Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νέο κατώτατο μισθό το 2022 φέρνει η κυβέρνηση άρον άρον – Το καλύτερο σενάριο να αγγίξει τα 750 ευρώ

Νέο κατώτατο μισθό το 2022 φέρνει η κυβέρνηση άρον άρον – Το καλύτερο σενάριο να αγγίξει τα 750 ευρώ
Ξεκινάει μέχρι τέλος χρόνου η συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους για τον κατώτατο μισθό
Σχετικά Άρθρα

Σε μία κίνηση εντυπωσιασμού θα προβεί ο Πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο το επόμενο διάστημα, την οποία σας είχαμε ουσιαστικά προαναγγείλει με ειδικό θέμα στο bankingnews (BN)

Θέμα χρόνου να αξιοποιήσει τον χαμηλό κατώτατο ο ΣΥΡΙΖΑ


Μετά την E-food και το στρίμωγμα της κυβέρνησης για το θέμα των εργασιακών σχέσεων των delivery, ήταν βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έφερνε το θέμα του κατώτατου μισθού ως συνέχεια της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ για κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ.
Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ συσχέτισε την αύξηση του κατώτατου μισθού και με τη ακρίβεια και τις ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα.
Ασφαλώς, το οικονομικό επιτελείο δεν μπορούσε να μείνει έτσι καθώς μετά τη «νίκη» των εργατών της e-food και την μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου ήξερε ότι θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα ώστε να μην κερδίσει τις εντυπώσεις ο Αλέξης Τσίπρας στα εργασιακά και κυρίως στα θέματα κοινωνικής πολιτικής.

Ξεκινάει μέχρι τέλος χρόνου η συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους


Έτσι, το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει τον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να επέλθει συμφωνία για το ύψος του κατώτατου μισθού.
Βεβαίως, μέχρι τώρα έχει συμφωνηθεί για το 2022 να ισχύσει η αύξηση του κατά 2% με νομοθετική ρύθμιση.
Ωστόσο, η απόφαση πάρθηκε όταν είχαμε ύφεση γύρω στο -8%.
Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί σε αύξηση του μισθού εις το διπλάσιο της ανάπτυξης άρα εάν η ανάπτυξη κινηθεί για το 2021 γύρω στο 7-8% τότε η αύξηση του μισθού θα είναι γύρω στο 14-15%. Δηλαδή μπορεί να φτάσει, αναλόγως το σενάριο 740-747 ευρώ από 650 ευρώ που είναι τώρα.

Αντιδράει ο ΣΕΒ, πρέπει να σταθμιστεί η ανάπτυξη στη χώρα


Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι αρκετοί εταίροι θα αντιδράσουν σε αυτό το ύψος αύξησης.
Η κυβέρνηση προκειμένου να μην δημιουργήσει ρήγμα στις συνομιλίες θα προτείνει η αύξηση αυτή να «τρέξει» το δεύτερο εξάμηνο του 2022 ή στην καλύτερη περίπτωση μετά το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Για παράδειγμα, ο ΣΕΒ θεωρεί ότι η ανάπτυξη είναι ονομαστική, όχι πραγματική και οφείλεται σε ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.
Ωστόσο και η κυβέρνηση δεν θέλει να παρουσιαστεί ανακόλουθη απέναντι στο ελληνικό λαό, πόσο μάλλον να αφήσει τον Α.Τσίπρα να ανακάμψει σε ένα τομέα που αφορά πολύ κόσμο.
Βέβαια ο Τσίπρας έχει πει για άμεση ρύθμιση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ αλλά σύμφωνα με το νόμο θα πρέπει να έχει επέλθει συμφωνία των εταίρων της εργοδοσίας αλλά και των εργαζομένων, μέσω ενός μηχανισμού που έχει ακολουθήσει και ο ίδιος στην διακυβέρνησή του.

Πρόσθετο δημοσιονομικό βάρος από την αύξηση


Η αύξηση του κατώτατου μισθού, παρόλα αυτά, δημιουργεί και δημοσιονομικό πρόσθετο βάρος.
Όταν αυξάνεται ο κατώτατος μισθός αυξάνονται τα επιδόματα και κυρίως το επίδομα ανεργίας που είναι συνδεδεμένο με το μισθό. Ωστόσο, ακόμα δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί πόσο θα είναι αυτό το βάρος από την στιγμή που έχουμε σταδιακή μείωση της ανεργίας και των εγγεγραμμένων στο μητρώο του ΟΑΕΔ.

Πιθανόν έτος εκλογών το 2022, πρέπει να έχει ψηφιστεί νέος κατώτατος μισθός 


Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θέλει να έχει νέο κατώτατο μισθό μέσα στο 2022 καθώς εκτός των άλλων το επόμενο έτος θα καθορίσει ιδιαίτερα το πολιτικό σκηνικό, χωρίς να αποκλείονται και οι εκλογές το φθινόπωρο του έτους αυτού.
Και «δένει» και με την οικονομική ανάπτυξη που περιμένει η κυβέρνηση συνδυαστικά με τις μεγάλες επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης