Τελευταία Νέα
Πολιτική

Pandora Papers: Γιατί ψήφισαν «λευκό» οι ευρωβουλευτές της ΝΔ - Οι αντιδράσεις και ο Αναστασιάδης

Pandora Papers: Γιατί ψήφισαν «λευκό» οι ευρωβουλευτές της ΝΔ - Οι αντιδράσεις και ο Αναστασιάδης
Οι βουλευτές της ΝΔ επέλεξαν την αποχή και μάλιστα κόντρα στη γραμμή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος
Σχετικά Άρθρα
Ερωτηματικά προκάλεσε η στάση των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στην ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ψήφισμα που αφορούσε τα Pandora Papers.
Οι βουλευτές της ΝΔ επέλεξαν την αποχή - και μάλιστα κόντρα στη γραμμή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος - στο ψήφισμα που κάνει λόγο για την ανάγκη να αρχίσει άμεσα ενδελεχής έρευνα για τις αποκαλύψεις των Pandora Papers σχετικά με τους φορολογικούς παραδείσους.
H στάση της ΝΔ προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.
Με σημερινή του ανακοίνωση το γραφείο τύπου της ΝΔ αποδίδει τη στάση των ευρωβουλευτών του κόμματος, στο γεγονός ότι την τελευταία στιγμή στο ψήφισμα προστέθηκε το όνομα του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη.
To ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εγκρίθηκε με 578 ψήφους υπέρ, 28 κατά και 79 λευκά.
Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης που δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία.

Τι απαντά η ΝΔ για το «λευκό» 

«Η θέση της Νέας Δημοκρατίας και των ευρωβουλευτών της για τα Pandora Papers είναι να γίνει ενδελεχής έρευνα ώστε να ριχτεί φως παντού και να μη μείνουν σκιές και “ γκρίζες ζώνες”. Και γι΄αυτό όπως έχει καταγραφεί συμφωνούσαν με το αρχικό κείμενο ψηφίσματος» τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ.
Επισημαίνει ότι η στάση της αποχής από την ψηφοφορία υπαγορεύτηκε από το γεγονός ότι στο τελικό κείμενο, κατόπιν αιφνιδιαστικής τροπολογίας, στοχοποιούνταν συγκεκριμένα πρόσωπα, ονομαστικά, μεταξύ αυτών και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, παραβιάζοντας, όπως σημειώνει, το τεκμήριο της αθωότητας, που αποτελεί βασικό κανόνα του κράτους δικαίου και βάζοντάς τους στην ίδια μοίρα με πρόσωπα που είχαν δημιουργήσει υπεράκτιες εταιρείες για να μεταφέρουν παράνομα, πλούτο έξω από τη χώρα τους.
«Ας αφήσουν κατά μέρος λοιπόν οι “ γνωστοί”, τη σπέκουλα» καταλήγει η ΝΔ και επισυνάπτει την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το θέμα.

DW: Νίκος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος των offshore

Η Deusche Welle μεταδίδει ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου βρίσκεται στο στόχαστρο των πολιτικών κομμάτων, μετά το ψήφισμα της ευρωβουλής, στο οποίο ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρεται ως "offshore president".
Με το ψήφισμα του το ευρωκοινοβούλιο ζητά τη διενέργεια ερευνών στα κράτη-μέλη, εκφράζοντας λύπη για το ότι υψηλόβαθμοι πολιτικοί στην ΕΕ περιλαμβάνονται στις αποκαλύψεις.
Με ανακοινώσεις τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπερθεματίζουν στην έκκληση του ψηφίσματος του ευρωκοινοβουλίου για τη διεξαγωγή έρευνας κάνοντας λόγω για διεθνές ρεζίλεμα της Κύπρου.

Παραίτηση Αναστασιάδη ζητά το ΑΚΕΛ

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης ΑΚΕΛ ζητά μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς την παραίτηση του Προέδρου Αναστασιάδη σημειώνοντας ότι το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου αποτελεί διασυρμό χωρίς σύνορα, ο οποίος αλλού θα επέφερε αυθημερόν παραίτηση.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το ΑΚΕΛ και οι Οικολόγοι είχαν καταθέσει αίτημα για την εγγραφή του ζητήματος των Pandora Papers στην κυπριακή βουλή, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε με ψήφους του κυβερνώντος ΔΗΣΥ και του ακροδεξιού ΕΛΑΜ.
Μία εβδομάδα μετά πάντως, και ενόψει τους ψηφίσματος του ευρωκοινοβουλίου, ο πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής ο οποίος είναι και εκπρόσωπος τύπου του κυβερνώντος ΔΗΣΥ, επανέφερε το θέμα και το ενέγραψε προς συζήτηση.

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης