στόχο που θα τεθεί πλέον στις κυβερνήσεις που έχουν υποχρέωση να παράγουν πρωτογενή πλεονάσματα. Ωστόσο, υπάρχει μία αρνητική εξέλιξη. Ο ηγέτης του SPD της Γερμανίας και για πολλούς νέος καγκελάριος, Ολαφ Σολτς είναι υπέρ της ιδέας των σκληρών δημοσιονομικών πολιτικών.
Έκτον: Την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, το 2023.
Η κυβέρνηση, έχοντας στο μυαλό της ότι διαθέτει έναν ακόμα χρόνο δημοσιονομικής ελευθερίας και με τα νέα εργαλεία χρηματοδότησης που διαθέτει, έχει θέσει 7 προτεραιότητες:
Πρώτη: Η στοχευμένη ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και ανέργων. Ειδικότερα, τώρα που όπως φαίνεται η πανδημία χτυπάει εκ νέου την ελληνική κοινωνία και οικονομία.
Δεύτερη: Η περαιτέρω μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Σκοπός της είναι να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα, να ελαφρυνθεί η μεσαία τάξη η οποία έχει και εξαιρετικά μεγάλη εκλογική δύναμη…
Τρίτη: Η διατήρηση ισχυρών ταμειακών αποθεμάτων, τα οποία σήμερα υπερβαίνουν τα 40 δισ. Ευρώ που δημιουργήθηκαν μέσα από νέες εκδόσεις ομολόγων με μηδενικά σχεδόν επιτόκια.
Τέταρτη: Η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Αυτό, ωστόσο, παραμένει ερωτηματικό και εξαρτάται από τον κρίσιμο πυλώνα των τραπεζών.
Πέμπτη: Η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Ήδη τελευταία πραγματοποιήθηκαν 2 δυναμικές ιδιωτικοποιήσεις, της ΔΕΠΑ Υποδομών και του μειοψηφικού πακέτου του ΔΕΔΔΗΕ συνολικού τιμήματος περίπου 3 δις ευρώ.
Έκτη: Η αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, με αιχμή το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το νέο ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους περίπου 78 δισ. ευρώ μέχρι το 2027. Μέσα στο 2022 θα συμβασιοποιηθούν πάρα πολλά έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο Ταμείο.
Έβδομη: Η ενεργός συμμετοχή της χώρας, στις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες με προτεραιότητα στην πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης