Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το συνέδριο Βενιζέλου που υπονόμευσε τον Κ. Μητσοτάκη και ποιοι ονειρεύονται κυβέρνηση συνεργασίας

Το συνέδριο Βενιζέλου που υπονόμευσε τον Κ. Μητσοτάκη και ποιοι ονειρεύονται κυβέρνηση συνεργασίας
Η δημοσκόπηση που έφερε ξαφνικά στη συζήτηση τον όρο κυβέρνηση συνεργασίας
Σχετικά Άρθρα

Κυβέρνηση συνεργασίας είναι το νέο αντικείμενο συζήτησης, το πολιτικό trend σε πηγαδάκια και προσφάτως σε συνέδρια.
Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή.

Προχθές 12/10 έλαβε χώρα το συνέδριο του Κύκλου Ιδεών του Βαγγέλη Βενιζέλου με τίτλο «Η Ελλάδα μετά V- Από την κρίση στην κανονικότητα ή η κρίση στην κανονικότητα».
Έχει ενδιαφέρον ότι παρέστησαν πρόσωπα του πολιτικού, του δημοσιογραφικού χώρου, επικοινωνιολόγοι, πανεπιστημιακοί καθώς και γνωστοί επιχειρηματίες όπως οι Ε.Μυτιλιναίος, Θ.Τρύφων, Γ.Ρέτσος κ.α.
Κοινό σημείο των παρευρισκόμενων, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος έχει ξεχωρίσει το τελευταίο διάστημα με στοχευμένες παρεμβάσεις οι οποίες έχουν δώσει ακόμα και το υπόβαθρο επιχειρημάτων στον ΣΥΡΙΖΑ να συνθέσει μία σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή, όπως ήταν στην ψήφιση της ελληνογαλλικής συμφωνίας.

Η δημοσκόπηση που έφερε ξαφνικά στη συζήτηση τον όρο κυβέρνηση συνεργασίας


Το πιο ενδιαφέρον, όμως, σημείο του συνεδρίου ήταν η δημοσκόπηση που παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis Στράτος Φαναράς.
Η δημοσκόπηση, κατά πολλούς, ήταν το ουσιαστικό μήνυμα που ήθελε να περάσει το συνέδριο.
Συγκεκριμένα, εμφάνισε ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στην κοινωνία που προτιμούν σε αυτή τη φάση, κυβέρνηση συνεργασίας. Συγκεκριμένα ένα 57% των ερωτώμενων θέλει κυβέρνηση συνεργασίας την επόμενη μέρα των εκλογών ενώ το 39% θέλει επανάληψη εκλογών. Υπέρ της λύσης μιας κυβέρνηση συνεργασίας τάσσεται το 33% των ψηφοφόρων της ΝΔ, 75% του ΣΥΡΙΖΑ και 56% του ΚΙΝΑΛ.

Η κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΚΙΝΑΛ παίρνει το μεγαλύτερο ποσοστό προτίμησης


Στο ερώτημα τι είδους κυβέρνηση συνεργασίας θα προτιμούσατε, ένα σχήμα ΝΔ-ΚΙΝΑΛ έχει την προτίμηση του 29%, ένα σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ 14%, ΣΥΡΙΖΑ-ΜΕΡΑ 25 12% ΚΑΙ ΝΔ-Βελόπουλος 9%. Το σχήμα ΝΔ-ΚΙΝΑΛ προτιμά το 60% των ψηφοφόρων της ΝΔ και το 60% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ.
Μεταξύ ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ ένα σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ προτιμά το 40% έναντι 20% του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ-ΜΕΡΑ 25.
Μεταξύ ψηφοφόρων ΚΙΝΑΛ ένα 60% προτιμά συνεργασία με ΝΔ έναντι ενός 14% που θα προτιμούσε συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση συνεργασίας είναι αντίθετο από την αυτοδυναμία που ζητεί ο Μητσοτάκης


Βάσει των παραπάνω, το συνέδριο Βενιζέλου θα μπορούσε να μεταφραστεί ως συνέδριο υπονόμευσης της αυτοδυναμίας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Δηλαδή του στόχου που έχει θέσει ο Πρωθυπουργός – και διατύπωσε καθαρά και στην ΔΕΘ- δηλαδή αυτοδυναμία και στον πρώτο γύρο των εκλογών και φυσικά αυτοδυναμία και στο δεύτερο.
Καθόλου αθώα που γίνεται τώρα η συζήτηση για κυβέρνηση συνεργασίας
Δεν είναι καθόλου αθώο που μπαίνει στην δημόσια συζήτηση ο όρος κυβέρνηση συνεργασίας.
Δημιουργεί κλίμα και σε πολιτικό πεδίο και στα συμφέροντα.
Διότι τι σημαίνει κυβέρνηση συνεργασίας;
Κατά βάση, σημαίνει Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής από τα δύο κόμματα. Και ποιος θα μπορούσε να παίξει αυτό το ρόλο; Πολλοί, μα πάνω απ’ όλους ο ίδιος ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος για πολλούς αποτελεί και το συνδετικό κρίκο των δύο κομμάτων.

Οι συμμαχίες Βενιζέλου σε ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και κυβέρνηση


Ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει συμμάχους στην Νέα Δημοκρατία με πρώτο και καλύτερο τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά όχι μόνο.
Ο κ. Βενιζέλος διατηρεί στενές σχέσεις και με την Ντόρα Μπακογιάννη ενώ στο συνέδριο μάς έκανε εντύπωση που από τους λίγους πολιτικούς που είχαν προσκληθεί ήταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Η απόσυρση της Φ.Γεννηματά από το ΚΙΝΑΛ ευνοεί τον Βενιζέλο


Επίσης, μετά την απόσυρση της Φώφης από το ΚΙΝΑΛ, ο Βαγγέλης Βενιζέλος μπορεί να έρθει πιο κοντά στη νέα ηγεσία του κόμματος όποια και αν προκύψει.
Διατηρεί βεβαίως πιο στενούς δεσμούς με τον Ανδρέα Λοβέρδο, αλλά και όσοι αποτελούν τον βασικό πυρήνα του Ν. Ανδρουλάκη έχουν σχέση με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Το ΚΙΝΑΛ, άλλωστε, δεν θα απορρίψει ποτέ έναν πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, σε μία τέτοια περίπτωση συγκυβέρνησης.
Περιττό, επίσης, να πούμε ότι έχει ισχυρές σχέσεις και με τωρινά στελέχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη που προέρχονται από τον κεντροαριστερό χώρο.
Άλλωστε, στις τελευταίες συνεντεύξεις του ισχυρίζεται εμφατικά ότι είναι κεντρώος πολιτικός…

Τι θα κάνει ο Μητσοτάκης με τον ξαφνικό βραχνά Βενιζέλου;


Άρα, σε μία πρώτη ανάγνωση ο Βαγγέλης Βενιζέλος διατηρεί τις πολιτικές συμμαχίες, διαθέτει και μία στήριξη από συγκεκριμένα εκδοτικά συμφέροντα (τα οποία θα καταλάβει κάποιος όταν δει τους συντονιστές των ειδικών πάνελ στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών).
Το ζήτημα, πλέον, είναι τι θα κάνει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπροστά σε έναν βραχνά που προβάλλει ξαφνικά, ενώ διατηρεί την κυριαρχία του πολιτικού σκηνικού αλλά όχι απόλυτα και του κόμματός του, αφού – όπως είδαμε πρόσφατα- υπάρχουν πτέρυγες που αντιδρούν σε αποφάσεις και πολιτικές του.
Θα σηκώσει το γάντι ή θα μπει σε μία πολιτική «ομηρεία» από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα με το πρόσχημα της «κυβέρνησης συνεργασίας»;

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης