Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πέτσας: Συγκυριακό φαινόμενο οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά

Πέτσας: Συγκυριακό φαινόμενο οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά
Δεν είμαστε ακόμα στο επίπεδο να μην μπορεί να απορροφηθεί αυτή η αύξηση είπε ο κ.Πέτσας
Σχετικά Άρθρα

Συγκυριακό φαινόμενο χαρακτήρισε τις ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος έκανε λόγο για «εισαγόμενο πληθωρισμό».
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ.Πέτσας είπε πως δεν είμαστε ακόμη στο επίπεδο να μην μπορεί να απορροφηθεί αυτή η αύξηση, τονίζοντας ότι «οι αυξήσεις στον τομέα της εστίασης δεν θα πρέπει να μετακυληθούν εξ’ ολοκλήρου στους καταναλωτές για δύο λόγους».
«Πρώτον, εδώ και καιρό, ιδίως στην εστίαση, η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, οπότε είχαμε ενισχύσει εμμέσως τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων γιατί δεν είδαμε μείωση τιμών».
Δεύτερον, έχουμε να κάνουμε με το πακέτο που έχει να κάνει με την προστασία από τις ανατιμήσεις της ενέργειας που πιστεύουμε ότι θα προστατεύσει για κάποιο χρονικό διάστημα τους επαγγελματίες ώστε να μην μετακυλήσουν αυτό το κόστος στους καταναλωτές, με τη λογική ότι είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο που μέσα σε κάποιους μήνες θα ξεπεραστεί.
Αν μιλάμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα χρειάζεται κάποια αναθεώρηση» είπε ο κ.Πέτσας.

Ακρίβεια στο ρεύμα

Σχετικά με το θέμα της ενεργειακής ακρίβειας, ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι «υπάρχει μια επιβράδυνση της απότομης ανάπτυξης που υπήρξε τους προηγούμενους μήνες τουλάχιστον στις ΗΠΑ και την Ευρώπη μετά την ευφορία που προκάλεσε η άρση των πρώτων lockdown», ενώ όπως είπε η επιβράδυνση αυτή θα επηρεάσει σίγουρα και τις τιμές των αγαθών και της ενέργειας παγκοσμίως.
Όσον αφορά τυχόν νέα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι είναι πιθανό, εφόσον οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι πολύ ισχυροί.
«Το επόμενα χρόνια, πιστεύω, ότι θα είναι χρόνια οικονομικής ανάπτυξης για την Ελλάδα και πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο βλέπει τις διαφορές ανάμεσα στις εκτιμήσεις και την πραγματικότητα που είναι πολύ καλύτερη.
Το όποιο περιθώριο υπάρχει για στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας θα διατεθεί.
Ας περιμένουμε λίγο τον προϋπολογισμό.
Όλα τα επόμενα βήματα, με πρώτο αυτό του προϋπολογισμού, θα πλησιάζουμε ακόμα ένα βήμα προς την άρση εκτάκτων επιβαρύνσεων, όπως το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης που επιβλήθηκαν τα χρόνια των μνημονίων.
Αν θα είναι καθολικό ή πιο στοχευμένο, αυτό θα εξαρτηθεί από τις δημοσιονομικές δυνατότητες που θα υπάρξουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης