Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χωρίς μέτρα οι «κόκκινες» περιοχές - Απόλυτη ελευθερία για εμβολιασμένους - Η γνωμοδότηση της Επιτροπής

Χωρίς μέτρα οι «κόκκινες» περιοχές - Απόλυτη ελευθερία για εμβολιασμένους - Η γνωμοδότηση της Επιτροπής

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα ισχύουν για 15 ημέρες - Απόλυτη ελευθερία για τους εμβολιασμένους σε εστίαση και ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα
Το τέλος των μίνι lockdown (απαγόρευση κυκλοφορίας και μουσικής) ακόμα και στις «κόκκινες» περιοχές αλλά και την απόλυτη ελευθερία όσων έχουν εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Πιο αναλυτικά, οι «κόκκινες» περιοχές θα έχουν το χαρακτηριστικό της ενημέρωσης και δεν θα συνοδεύονται από επιπλέον μέτρα. Κατά συνέπεια, καταργείται το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας για συγκεκριμένες ώρες, αλλά και το μέτρο της απαγόρευσης της μουσικής στην εστίαση.
Την ίδια στιγμή, όσοι έχουν επιλέξει να εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό δεν υπόκεινται σε κάποιο περιορισμό. Στο πλαίσιο αυτό, η διασκέδαση και η εστίαση θα είναι ελεύθερες για τους εμβολιασμένους.
Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, τα μέτρα θα έχουν ισχύ 15 ημέρες και θα επαναξιολογούνται και σε πρώτη φάση θα αρχίσει η εφαρμογή τους από το Σάββατο 9 Οκτωβρίου.

Εστίαση

Όσον αφορά την εστίαση, όπου οι χώροι είναι για τους πλήρως εμβολιασμένους, δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός. Το προσωπικό θα τηρεί όλα τα μέτρα (μάσκα και αντισηπτικό).

Το καθεστώς ελευθερία μπορέι να ισχύσει και για ανοικτούς χώρους αρκείς να γίνουν αμιγώς για εμβολιασμένους.
Ωστόσο, το πλαίσιο θα είναι ιδιαίτερα αυστηρό σε όσους επιλέξουν να δέχονται και μη εμβολιασμένους πελάτες ή πελάτες που δεν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, καθώς στους μεικτούς χώρους οι περιορισμοί ισχύουν ως έχουν.

Γκάγκα: Χάσαμε νεαρό παιδί στη Λάρισα

Παίρνοντας τον λόγο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα κάλεσε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν. «Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε τον εμβολιασμό σε κανέναν. Το εμβόλιο είναι ασφαλές. Χάσαμε νεαρό παιδί στην Βόρεια Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως επεσήμανε, όπου υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, τόσο λιγότερες είναι οι ανάγκες νοσηλείας. Π.χ. στη Βόρεια Ελλάδα από τους 55 που βρίσκονται σε ΜΕΘ μόλις 2 είναι εμβολιασμένοι.
Παράλληλα, η κ. Γκάγκα υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμός προλαμβάνει τη σοβαρή νόσηση, καθώς η πιθανότητα μειώνεται 20 φορές. «Έχει πιεστεί κοντά δύο χρόνια τώρα το σύστημα υγείας, και αυτό είναι πιο έντονο στη Βόρεια Ελλάδα.
Ας είμαστε προσεκτικοί, είναι σημαντικό να μην έχουμε τα πολλά κρούσματα που είχαμε πέρσι. Εκτός από τους ασθενείς με κορωνοϊό έχουμε και όλους τους άλλους ασθενείς» τόνισε.

Η γνωμοδότηση της Επιτροπής


Η γνωμοδότηση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων που έχει στη διάθεση του το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο αναφέρει τα εξής σε σχέση με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν: «Με βάση τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στην μειωμένη πιθανότητα νόσησης, μετάδοσης της νόσου, σοβαρής εκδήλωσης της νόσου και νοσηλείας σε ΜΕΘ ή θανάτου για εμβολιασμένους, η Επιτροπή αντιμετωπίζει θετικά την άρση όλων των ισχυόντων περιορισμών στους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης στους οποίους ήδη έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι. Παράλληλα, τα μέλη της Επιτροπής συστήνουν την διατήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.
Τα μέλη της Επιτροπής εισηγήθηκαν όπως εντός του επομένου δεκαπενθημέρου και στο ίδιο πνεύμα, να εξετασθούν συνολικά και οι λοιπές δραστηριότητες και τα ισχύοντα σε αυτές μέτρα με σκοπό την απλούστευση και ομογενοποίηση των ισχυόντων πρωτοκόλλων.
Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή συνεχίζει αδιάλειπτα την επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας και σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαίο θα εισηγηθεί τα ανάλογα μέτρα εφόσον χρειάζεται.
Τέλος, τονίστηκε πως στο πλαίσιο της κοινωνικής συνοχής οι υφιστάμενοι περιορισμοί για μη εμβολιασμένους δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα αποσκοπούν στην προστασία τους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης