Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χατζηδάκης: Νομοσχέδιο για το συνολικό εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ – Η κυβέρνηση θα δώσει ένα κοινωνικό μέρισμα ανάπτυξης στους εργαζόμενους

Χατζηδάκης: Νομοσχέδιο για το συνολικό εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ – Η κυβέρνηση θα δώσει ένα κοινωνικό μέρισμα ανάπτυξης στους εργαζόμενους
ΕΦΚΑ, όπως σχεδιάστηκε από την αρχή, είναι ένας βαρύς, δυσκίνητος δημόσιος οργανισμός", αναφέρει ο Κ. Χατζηδάκης

Στα σκαριά βρίσκεται νομοσχέδιο για τον συνολικό εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, όπως προαναγγέλλει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, υποστηρίζοντας ότι ο εν λόγω Φορέας όπως σχεδιάστηκε από την αρχή, είναι ένας βαρύς, δυσκίνητος δημόσιος οργανισμός.
«Επειδή θέλουμε να είμαστε πρωτίστως εντάξει απέναντι στους συνταξιούχους σε σχέση με την απονομή των συντάξεών τους, αλλά και απέναντι στο σύνολο των ασφαλισμένων, θα φέρουμε σύντομα νομοσχέδιο για το συνολικό εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ. Ο ΕΦΚΑ, όπως σχεδιάστηκε από την αρχή, είναι ένας βαρύς, δυσκίνητος δημόσιος οργανισμός.
Για να μην ξεκινήσουν οι γνωστές ανοησίες, δηλώνω εκ των προτέρων ότι δεν μιλάμε για ιδιωτικοποίηση! Ούτε καν για κάτι παραπλήσιο! Μιλάω για ένα νομοσχέδιο που θα αντιμετωπίζει τη δυσκινησία, τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Μιλάω για εισαγωγή νέων μεθόδων μάνατζμεντ. Μιλάω για μεγαλύτερη ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων και λιγότερα «σούρτα-φέρτα» ανάμεσα στο υπουργείο και στον ΕΦΚΑ», δηλώνει κ. Χατζηδάκης σε συνέντευξή του Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ξεκαθαρίζει πως «θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια, εντός της συνταγματικής φυσικά νομιμότητος, προκειμένου ο ΕΦΚΑ να μην υπηρετεί τον εαυτό του, αλλά τους πολίτες!», λέγοντας ότι «στόχος είναι ένας σύγχρονος, ευρωπαϊκός ΕΦΚΑ» και «σε λίγο καιρό θα παρουσιάσουμε όλες τις ρυθμίσεις εκσυγχρονισμού του ΕΦΚΑ, που θα κάνουν καλύτερη τη ζωή των υπαλλήλων του και ακόμη περισσότερο εκείνη των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων».
Ο κ. Χατζηδάκης, περιγράφοντας το πλαίσιο που θα κινούνται οι ρυθμίσεις του επικείμενου νομοσχεδίου, κάνει λόγο για μία νέα μέθοδο μάνατζμεντ, που ήδη εφαρμόζεται και είναι ο «Πύργος Ελέγχου» του ΕΦΚΑ, «ένα ηλεκτρονικό εργαλείο δουλειάς, με το οποίο η διοίκηση του ΕΦΚΑ μπορεί σε πραγματικό χρόνο να διαπιστώνει την αποδοτικότητα των υπαλλήλων και να παίρνει τις αντίστοιχες αποφάσεις».
Υπογραμμίζει πως «ο ΕΦΚΑ θα σταματήσει να λειτουργεί στο «περίπου». Με το νέο σύστημα αυτό, θα συνδυάζονται η στοχοθεσία και τα αποτελέσματα της δουλειάς. Και όσοι δεν δουλεύουν αποτελεσματικά, θα πρέπει να εξηγούν πλέον «γιατί», ενώ «αντίστοιχης φιλοσοφίας ρυθμίσεις θα υπάρχουν σε ολόκληρο το νομοσχέδιο».
«Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η αρχή μας είναι μία: Δεν υπάρχουν οι πολίτες για τον ΕΦΚΑ, αλλά ο ΕΦΚΑ για τους πολίτες!», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για συντάξεις

Στόχος «είναι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 να εξαλείψουμε το στοκ των εκκρεμών κύριων συντάξεων», τονίζει ο κ. Χατζηδάκης.
Όπως εξηγεί, «πέρα από όσα είχαν γίνει από τον Γ. Βρούτση, τους τελευταίους εννέα μήνες, έχουμε προσπαθήσει να δράσουμε πολυεπίπεδα: η απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης συντάξεων με το νόμο 4798, ο συντονιστής με την ομάδα έργου για την απονομή των συντάξεων, οι 3.000 καινούργιοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές στον ΕΦΚΑ, η ειδική ομάδα για τις διαδοχικές συντάξεις στο «πράσινο» κτίριο του ΕΦΚA. Όλα αυτά έχουν ξεκινήσει ήδη να παράγουν αποτελέσματα.
Στην προσπάθεια αυτή τις επόμενες μέρες θα «πέσουν» και οι πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές. Ξεκίνησε να βοηθάει παράλληλα ο ηλεκτρονικός «πύργος ελέγχου» που εγκαταστήσαμε για την έκδοση των συντάξεων, μέσω του οποίου ο ΕΦΚΑ μπορεί να βλέπει ποια Διεύθυνση και ποιοι υπάλληλοι δουλεύουν και ποιοι όχι. Και μας βοήθησε να δούμε ότι, ενώ έχουμε περίπου 800 εισηγητές στον ΕΦΚΑ που εκδίδουν συντάξεις, το καλύτερο 1/4 από αυτούς βγάζει περίπου 40-45 συντάξεις το μήνα και το χειρότερο 1/4 βγάζει μόνο 2 συντάξεις το μήνα!
Αφού είδαμε αυτά τα στοιχεία, βάλαμε το στόχο ο κάθε εισηγητής να βγάζει τουλάχιστον 3 συντάξεις κάθε εργάσιμη μέρα ή 60 περίπου το μήνα».
Σημειώνει δε, πως το πρόβλημα στην απονομή των συντάξεων «οξύνθηκε με την προηγούμενη κυβέρνηση από το 2016 και μετά, αλλά δεν θέλω να επικαλούμαι δικαιολογίες, διότι η καθυστέρηση στην πληρωμή των συντάξεων το 2021 στην Ελλάδα της Ευρώπης είναι απλά ντροπή. Και γι' αυτό το λόγο, η αντιμετώπιση του ζητήματος είναι, ούτως ή άλλως, απόλυτη προτεραιότητα για εμάς»

Για τις 443 εκκρεμείς συντάξεις χηρείας του ΝΑΤ

«Το θέμα αυτό θα κλείσει τις αμέσως επόμενες μέρες. Έχουν πραγματικά χίλια δίκια όλες αυτές τις κυρίες, οι οποίες περιμένουν τόσο καιρό τις συντάξεις των θανόντων συζύγων τους! Και δεν είναι διατεθειμένες να ακούν στενοκέφαλες δικαιολογίες», αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης για τις συγκεκριμένες συντάξεις.
«Είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε δίπλα στον ανυπεράσπιστο πολίτη», δηλώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως «γι' αυτό το λόγο, μου φαίνεται ακατανόητη η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, η οποία είναι τελικά μία «πολιτική χορηγία» στην κυβέρνηση. Επιλέγουν μεταξύ 6,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων και συνταξιούχων και μερικών δεκάδων υπαλλήλων, να ταχθούν με τις δεκάδες των υπαλλήλων, υπηρετώντας τελικά «αραχνιασμένα δόγματα» και συντεχνιακές λογικές.
Εμείς διαλέγουμε να συνταχθούμε με τα 6,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους και με τη μεγάλη πλειονότητα των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, οι οποίοι μόνο να κερδίσουν έχουν από τη δική μας πολιτική».

Για τον ενιαίο αριθμό 1555

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, ο νέος αριθμός διευκολύνει πολίτες τους υπαλλήλους και αυτό γιατί «στο καινούργιο «επαγγελματικό» τηλεφωνικό κέντρο, που ξεκίνησε να λειτουργεί πιλοτικά από τον Αύγουστο, έγιναν 340.000 κλήσεις, εκ των οποίων τα 3/4 αφορούσαν στον ΕΦΚΑ».
Προσθέτει πως ο ενιαίος αριθμός έχει ξεκινήσει ήδη σε σημαντικό βαθμό να λειτουργεί επαγγελματικά. «Διαθέτει front office, το οποίο δέχεται τα τηλέφωνα με εκπαιδευμένους πλέον τηλεφωνητές, back office, δηλαδή υποστηρικτικό γραφείο, αλλά και ένα σύστημα ticketing, σύστημα, δηλαδή, ανάθεσης κάθε θέματος που έχει μία περιπλοκότητα σε συγκεκριμένες υπηρεσίες και υπαλλήλους, με υποχρέωση να έρθει η απάντηση στον πολίτη σε σύντομο χρονικό διάστημα!
Αυτό θα είναι κέρδος για τους υπαλλήλους, διότι πλέον, με την πλήρη λειτουργία του συστήματος σε λίγες μέρες, οι πολίτες θα κληθούν για την τηλεφωνική τους εξυπηρέτηση να καλούν μόνο το τηλεφωνικό κέντρο, το 1555 και, μέσω αυτού, να εξυπηρετούνται και να λαμβάνουν τις κατάλληλες απαντήσεις. 'Αρα, θα τερματιστεί το χάος, θα έρθουν τα πράγματα σε μία σειρά και θα μπούμε σε μία νέα εποχή τόσο για τους πολίτες όσο και για τους υπαλλήλους», σημειώνει.

Άλλες ενέργειες

Περαιτέρω, ο κ. Χατζηδάκης απαριθμεί και τις δράσεις κοινωνικής πολιτικής που θα υλοποιήσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως αναφέρει, διασφαλίστηκαν 2,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και, αν προστεθούν «στα κονδύλια αυτά και τα χρήματα του νέου ΕΣΠΑ, τότε αθροιστικά θα προσεγγίσουν τα 5 δισ. ευρώ οι πόροι του υπουργείου για το μεγαλύτερο πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα όλες τις τελευταίες δεκαετίες!». Όπως επισημαίνει, εκτός από την ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ, «στις βασικές προτεραιότητες είναι η προώθηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η οποία είναι ένα μεγάλο κοινωνικό έργο, καθώς αποτελεί εγγύηση για την τήρηση των ωραρίων των εργαζομένων. Επίσης, τα προγράμματα κατάρτισης, στα οποία για πρώτη φορά δίνεται 1 δισ. ευρώ και αφορούν μισό εκατομμύριο εργαζόμενους και ανέργους. Τα προγράμματα για τις λεγόμενες "ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης" αξίας 540 εκατ. ευρώ, με τα οποία θα δημιουργήσουμε περισσότερες από 74.000 νέες θέσεις εργασίας. Ειδικά, για τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης θα υπάρχουν πολύ περισσότερες δράσεις στο νέο ΕΣΠΑ. Τέλος, διασφαλίσαμε και 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας, με τον Προσωπικό Βοηθό για τα άτομα με αναπηρία και την Κάρτα Αναπηρίας να είναι δύο από τις σημαντικότερες πολιτικές που προβλέπονται».
«Κάνουμε, λοιπόν, κοινωνική πολιτική για τους πολλούς» σημειώνει.

Για κατώτατο μισθό

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης απαντά και για το ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου μισθού το 2022.Όπως αναφέρει «βλέποντας ότι η οικονομία μπαίνει σε θετική τροχιά και παράλληλα ότι οι εργαζόμενοι υπέστησαν μεγάλη πίεση την τελευταία δεκαετία, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει ένα κοινωνικό μέρισμα ανάπτυξης στους εργαζόμενους. Ιδιαίτερα αυτούς που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό! Πάντοτε, βέβαια, στα πλαίσια των αντοχών της οικονομίας. Είναι νωρίς να μιλήσουμε ακόμα πιο συγκεκριμένα. Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους».

www/.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης