Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεραπετρίτης: Δεν είπα "φρεγάτες ή αναδρομικά"- Δίπλα στους πολίτες για όσο διατηρηθούν οι υψηλές τιμές - Εξετάζεται η αναβαλλόμενη εξόφληση λογαριασμών

Γεραπετρίτης: Δεν είπα

«Δεν είπα “φρεγάτες ή αναδρομικά” - Πρόκειται περί απίστευτης φαιδρότητας», είπε ο Γ. Γεραπετρίτης

Στα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, κυρίως στον τομέα της ενέργειας, αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος γνωστοποίησε  ότι μελετάται να υπάρξει μετάθεση των λογαριασμών για τα καύσιμα θέρμανσης ή να προβλεφθεί εξόφληση τους με δόσεις.
«Είναι κάτι που μελετάται, το ζήτημα της αναβαλλόμενης καταβολής ή της τμηματικής καταβολής των λογαριασμών, που θα είναι μια μεγάλη ανακούφιση για τα νοικοκυριά. Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να δούμε και την ρευστότητα και τα ταμειακά διαθέσιμα για την βιωσιμότητα των εταιρειών. Είναι κάτι που έχει να κάνει με την ισορροπία της αγοράς. Είναι κάτι που μελετάται. Πάντως, θα γίνει ότι πρέπει για την στήριξη των νοικοκυριών», υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Να ανακληθεί η φράση

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στην  φράση «θέλετε φρεγάτες ή τα αναδρομικά σας;», που του αποδόθηκε από τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων την Παρασκευή, προειδοποιώντας και με προσφυγή στη δικαιοσύνη, εάν δεν ανακληθεί, σημειώνοντας μάλιστα ότι «πρόκειται περί απίστευτης φαιδρότητας».
«Πρόκειται περί απίστευτης φαιδρότητας, δεν θέλω καν να το σχολιάσω και εκτιμώ ότι η φράση που ειπώθηκε, θα ανακληθεί διότι διαφορετικά θα υπάρξουν νόμιμες συνέπειες για το ζήτημα αυτό. Είναι αυτονόητο ότι δεν υπάρχει καμία διάζευξη για τα ζητήματα αυτά. Το τι κάνει η κυβέρνηση με τα εξοπλιστικά, τις Ένοπλες Δυνάμεις, είναι κάτι πέρα και πάνω από τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καταβολή αναδρομικών. Είναι κάτι (σ.σ. η ενίσχυση της εθνικής άμυνας) που το έχει απόλυτα ανάγκη η χώρα, βρισκόταν σε τεράστια επιχειρησιακή ύφεση τα τελευταία χρόνια»,  τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Περί ακρίβειας

Ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε, σε συνέχεια των ανακοινώσεων που έγιναν, ότι «έχουμε μια αύξηση του συνολικού πακέτου στήριξης στα 500 εκατ. με διπλασιασμό της ενίσχυσης στην ηλεκτρική ενέργεια, διεύρυνση των κριτηρίων για το φυσικό αέριο, αύξηση του επιδόματος θέρμανσης. Είναι σημαντικό βάρος για τα δημοσιονομικά μας, αλλά θα είμαστε εκεί για όσο χρόνο διατηρηθούν οι πολύ υψηλές αυτές τιμές ιδιαίτερα για τα ευάλωτα νοικοκυριά».
Σημείωσε ότι «τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε ύφεση στις τιμές του φυσικού αερίου που έχει να κάνει κυρίως με την αύξηση των εξαγωγών από τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν».
Κληθείς να απαντήσει κατά πόσο μπορεί η δαπάνη για τα μέτρα που αφορούν τα καύσιμα θέρμανσης να «πάει πίσω» ορισμένες φοροαπαλλαγές, είπε πως «ελπίζουμε να μην υπάρξει ανάγκη για αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά εάν παρ΄ ελπίδα χρειαστεί, θα γίνει και αυτό».
Υπογράμμισε πως «με βάση τα διευρυμένα κριτήρια για την υπαγωγή στο επίδομα θέρμανσης, εκτιμούμε ότι θα είναι επιλέξιμα περίπου το 80% των νοικοκυριών. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει περαιτέρω ανατιμήσεις, όμως εμείς θα λειτουργήσουμε και πάλι με γρήγορα αντανακλαστικά. Η ΔΕΠΑ θα παρέχει οικειοθελώς στους πελάτες της έκπτωση της τάξης του 15%, πρόκειται για μια Ανώνυμη Εταιρεία που οφείλει να έχει τιμολογιακή πολιτική εντός των ορίων του ανταγωνισμού».
Κληθείς να απαντήσει εάν θα επιμείνει η ελληνική κυβέρνηση στην από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος από όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ο υπουργός Επικρατείας προϊδέασε για «μεγάλη πίεση προς την κατεύθυνση της ενιαίας διαχείρισης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημειώνοντας ότι «στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχουμε νεότερα».

Για διάρκεια ανατιμήσεων

Για το κύμα ανατιμήσεων και πόσο θα διαρκέσει, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως «βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον που είναι πολύ δύσκολες οι προβλέψεις. Μία σχολή σκέψης εκτιμά ότι οι ανατιμήσεις αυτές θα είναι βραχείας διάρκειας, λόγω της έκρηξης της ανάπτυξης μετά την κρίση του κορωνοϊού, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει και την άλλη σχολή που λέει ότι αυτές οι ανατιμήσεις θα έχουν πιο μόνιμο χαρακτήρα».

Υπό εξέταση η αναβαλλόμενη καταβολή

Σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει μετάθεση των λογαριασμών για τα καύσιμα θέρμανσης ή να υπάρξει εξόφληση τους με δόσεις, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι «είναι κάτι που μελετάται, το ζήτημα της αναβαλλόμενης καταβολής ή της τμηματικής καταβολής των λογαριασμών, που θα είναι μια μεγάλη ανακούφιση για τα νοικοκυριά. Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να δούμε και την ρευστότητα και τα ταμειακά διαθέσιμα για την βιωσιμότητα των εταιρειών. Είναι κάτι που έχει να κάνει με την ισορροπία της αγοράς. Είναι κάτι που μελετάται. Πάντως, θα γίνει ότι πρέπει για την στήριξη των νοικοκυριών».
«Είναι κάτι που βρίσκεται στα διαθέσιμα εργαλεία», σημείωσε.

Για τα αναδρομικά και έκτακτο επίδομα

Αναφορικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι «υφίσταται μια συγκεκριμένη δικονομική κατάσταση. Υπάρχει μια περαιτέρω διερεύνηση για 300.000 συνταξιούχους, που έχουν μια σειρά από ζητήματα τεχνικά, διότι είχαν πολλές συντάξεις και πηγές και υπάρχει το ζήτημα των συνταξιούχων που παίρνουν προσωπική διαφορά, ένα ποσό υψηλότερο του δικαιούμενου που συμψηφίζεται με μελλοντικές αυξήσεις».
Σχετικά με το ενδεχόμενο να δοθεί έκτακτο βοήθημα σε συνταξιούχους, υγειονομικούς και άλλες κατηγορίες δημοσίων λειτουργών στο τέλος του έτους, ο κ Γεραπετρίτης τόνισε ότι «η κυβέρνηση αυτή δεν είναι, παρά πολύ, του... μποναμά. Η λογική, να μοιράζουμε γενικώς επιδόματα είναι κάτι που δεν προσήκει στη δική μας σκέψη. Αυτό που θέλουμε, είναι να παραχθεί νέος πλούτος, δεν θέλουμε πλούτο με δανεικά. Θέλουμε έναν πλούτο που θα παράγεται από την ανάπτυξη, από την επιχειρηματικότητα, τις νέες θέσεις εργασίας. Αυτός ο νέος πλούτος όταν παραχθεί, θα διανεμηθεί με ένα δίκαιο τρόπο στους συμπολίτες μας που βρίσκονται στην πιο ευάλωτη θέση (...) ας έχουμε 8% ανάπτυξη και τα υπόλοιπα θα γίνουν με εντελώς ορθολογικό τρόπο».

Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη

Τέλος, σε ερώτηση για τα ενδεχόμενα επόμενα βήματα της 'Αγκυρας, διαβεβαίωσε ότι «υπάρχει ένα πλήρες μενού - αντιλαμβανόμαστε προληπτικά ποιες θα είναι οι πιθανές αντιδράσεις εκ μέρους της Τουρκίας - υπάρχει πλήρες εγχειρίδιο για τις αντιδράσεις μας».
Χαρακτήρισε «αυτονόητο» ότι δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη καμία πρόκληση και τόνισε πως «η αναβάθμιση, από την απλή έρευνα στην πραγματική εξόρυξη, είναι κάτι που θα συνιστούσε μείζονα αναβάθμιση και θα αντιμετωπισθεί αναλογικά».www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->