Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεραπετρίτης: Δραστικές παρεμβάσεις για το κύμα ακρίβειας - Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για παρελάσεις, αλλαγές στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων

Γεραπετρίτης: Δραστικές παρεμβάσεις για το κύμα ακρίβειας - Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για παρελάσεις, αλλαγές στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων
«Η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού βρίσκεται πάντα στις επιλογές της κυβέρνησης. Αλλά αυτό δεν είναι του παρόντος», ανέφερε ο Γ. Γεραπετρίτης

Στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των αυξήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, αλλά και στον κατώτατο μισθό, αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος δεν παρέλειψε να κάνει αναφροά  στην πανδημία και το θέμα των παρελάσεων.
Ο κ. Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega», σημείωσε πως «υπάρχει σημαντικό κύμα ανατιμήσεων. Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και οφείλεται στη γρήγορη ανάκαμψη από το κύμα του κορωνοϊού. Στην Ευρώπη έχουμε μέσο όρο πληθωρισμού γύρω στο 3,5%, η Ελλάδα ευτυχώς είναι λίγο πάνω από το 2%».
«Πρέπει, βεβαίως, να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και θα γίνουν πολύ δραστικές παρεμβάσεις», πρόσθεσε και υπενθύμισε ότι «χθες ψηφίστηκε το πρώτο κύμα μέτρων για την επιδότηση του λογαριασμού του ηλεκτρικού. Από τον επόμενο λογαριασμό θα δουν οι πολίτες τις μειώσεις πάνω στις αυξήσεις, θα απορροφηθεί το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων. Ακόμα ψηφίστηκε διάταξη και θα υπάρξει επιδότηση και για το φυσικό αέριο. Γίνεται συνολική προσπάθεια να έχουμε καταπολέμηση της ακρίβειας στην πηγή».
Όπως είπε, με Κοινή Υπουργική Απόφαση από τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Οικονομικών «τις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπάρχει πολύ αναλυτική ενημέρωση σε σχέση με την έκπτωση που θα υπάρξει».

Για κατώτατο μισθό

Συμπλήρωσε δε, ότι τη Δευτέρα 4/10 «στο Υπουργικό Συμβούλιο θα έχουμε μια πρώτη γεύση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, η εικόνα είναι πολύ ενθαρρυντική, θα έχουμε σημαντική αύξηση της ανάπτυξης», αλλά και πως «έχουμε μια πραγματική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, βεβαίως δεν έχουν υπάρξει μεγάλες αυξήσεις μισθών, από την άλλη το πραγματικό εισόδημα των πολιτών έχει αυξηθεί: μειώθηκε δραστικότατα η φορολογία σε όλους τους τομείς, ιδίως στη μεσαία τάξη, υπήρξε σημαντικότατη μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές, πολύ μεγάλη αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων, 30 δισ.».
«Για τον κατώτατο μισθό, ανάλογα με τα δημοσιονομικά δεδομένα και εφόσον υπάρξει αύξηση δημοσιονομική που θα μας δώσει χώρο, θα υπάρξει δίκαιο μέρισμα για τους πολίτες», πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θα πάει ποτέ «σε μια πλειοδοσία εύκολων παροχών» και επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση αναφέροντας ότι «υπάρχουν δύο "πραγματικότητες ΣΥΡΙΖΑ", η πρώτη τι συνέβη κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης και η δεύτερη, τι θα έπραττε αν δεν τον προλάβαιναν οι εκλογές: το δεύτερο είναι στο φαντασιακό της αντιπολίτευσης, αλλά για το πρώτο μπορούμε να συζητήσουμε για τις επιπλέον 30 φορολογίες που επιβλήθηκαν».

Όχι μικροκομματική εκμετάλλευση απέναντι στο φασισμό

Κάνοντας αναφορά στα όσα έγιναν στα σχολεία της Σταυρούπολης και του Ευόσμου, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «σε κάθε περίπτωση που υπάρχει μια μεγάλη κοινωνική, είτε οικονομική, είτε κρίση υγείας είτε εθνική κρίση, πάντοτε ενδημούν φαινόμενα άκρων -και στην περίπτωση αυτή πιθανότατα να έχουμε μια αναβάθμιση του φασιστικού φαινομένου».
Παρέπεμψε στη «συστηματική προσπάθεια από την Πολιτεία, που ξεκινά από τις αρχές της δεκαετίας του 2010, η οποία κατέληξε εν τέλει στο να έχουμε το πολύ σημαντικό για το πολίτευμα, να βρίσκεται η Χρυσή Αυγή εκτός της Βουλής και στο περιθώριο, με τα ηγετικά της στελέχη να βρίσκονται σήμερα κρατούμενα στη φυλακή».
Όπως είπε, «όταν υπάρξουν τέτοια φαινόμενα, σύσσωμο το πολιτικό σύστημα θα σταθεί απέναντι. Ήταν η κυβερνώσα παράταξη, η οποία πρώτα από όλα δημιούργησε οικονομική ασφυξία στη Χρυσή Αυγή, συνέλαβε και επί ημερών της Νέας Δημοκρατίας πήγαν τα στελέχη στη φυλακή».
Συμπλήρωσε πως «η μικροκομματική εκμετάλλευση των ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τον ολοκληρωτισμό και το φασισμό, δεν προσιδιάζει. Πρέπει όλοι να σταθούμε απέναντι στα φαινόμενα αυτά, ο φασισμός είναι, δυστυχώς, ένας βάκιλος, ο οποίος βρίσκεται πάντοτε μέσα στην κοινωνία και υπό συνθήκες μπορεί να ανακάμψει. Έχω την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει βγει πολύ ώριμη από τις κρίσεις».

Για Θεσσαλονίκη και παρελάσεις

Για τα μέτρα στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Γεραπετρίτης εξήγησε ότι «δεν πρόκειται για lockdown στη Θεσσαλονίκη, αλλά για κάποιες απαγορεύσεις, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας κάποιες ώρες, και η απαγόρευση της μουσικής».
Κατά τον ίδιο, «έχει αποδειχτεί ότι υπήρξε μείωση κρουσμάτων όταν εφαρμόστηκαν αυτά τα μέτρα. Φέτος, ακριβώς επειδή υπάρχει η δυνατότητα του εμβολιασμού, δεν έχουμε τη δυνατότητα να πάμε σε καθολικούς περιορισμούς. Γίνονται κάποιες παρεμβάσεις γεωγραφικά, κάποια στιγμή θα εκλείψουν και αυτές. Έχει σημασία να ενθαρρύνουμε τον εμβολιασμό».
Ζήτησε «να ενθαρρύνουμε τον εμβολιασμό», κάνοντας και τη διασύνδεση ότι οι περιοχές που εμφανίζουν μικρό ποσοστό εμβολιασμού, έχουν και υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων.
Για το θέμα των παρελάσεων, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι θα ληφθούν αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα.
Όπως είπε, «θα μελετήσουμε επίκαιρα δεδομένα και θα ληφθούν αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα», αν και σε κάθε περίπτωση «υπάρχει η σκέψη να μην έχουμε την παρέλαση με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με τη μεγάλη συνάθροιση κοινού»,υπενθυμίζοντας τη στρατιωτική παρέλαση που έγινε πέρυσι στην Αθήνα την 25η Μαρτίου και η οποία «ενίσχυσε το εθνικό φρόνημα χωρίς κατ' ανάγκην να έχει υψηλό συγχρωτισμό.
«Αν υπάρξει ανάγκη να προφυλαχτούμε, είναι προφανές ότι θα πάρουμε μέτρα. Ό,τι αποφασιστεί για τη στρατιωτική παρέλαση θα αφορά και στις μαθητικές παρελάσεις», ξεκαθάρισε.

Αλλαγές στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων

Κληθείς να αναφερθεί στις επικείμενες αλλαγές στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την πανδημία, υπογράμμισε ότι για τις όποιες αλλαγές στο υπουργείο Υγείας θα υπάρξουν ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα.
«Για τις όποιες αλλαγές θα υπάρξουν στο υπουργείο Υγείας, θα υπάρξουν ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα. Όπως αντιλαμβάνομαι δε θα είναι ριζικές αλλαγές. Θα υπάρχει συμβουλευτική ομάδα που αποτελείται από υγειονομικούς, τις τελικές αποφάσεις τις λαμβάνει η πολιτεία», ανέφερε.

Στο τραπέζι πάντα η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Ακόμη, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμισε ότι «η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού βρίσκεται πάντα στις επιλογές της κυβέρνησης. Αλλά αυτό δεν είναι του παρόντος».

Ομπρέλα προστασίας η συμφωνία με τη Γαλλία – Μουδιασμένη η Τουρκία

Για τη συμφωνία με τη Γαλλία, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι «μάς παρέχει μια πολύ μεγάλη δυνατότητα αμοιβαίας συνεργασίας, δίνει μια ομπρέλα προστασίας στην ανατολική Μεσόγειο και ιδίως στη χώρα μας. Είναι αναμενόμενο να υπάρξει αντίδραση εκ μέρους της Τουρκίας, ήταν μια μουδιασμένη αντίδραση, δεν ικανοποιήθηκαν από το γεγονός ότι μια σημαντική υπερδύναμη, όπως είναι η Γαλλία, παρέχει τη σαφή αυτή στήριξη στην Ελλάδα».
Πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος Erdogan δεν βλέπει με καλό μάτι τις πολύ μεγάλες διπλωματικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα», αλλά και πως «είναι προς όφελος και της Τουρκίας και της Ελλάδας να μην έχουμε εντάσεις. Εμείς ξεκινάμε τις συζητήσεις και θέλουμε το διάλογο με μία προϋπόθεση και παραδοχή: το Διεθνές Δίκαιο. Όποιος έχει μαζί του το Διεθνές Δίκαιο, δεν μπορεί να φοβάται το διάλογο».
Κληθείς να απαντήσει εάν επίκειται μια νέα κρίση στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, ο υπουργός Επικρατείας αφού υπογράμμισε ότι δεν θέλει να πιστέψει κάτι τέτοιο, είπε πως «σε κάθε περίπτωση η χώρα είναι πιο προετοιμασμένη από ποτέ για οποιοδήποτε ενδεχόμενο», με πολύ μεγάλη επιχειρησιακή αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και σημαντική αναβάθμιση της διπλωματίας την ίδια στιγμή.

Δεν θα γίνουν εκλογές

Ακόμη, επανέλαβε ότι «δεν είναι καθόλου στις προθέσεις της κυβέρνησης να πάει σε εκλογές, εμείς έχουμε άλλο υπόδειγμα διακυβέρνησης, έχουμε σεβασμό στους θεσμούς», ενώ και «η κοινωνία αναζητά άλλα πράγματα και όχι αλλαγή του πολιτικού σκηνικού».
«Δεν είναι καθόλου στις προθέσεις της κυβέρνησης να πάει σε εκλογές. Την απόφαση λαμβάνει ο πρωθυπουργός. Η πεποίθηση που έχω είναι ότι δεν θα γίνουν εκλογές, και δεν υπάρχει και λόγος να υπάρξουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για επιτελικό κράτος

Τέλος, για το επιτελικό κράτος, ανέφερε πως η λειτουργία του κράτους εν γένει τα τελευταία δύο χρόνια έχει αλλάξει και καταθέτοντας τα προτάγματα της επόμενης περιόδου, εξέφρασε την επιθυμία του «να τρέξουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με την κάθετη οργάνωση του κράτους, δηλαδή να δούμε πραγματική αναμόρφωση - όπως αυτή που είδαμε στο κεντρικό κράτος - και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην αποκεντρωμένη διοίκηση».
«Θέλουμε μια νέα μορφή επιτελικού κράτους, Δήμοι και Περιφέρειες να είναι στην υπηρεσία του πολίτη με καθαρές αρμοδιότητες και καθαρά οικονομικά», ανέφερε.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης