Τελευταία Νέα
Πολιτική

Απεβίωσε η Φώφη Γεννηματά σε ηλικία 57 ετών - Έχασε τη μάχη με τον καρκίνο

Απεβίωσε η Φώφη Γεννηματά σε ηλικία 57 ετών - Έχασε τη μάχη με τον καρκίνο
Η κηδεία της Φώφης Γεννηματά θα γίνει την Τετάρτη (27/10/2021)
Σχετικά Άρθρα
(upd 2) Την τελευταία της πνοή άφησε το μεσημέρι της Δευτέρας (25/10/2021) η Φώφη Γεννηματά σε ηλικία 57 ετών.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής νοσηλευόταν -από τα μέσα Οκτωβρίου- στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» λόγω υποτροπής της βασικής νόσου, δηλ. του καρκίνου. Ωστόσο, η υγεία της παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση από το βράδυ της Κυριακής (24/10/2021).

Η είδηση του θανάτου της Φώφης Γεννηματά έχει προκαλέσει θλίψη σε όλη την Ελλάδα, καθώς επρόκειτο για ένα άνθρωπο που έδινε για πολλά χρόνια μάχη με τον καρκίνο, ενώ την ίδια στιγμή είχε καταφέρει να αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμα του  στην πολιτική ζωή της χώρας.

Gennimata_1.jpg
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής είχε εισαχθεί εκτάκτως στον Ευαγγελισμό πριν από περίπου δύο εβδομάδες, με συμπτώματα ατελούς ειλεού. «Μετά από εκτενείς εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση οφείλεται σε υποτροπή της βασικής της νόσου», αναφερόταν στην ανακοίνωση του νοσοκομείου.

Λίγη ώρα αργότερα, η ίδια η Φώφη Γεννηματά, με ανακοίνωσή της, αναφέρθηκε στην «επιδείνωση» της υγείας της και ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία για την εκλογή προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

Την Τετάρτη η κηδεία - Σε λαϊκό προσκήνυμα η σορός

Η κηδεία της Φώφης Γεννηματά θα γίνει την Τετάρτη (27/10/2021) στο Α' Νεκροταφείο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ, η σορός της θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου και ώρα 10:00 πμ στην Μητρόπολη Αθηνών.
Στις 14:00 θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών και αμέσως μετά η ταφή της στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Εθνικό πένθος την ημέρα της κηδείας

Εθνικό πένθος κηρύσσεται, με απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021, ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η κηδεία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά.
Η κηδεία της Φώφης Γεννηματά θα τελεστεί με τιμές εν ενεργεία υπουργού και δημοσία δαπάνη.
Αυτό προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και Εθνικής Άμυνας Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, ως ελάχιστο φόρο τιμής «για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφερε στον Λαό, στην Πατρίδα και στο Έθνος διατελέσασα αναπληρώτρια Υπουργός, Υφυπουργός, Νομάρχης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών - Πειραιώς, Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτής».

Η μάχη με τον καρκίνο

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ήρθε για πρώτη φορά αντιμέτωπη με τον καρκίνο το 2008, όταν σε ηλικία 43 ετών, διαγνώστηκε με καρκίνο στο δεξιό μαστό. Στη συνέχεια υποβλήθηκε σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Αμέσως μετά ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη και εισήχθη στο Νοσοκομείο Μεμόριαλ για να ακολουθήσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.
Η ίδια είχε προχωρήσει και σε μια συγκλονιστική εξομολόγηση για τις δυσκολίες που έχει βιώσει από όταν διαγνώστηκε με καρκίνο.
«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκέφτεσαι ότι τα παιδιά σου μπορεί να μεγαλώσουν χωρίς εσένα, να σκέφτεσαι ότι μπορεί η μικρή σου να μην σε θυμάται καν πώς είσαι, να μην θυμάται τη φωνή σου, να μην θυμάται τη μορφή σου, να μη γνωρίσει το χάδι σου», είχε πει η Φώφη Γεννηματά, σε τηλεοπτική συνέντευξή της στον Alpha τον Ιούνιο του 2020, προσθέτοντας ότι «εμείς (σ.σ. εννοεί την ίδια και την αδερφή της) ήμασταν πολύ μεγαλύτερες όταν χάσαμε τους γονείς μας, είχαμε προλάβει να ζήσουμε μαζί τους κι έχουμε έντονες αναμνήσεις από εκείνους. Με έπιανε τρόμος όταν σκεφτόμουν ότι τα παιδιά μου, που με τόσο κόπο και προσπάθεια απέκτησα, θα τα άφηνα ξαφνικά μόνα τους. Είναι πολύ οδυνηρό».
Η κ. Γεννηματά είχε αναφερθεί και στους δύο γονείς της, που πέθαναν από καρκίνο με εφτά μήνες διαφορά, το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Γεννηματά και την σύζυγό του, Κάκια Βέργου-Γεννηματά.
«Παλεύαμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Με επτά μήνες διαφορά έφυγαν οι γονείς μου από τη ζωή. Πρώτα η μητέρα μου και μετά ο πατέρας μου. Μόνο αυτό μπορούσε να συμβεί με αυτούς τους ανθρώπους. Ήταν μαζί από δεκατριών χρονών. Μια ζωή μαζί. Το 1984, όταν αρρώστησε η μητέρα μου, πολύ δύσκολα μπορούσε να πει κανείς τη λέξη καρκίνος. Είχε καρκίνο στο μαστό. Ήταν ένα στίγμα για όλη την οικογένεια», είχε πει η Φώφη Γεννηματά.

Η πολιτική σταδιοδρομία

Η Φώφη Γεννηματά ήταν πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής από το 2017 και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το 2015.

Ήταν βουλευτής της Β3 Αθηνών από το 2015. Επίσης, ήταν επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (2015-2019) και της Ελιάς - Δημοκρατικής Παράταξης (2014-2019).
Επιπλέον, είχε χρηματίσει υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς (2003-2007), υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (2009-2010) στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών (2011-2012) στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ του Λουκά Παπαδήμου, καθώς και αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας (2013-2015), στην κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ του Αντώνη Σαμαρά.

Κλείνει για μια εβδομάδα η Βουλή

Την αναβολή όλων των κοινοβουλευτικών εργασιών της τρέχουσας εβδομάδας ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού της μνήμης της Φώφης Γεννηματά ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και τα κόμματα.
«Πριν από ελάχιστα λεπτά συνομίλησα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που μόλις προσγειώθηκε στο Ριάντ και συμφωνήσαμε να παγώσει το νομοθετικό έργο αυτή την εβδομάδα και με τα υπόλοιπα κόμματα συμφωνήσαμε ομοφώνως να παγώσει το έργο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Η Βουλή των Ελλήνων σήμερα γίνεται κοινωνός του τραγικού νέου. Σε συνεδρίαση της Ολομέλειας που θα συναποφασίσουμε θα συνεννοηθούμε να τιμήσουμε την μνήμη μιας άξιας γυναίκας και αφοσιωμένης μητέρας αγαπητής συναδέλφου και πολιτικού που παρά τα τεράστια προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε, μέχρι την τελευταία στιγμή στα μάτια όλων μας ήταν φέρελπις» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τασούλας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης