Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεμιστοκλέους (γ.γ. Υγείας): Απώτερος στόχος να εξελιχθεί ο ιός ως μια «βαριά γρίπη» που δεν θα επιβαρύνει το ΕΣΥ

Θεμιστοκλέους (γ.γ. Υγείας): Απώτερος στόχος να εξελιχθεί ο ιός ως μια «βαριά γρίπη» που δεν θα επιβαρύνει το ΕΣΥ
Περισσότεροι από 6.440.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, αναφέρει ο Μ. Θεμιστοκλέους

«Ο απώτερος, στόχος μας είναι να εξελιχθεί ο ιός ως μια «βαριά γρίπη» που δεν θα επιβαρύνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την κοινωνική μας ζωή», τονίζει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, σημειώνοντας ότι «περισσότεροι από 6.440.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, το 61% δηλαδή του γενικού πληθυσμού και το 70% του ενήλικου πληθυσμού».
«Ο απώτερος στόχος είναι να έχει εμβολιαστεί ο αριθμός εκείνος, που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα χωρίς γενικευμένα lock-down και χωρίς σημαντικό αριθμό νοσηλειών, διασωληνωμένων και θανάτων από τον ιό», υπογραμμίζει ο κ. Θεμιστοκλέους σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο οποίος και δηλώνει αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να ελέγξουμε την πανδημία.
«Στόχος παραμένει να εμβολιαστούν όσοι περισσότεροι γίνεται και ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες που είναι πιο ευπαθείς και ευάλωτοι στον ιό», σημειώνει και προσθέτει ότι «μέχρι στιγμής στους άνω των 50 ετών έχει εμβολιαστεί σχεδόν το 80%, δηλαδή 8 στους 10 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί».

Για αντιεμβολιαστές

Ο ίδιος σημειώνει πως «μεταξύ των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας υπάρχουν και οι αντιεμβολιαστές που είναι πιο δύσκολο να πειστούν, αλλά και όσοι ακόμα διστάζουν, οι οποίοι έχουν αναβάλει τον εμβολιασμό τους για διάφορους λόγους και εδώ στοχεύουμε εμείς ώστε να ενημερωθούν και να αντιληφθούν τα οφέλη που θα αποφέρει ο εμβολιασμός και σε εκείνους και σε όλη την κοινωνία».
Αφού επισημαίνει ότι «ποτέ δεν υποτιμήθηκε η δυναμική των αντιεμβολιαστών», αναφέρει πως «αντιεμβολιαστές υπάρχουν σε κάθε χώρα. Σε άλλες χώρες είναι μεγαλύτερο το ποσοστό των αντιεμβολιαστών από την δική μας. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Σε κάποιες χώρες, που ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα τον εμβολιασμό, λόγω της επάρκειας των εμβολίων, όπως στο Ισραήλ, καταγράφονται περίπου τα ίδια ποσοστά πληθυσμού που δεν έχει εμβολιαστεί, ακόμη και στις ΗΠΑ, όπου υπάρχει αναπτυγμένο δίκτυο αντιεμβολιαστών, οπότε αντιλαμβανόμαστε ότι τα ποσοστά εμβολιασμού εξαρτώνται από πολλούς λόγους.
Οι προεκτάσεις του φαινομένου των αντιεμβολιαστών είναι σαφώς ένα ανησυχητικό γεγονός και είναι αρκετά δύσκολο να το αντιμετωπίσουμε».

Για τρίτη δόση

‘Ήδη 30.000 άτομα έχουν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση, όπως αναφέρει ο κ. Θεμιστοκλέους.
Υπενθυμίζει ότι η τρίτη δόση εμβολίου έχει ξεκινήσει από τις 14 Σεπτεμβρίου για τα άτομα που βρίσκονται σε ανασοκαταστολή και την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου άνοιξε η πλατφόρμα για τους πολίτες άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς, που έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους.

Εμβολιασμός παιδιών - Στο πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί στα ιατρεία

Προχωράει κανονικά ο εμβολιασμός των παιδιών στα εμβολιαστικά κέντρα και ήδη έχουν εμβολιαστεί 165.000 παιδιά 12-17 ετών, το 25% των ηλικιών αυτών, σύμφωνα με τον Μ. Θεμιστοκλέους.
Ο ίδιος εκτιμά ότι στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα έχουν ξεκινήσει οι πρώτοι εμβολιασμοί στα ιατρεία των παιδιάτρων.

Θωρακισμένο το σύστημα των εμβολιασμών

Επαναλαμβάνει ότι το σύστημα του εμβολιαστικού προγράμματος είναι θωρακισμένο.
Όπως εξηγεί «έχουμε ψηφιοποιήσει τη διαδικασία από την μια άκρη έως την άλλη και έχουμε κινητοποιήσει όλους τους μηχανισμούς, την Αρχή Διαφάνειας, τις αστυνομικές δυνάμεις, τις εισαγγελικές και κάθε άλλο μηχανισμό, οπού αυτό κρίθηκε και κρίνεται σκόπιμο, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο αυτό στο μικρότερο δυνατό βαθμό.
Αυτή τη στιγμή οι εικονικοί εμβολιασμοί που έχουν πραγματοποιηθεί είναι σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις και είναι ελάχιστες μπροστά στο μέγεθος των εμβολιασμών. Χαρακτηριστικά η μεγαλύτερη περίπτωση που έχουμε αντιμετωπίσει με απόλυτη διαφάνεια και τηρώντας κάθε πρωτόκολλο για αυτές τις περιπτώσεις, είναι στο Κ.Υ Παλαμά. Οι έλεγχοι συνεχίζονται κανονικά και δεν υπάρχει η παραμικρή ανοχή σε τέτοιου είδους περιστατικά».
Για αντιγριπικό εμβολιασμό
Σημειώνει ότι την Παρασκευή 1/10 ξεκίνησε η συνταγογράφηση για το εμβόλιο κατά της γρίπης.
Στη χώρα μας σύμφωνα με τον προγραμματισμό, όπως αναφέρει, θα διατεθούν 4,5 εκατομμύρια εμβόλια και ήδη έχουμε παραλάβει 1,7 εκατομμύρια.
Προσθέτει ότι το αντιγριπικό εμβολιο μπορεί να χορηγηθεί οποιαδήποτε μέρα, πριν ή μετά το εμβόλιο Covid-19, ακόμη και την ίδια μέρα.

Η επόμενη μέρα

«Η Επιχείρηση «Ελευθερία» μας δείχνει το δρόμο για την επόμενη ημέρα. Τα κεκτημένα του εμβολιαστικού μας σχεδίου θα αποτελέσουν τη βάση για μία νέα εποχή. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του εμβολιαστικού σχεδίου είναι η ψηφιοποίηση των διαδικασιών από την είσοδο των εμβολίων στη χώρα μέχρι το τελικό «τσίμπημα», την καταχώρηση του εμβολιασμού στο tablet στο εμβολιαστικό κέντρο και την έκδοση των πιστοποιητικών. Το σύστημα Υγείας απέκτησε μια νέα σχέση με την τεχνολογία κυρίως όμως απέκτησε μία νέα σχέση με τον πολίτη και αυτά αποτελούν σπουδαία παρακαταθήκη για το Εθνικό Σύστημα Υγείας του μέλλοντος», υπογραμμίζει ο κ. Θεμιστοκλέους.
Μεταξύ άλλων, αναφέρει πως η ψηφιοποίηση αποτελεί βασικό βραχίονα των νέων αλλαγών, ενώ «εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας όπως η άυλη συνταγογράφηση και η τηλεϊατρική θα μας δώσουν τον παλμό της νέας ψηφιακής εποχής. Ο ψηφιακός φάκελος του ασθενή, επίσης, είναι πρώτη μας προτεραιότητα. Κάθε ψηφιακό εργαλείο αποτελεί κλειδί για τις επόμενες μεταρρυθμίσεις».
«Στόχος μας είναι ένα νέο ψηφιοποιημένο σύστημα με τη συμμετοχή και τη συνεργασία του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, που θα παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους συμπολίτες μας και θα περιλαμβάνει την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στη Δευτεροβάθμια, στην μετανοσοκομειακή φροντίδα, στην κατ οίκον φροντίδα, έτσι ώστε να έχουμε μια συνεχή και ολιστική αντιμετώπιση της ασθένειας», καταλήγει ο κ. Θεμιστοκλέους.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης